Frezowanie styropianu do desek windsurfingowych, surfing
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Frezowanie styropianu do desek windsurfingowych, surfing
Witam Wszystkich na Forum!
Zajmuję się produkcją desek windsurfingowych, surfingowych, kitesurfingowych itp. Rdzenie do tych desek są wycinane ze styropianu i szlifowane ręcznie, i tu pojawia się problem z ich powtarzalnością.
Potrzebowałbym więc zbudować taką maszynę CNC jak na załączonym rysunku, (lub taką która się będzie nadawać do moich celów), przy czym szerokość obrabianego styropianu to 100 x 320 opcjonalnie 90 x 320. Na rysunku jest maszyna chyba 4 osiowa ale wiem, że 3 wystarczy.
Czy mógłby mi ktoś z Was w jakiś sposób pomóc wyceniając zbudowanie takiej frezarki (zdaję sobie sprawę, że nie będzie kosztować 5 tyś) lub wskazać firmę lub osobę która taką maszynę zaprojektuje i zbuduje?
Może znają jakąś firmę która posiada maszynę, która mogłaby wykonywać dla mnie takie rdzenie.
Bardzo liczę na odpowiedź.
Stefan Leciejewski
Zajmuję się produkcją desek windsurfingowych, surfingowych, kitesurfingowych itp. Rdzenie do tych desek są wycinane ze styropianu i szlifowane ręcznie, i tu pojawia się problem z ich powtarzalnością.
Potrzebowałbym więc zbudować taką maszynę CNC jak na załączonym rysunku, (lub taką która się będzie nadawać do moich celów), przy czym szerokość obrabianego styropianu to 100 x 320 opcjonalnie 90 x 320. Na rysunku jest maszyna chyba 4 osiowa ale wiem, że 3 wystarczy.
Czy mógłby mi ktoś z Was w jakiś sposób pomóc wyceniając zbudowanie takiej frezarki (zdaję sobie sprawę, że nie będzie kosztować 5 tyś) lub wskazać firmę lub osobę która taką maszynę zaprojektuje i zbuduje?
Może znają jakąś firmę która posiada maszynę, która mogłaby wykonywać dla mnie takie rdzenie.
Bardzo liczę na odpowiedź.
Stefan Leciejewski
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezowanie styropianu do desek windsurfingowych, surfing
To są dwa wymiary, brakujący to zapewne długość.Lsurf.pl pisze:szerokość obrabianego styropianu to 100 x 320 opcjonalnie 90 x 320.
Jakie mają być wymiary największej deski, to znaczy z jakiej wielkości klocka będzie musiała być cięta ?
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezowanie styropianu do desek windsurfingowych, surfing
Najprawdopodobniej nie podał grubości, a wymiary przedstawił domyślnie w cm. To są deski windsurfingowe dla ludzi...tuxcnc pisze:To są dwa wymiary, brakujący to zapewne długość.Lsurf.pl pisze:szerokość obrabianego styropianu to 100 x 320 opcjonalnie 90 x 320.
Jakie mają być wymiary największej deski, to znaczy z jakiej wielkości klocka będzie musiała być cięta ?
.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Witam,
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
Konstrukcja faktycznie nie wygląda na stabilną ale tak wyglądają te maszyny dlatego wstawiłem taką grafikę.
Co do wielkości deski to powinienem podać w mm - 3100 x 1000.
Co do osi Z to sama deska nie ma więcej niż 140 mm (maksymalna grubość największych desek), jest jednak wygięta, więc zakres Z trzeba przyjąć bezpiecznie na 300 mm
Dodam jeszcze, że jeżeli chodzi o jakość obrabianego styropianu to wystarczy mi tak naprawdę "liźnięcie" frezem tak jak na załączonym zdjęciu

Znalazłem jeszcze kilka zdjęć i grafik.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
Konstrukcja faktycznie nie wygląda na stabilną ale tak wyglądają te maszyny dlatego wstawiłem taką grafikę.
Co do wielkości deski to powinienem podać w mm - 3100 x 1000.
Co do osi Z to sama deska nie ma więcej niż 140 mm (maksymalna grubość największych desek), jest jednak wygięta, więc zakres Z trzeba przyjąć bezpiecznie na 300 mm
Dodam jeszcze, że jeżeli chodzi o jakość obrabianego styropianu to wystarczy mi tak naprawdę "liźnięcie" frezem tak jak na załączonym zdjęciu

Znalazłem jeszcze kilka zdjęć i grafik.

-
nie nie buduję
Raczej chodzi, żeby ktoś ją dla mnie zbudował.
Budżetu jest ale wolałbym go nie podawać, ponieważ chciałbym usłyszeć najpierw ewentualne oferty.
Zależy mi na kompletnej maszynie którą będę mógł podłączyć do kompa i działać.
PS . w oparciu o przedstawiony rysunek mogę wyspawać stabilną stalową konstukcję do maszyny.

Budżetu jest ale wolałbym go nie podawać, ponieważ chciałbym usłyszeć najpierw ewentualne oferty.
Zależy mi na kompletnej maszynie którą będę mógł podłączyć do kompa i działać.
PS . w oparciu o przedstawiony rysunek mogę wyspawać stabilną stalową konstukcję do maszyny.