Frezowanie w mosiądzu MO59
Duże zużycie narzędzia przy frezowaniu mosiądzu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Frezowanie w mosiądzu MO59
Witam forumowiczów,
aktualnie frezuję w płycie mosiężnej z MO59 i po ok 3 godzinach pracy maszyny zauważyłem że frez jest praktycznie całkowicie stępiony. Chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych w temacie czy to wina parametrów a może samego narzędzia.
Frez węglikowy 2-piórowy 6mm
Parametry na jakich pracowała maszyna: obr 10000 obr/min, posuw 800mm/min grubość warstwy skrawanej 0,2mm, moc wrzeciona 1500W.
aktualnie frezuję w płycie mosiężnej z MO59 i po ok 3 godzinach pracy maszyny zauważyłem że frez jest praktycznie całkowicie stępiony. Chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych w temacie czy to wina parametrów a może samego narzędzia.
Frez węglikowy 2-piórowy 6mm
Parametry na jakich pracowała maszyna: obr 10000 obr/min, posuw 800mm/min grubość warstwy skrawanej 0,2mm, moc wrzeciona 1500W.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezowanie w mosiądzu MO59
Wina mosiądzu.
Mosiądz wydaje się miękki, ale to jest tak, jakbyś miał masło z piaskiem. Wtedy smarując takim masłem, może się okazać, że nóż się rysuje i tępi od masła - nie, od wydzieleń, które w stopie występują, a są czterokrotnie twardsze, niż reszta. Tych wydzieleń nie jest dużo, ale wystarczają, żeby stępić narzędzie, którym obrabiasz. Chcesz bardziej naukowo, a proszę: http://www.afe.polsl.pl/index.php/pl/10 ... cy-atd.pdf
Mosiądz wydaje się miękki, ale to jest tak, jakbyś miał masło z piaskiem. Wtedy smarując takim masłem, może się okazać, że nóż się rysuje i tępi od masła - nie, od wydzieleń, które w stopie występują, a są czterokrotnie twardsze, niż reszta. Tych wydzieleń nie jest dużo, ale wystarczają, żeby stępić narzędzie, którym obrabiasz. Chcesz bardziej naukowo, a proszę: http://www.afe.polsl.pl/index.php/pl/10 ... cy-atd.pdf
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Na mosiądzu musisz mieć dobre chłodzenie, weź to podlewaj naftą, zobaczysz ze zwiększysz żywotność frezów. Nafta co prawda w jakiś rewelacyjny sposób ciepła nie odprowadza, ale jest środkiem głęboko penetrującym i powoduje to, ze na narzędziu skrawającym nie osadza się obrabiany metal, a to bezpośrednio przekłada się na wydzielaną ogólnie temperaturę.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jakiej marki frezy węglikowe stosujesz?
p.s.
Ja leję na frez zwykłe chłodziwo (Blaser) i jest ok.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To taki chinol (?)
Kup sobie coś lepszejszego (np.) Garant i nie będziesz narzekał.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki