Frezowanie stali NC11LV. Głowicą 50mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Frezowanie stali NC11LV. Głowicą 50mm
Witam,
jako rozpoczynający swoją przygodę z frezowaniem cnc napotkałem problem. Mam zamocowany element we frezarce CNC. Blok stalowy którego muszę splanować z każdej strony.
Dysponuje głowicą do frezowania o średnicy 50 mm na 3 płytki. I teraz geneza problemu, mam płytki TPUN 160308 z materiału N335/P35.
Płytki węglikowe jednak na opakowaniu nie ma parametrów. w Katalogach Baildonitu również nie ma parametrów płytek.
Frezowałem parametrami S1200 F 300/400/500 wszędzie pojawia się problem zużycia płytek (krawędzie robią się tępe i coraz głośniej chodzi maszyna) po 2,3 przejściach. Zbieram ap 1mm, ae 25mm. Chłodzenie cieczą w dużej ilości. W czym może leżeć problem?
jako rozpoczynający swoją przygodę z frezowaniem cnc napotkałem problem. Mam zamocowany element we frezarce CNC. Blok stalowy którego muszę splanować z każdej strony.
Dysponuje głowicą do frezowania o średnicy 50 mm na 3 płytki. I teraz geneza problemu, mam płytki TPUN 160308 z materiału N335/P35.
Płytki węglikowe jednak na opakowaniu nie ma parametrów. w Katalogach Baildonitu również nie ma parametrów płytek.
Frezowałem parametrami S1200 F 300/400/500 wszędzie pojawia się problem zużycia płytek (krawędzie robią się tępe i coraz głośniej chodzi maszyna) po 2,3 przejściach. Zbieram ap 1mm, ae 25mm. Chłodzenie cieczą w dużej ilości. W czym może leżeć problem?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Frezowanie stali NC11LV. Głowicą 50mm
Np. obroty ..... , Daj S900
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
A nie lepsze do tego byłyby płytki APKN?
http://sklep.dolfamex.com.pl/plytka_wie ... ,5818.html
Frezowałem tę (nieutwardzoną) stal głowicą 80mm z tymi płytkami(niepowlekane) z dobrym skutkiem, obroty coś 600/min o ile dobrze pamiętam, ap nie pamiętam.

Płytki te w porównaniu do płytek TPUN w głowicach mają duży kąt natarcia (geometria własna + dodatni kąt ustawienia w głowicy) i lepsze skrawanie.

TPUN ma własny kąt natarcia 0, a w głowicy kąt natarcia 0 lub niewielki dodatni w zależności od producenta.

http://sklep.dolfamex.com.pl/plytka_wie ... ,5818.html
Frezowałem tę (nieutwardzoną) stal głowicą 80mm z tymi płytkami(niepowlekane) z dobrym skutkiem, obroty coś 600/min o ile dobrze pamiętam, ap nie pamiętam.

Płytki te w porównaniu do płytek TPUN w głowicach mają duży kąt natarcia (geometria własna + dodatni kąt ustawienia w głowicy) i lepsze skrawanie.
TPUN ma własny kąt natarcia 0, a w głowicy kąt natarcia 0 lub niewielki dodatni w zależności od producenta.

pozdrawiam,
Roman
Roman
Romanie może i byłyby lepsze, ale autor ma głowicę na płytki TPUN. Jak w niej zamocujesz APKN? Jakiś sposób znasz?
Obroty celowałbym między 450, a 600,dla płytek niepowlekanych. To jest twarda stał narzędziowa, a nie sztachetówka.
Obroty celowałbym między 450, a 600,dla płytek niepowlekanych. To jest twarda stał narzędziowa, a nie sztachetówka.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
orion32 pisze:Jakiś sposób znasz?
Oczywiście nie ma takiej możliwości, ale narzekał na szybkie tępienie płytek, więc (w domyśle) frezuje tego więcej, zmiana głowicy może by się opłacała. Zresztą niektórymi plytkami APKT można obrabiać nawet utwardzoną stal (vide "Materiały obrabiane" http://sklep.dolfamex.com.pl/plytka_wie ... ,5818.html)
A jaka to stal to wiem bo właśnie ona jest na tych zdjęciach, a dokładnie oznaczona 1.2379, ale to to samo.

