frezowanie włókna weglowego
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Rozkrawam sporo laminatów , głównie to płyty do elektroniki, które trzeba przeciąć ( taka dziwna technologia) Frezuje je na raz frezem 2 piorówym 1mm, na wylot na raz, z prędkością 1000mm/min. Płyta jest zamocowana w przymiarze takim i leży sztywno, nie może drgać. Frez wytrzymuje około 12-15 metrów cięcia po czym się tepi i leci. Uważam że jak na frez za 12zł to doskonały wynik zwłaszcza że zarabia sporo.
tutaj jest film z takiego cięcia. Obroty to 24 tyś, maszyna jest sztywna wrzeciono bez bicia.
tutaj jest film z takiego cięcia. Obroty to 24 tyś, maszyna jest sztywna wrzeciono bez bicia.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ja ostatnio mialem detale z laminatu do frezowania frezem 0.5mm na glebokosc 2mm i to jest hardcore na maxa...
Chyba trzeba bedzie dac 0.05 zaglebienie i isc na kawe/piwo cokolwiek.
Frezy leca jak szalone, niestety sa to zwykle 2p - nie znalazlem tak malych diamentowych [czy jak tam sie ta choinka nazywa
]
Chyba trzeba bedzie dac 0.05 zaglebienie i isc na kawe/piwo cokolwiek.
Frezy leca jak szalone, niestety sa to zwykle 2p - nie znalazlem tak malych diamentowych [czy jak tam sie ta choinka nazywa

-
- Posty w temacie: 2
Ja zawsze daję 0,15 naddatku. To co jest cięte na tym filmiku ma mocowanie przygotowane tylko pod cięcie. W płycie MDF jest 1mm kieszeń na całą płytę laminatu. Dodatkowo jest dociskana listwami. W miejscu gdzie jest cięcie jest rowek zrobiony frezem 2mm głęboki. Rozkrajam frezami 1mm 2p i Zero ustawiam tak żeby frez brał od razu całość ale jak najbliżej uchwytu. Reszta freza wychodzi do rowka. Posuw 1000mm/ min i frez wytrzyma rozkrój około 20-24 takich płyt po czym się łamie. Przy mniejszych posuwach paliło się i powierzchnia była be. Jako że mam sporo tego to opłacało się wykonac matrycę do łapania płytek. Ostatnio frez wytrzymał mi ponad 30 takich płyt ( cięcie 400mm) i sam się zdziwiłem. Frezy pilnikowe to połowa tej szybkości a przy dużej ilości tego samego lepiej jednak gonić jak można.
-
- Posty w temacie: 5
przy okazji tego tematu i chwaleniu się jakim to cienkim frezem.....
Chciałbym spróbować wykonać wykrojnik introligatorski w sklejce o grub. 15mm lub nawet 18mm.
Potrzebuję wyciąć szczeliny do osadzenia noża introligatorskiego o grub. 0,71 mm lub 1,05mm.
Wiem, że zapewne należałoby to wycinać laserem. Kiedyś próbowałem składać taki wykrojnik z 5 lub 6 sklejek o grub. 3mm wyciętych na laserze co2 - marny efekt, bo po sklejeniu, klej stolarski pozalewał szczeliny i trzeba było ponownie wszystko brzeszczotem poprawiać.
Słyszeliście o takich frezach do drewna fi ok. 1mm?
[ Dodano: 2014-02-14, 14:19 ]
i długich ok. 20mm
Chciałbym spróbować wykonać wykrojnik introligatorski w sklejce o grub. 15mm lub nawet 18mm.
Potrzebuję wyciąć szczeliny do osadzenia noża introligatorskiego o grub. 0,71 mm lub 1,05mm.
Wiem, że zapewne należałoby to wycinać laserem. Kiedyś próbowałem składać taki wykrojnik z 5 lub 6 sklejek o grub. 3mm wyciętych na laserze co2 - marny efekt, bo po sklejeniu, klej stolarski pozalewał szczeliny i trzeba było ponownie wszystko brzeszczotem poprawiać.
Słyszeliście o takich frezach do drewna fi ok. 1mm?
[ Dodano: 2014-02-14, 14:19 ]
i długich ok. 20mm