Frezowanie płyty szklano epoksydowej

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
ZUW Milikowice
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Frezowanie płyty szklano epoksydowej

Post napisał: ZUW Milikowice » 18 kwie 2014, 11:31

Witam,
Panowie mam pytanie Mam do wycięcia kształt z płyty szklano-epoksydowej Płyta jest grubości 45 mm a kształt ma gabaryt 80x160 Będę to robił frezem węglikowym fi10 Jakie polecacie parametry? Gabaryt ten będę później wiercił - otwór fi32 wiertło HSS Jeśli ktoś miał doświadczenie z taką płytą to proszę również o parametry i porady

Pozdrawiam
ZUW Milikowice

Tagi:

Wektorynka
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Wektorynka » 09 maja 2014, 00:59

A konkretnie jakim frezem będziesz to robił? Polecam frezy do materiałów kompozytowych.

Kael
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: Kael » 09 maja 2014, 12:40

Tempe wiertła i tempe frezy z małymi piórami dawały mi zawsze najlepszą powierzchnię i święty spokój w takim materiale. Ostre lubią wyrwać kawałek laminatu o żelkocie (o ile w tym przypadku jest) już nie wspominając. Próbowałem też frezów z opyleniem diamentowym - zapychają się albo przypalają laminat.

Przy okazji to jeszcze - odciąg pyłu choćbyś miał z odkurzaczem stać, bo naprawdę nie chcesz tym oddychać.

Coś w tym kształcie spróbuj:
Obrazek

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 16 maja 2014, 01:50

Frez specjalny do kompozytów, wieloprzebiegowo. I tak samo otwór tym frezem. Powinien być nowy i ostry.Odprowadzanie pyłu na bieżąco, dla zdrowia i dobrego chłodzenia.
Wiercenie wiertłem może się marnie skończyć. Poza tym wiertło HSS stępi się bardzo szybko na laminacie szklanym.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”