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Dawno takich narzędzi nie używałem .AdamSobczyk2411 pisze: ↑18 sty 2022, 15:26..... I teraz geneza problemu, mam płytki TPUN 160308 z materiału N335/P35.
.....
.... ale te płytki są raczej do toczenia .
https://narzedziomis.pl/plytka-tpun-160 ... donit.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Zamiast TPUN można zastosować w tych samych głowicach frezarskie płytki TPKN ze ściętymi promieniami które bardziej wygładzają frezowaną powierzchnię
https://narzedziomis.pl/plytka-tpkn-220 ... donit.html

Płytek TPUN w głowicach 40 i 50mm używam do frezowania bardzo skorodowanych powierzchni z wżerami i zapiaszczeniami, ale ze względu na wyższe przy zerowym kącie natarcia opory skrawania wymagają one bardziej sztywnych maszyn z mocniejszym napędem.

Płytek TPUN w głowicach 40 i 50mm używam do frezowania bardzo skorodowanych powierzchni z wżerami i zapiaszczeniami, ale ze względu na wyższe przy zerowym kącie natarcia opory skrawania wymagają one bardziej sztywnych maszyn z mocniejszym napędem.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Te przynajmniej są do frezowania.RomanJ4 pisze: ↑19 sty 2022, 08:40Zamiast TPUN można zastosować w tych samych głowicach frezarskie płytki TPKN ze ściętymi promieniami które bardziej wygładzają frezowaną powierzchnię

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
To takie porównanie jakbyś chciał wiertłem wywiercić dziurę w wiertle. Trudne ale możliwe.
Zmniejszył bym obroty do między 500 a 600, zwiększyć ap do 2 -3 mm na przejście i brać więcej niż 50 % średnicy narzędzia.
Jak zależy na jakości powierzchni to zostawić 0.1 0.2 na ostatnie przejście i brać tyle ile się na na średnicę np 45mm.
Posuw? ile maszyna uciągnie ale min to 0.15 na ząb. czyli S600 F270 jak się da szybciej to szybciej.
To jest tylko teoria od której bym zaczynał, resztę to zależy od maszyny.
Zmniejszył bym obroty do między 500 a 600, zwiększyć ap do 2 -3 mm na przejście i brać więcej niż 50 % średnicy narzędzia.
Jak zależy na jakości powierzchni to zostawić 0.1 0.2 na ostatnie przejście i brać tyle ile się na na średnicę np 45mm.
Posuw? ile maszyna uciągnie ale min to 0.15 na ząb. czyli S600 F270 jak się da szybciej to szybciej.
To jest tylko teoria od której bym zaczynał, resztę to zależy od maszyny.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ogarnąłem inną głowicę na 6 płytek. Płytki typu SPUN. Mam 2 rodzaje jedne z BAILDONIT'a jedne z mitshubishi z łamanymi narożami. Z kalulatorów wychodzą mi parametry dla stali narzędziowej po S600/700 a posuw aż 500. Spróbowałem i.... du**, płytki po 1 przejściu 40mm (głowica 80mm) i głębokości brania 1mm są zużyte. Mam splanować prostokąty 400x160mm. Niby nic trudnego a męczę się już drugi tydzień. Na płytkach od mitshu dałem S700 F500, zużyte na baildonitowych (one nie mają sfrezowanych naroży) dałem S650 F250 i też lipa. Maszyna CNC CORMAK 2019r, dość solidna i sztywna. Gdzieś popełniam błąd ale dalej nie wiem gdzie :/