Frezowanie ołowiu

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Frezowanie ołowiu

Post napisał: mike217 » 01 kwie 2012, 10:47

Witam, mam nietypowy temat, muszę wyciąć kilka kształtów z płyt ołowianych grubości 6-8mm. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, zamierzam ciąć frezem 2 piórowym lub 1 piórowym 4mm. Obroty domyślam się małe, jaki posuw? Ołów to paskudny materiał ale robić trzeba. Pomożecie ? :mrgreen:

Tagi:

Awatar użytkownika

oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oskaeg » 15 lip 2012, 22:07

Ołowiu się raczej nie frezuje... Przecież można go z łatwością wytopić na zwykłej kuchence gazowej lub elektrycznej lepiej wyfrezować sobie formę i go odlać, nawet Znal przy troszkę większych prędkościach zaczyna się topić. Ja kiedyś frezowałem jedną rzecz z ołowiu bardzo malutką, był to odważnik musiałem go troszkę prze-frezować, bo mi się nie mieścił do obudowy, więc wiem, jakie to błoto. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że, wióry, które spadną na wyfrezowaną obok powierzchnie będą się przyklejać tu jest właśnie pies pogrzebany ze zbyt mała prędkość to nieoderwane do końca wióry zbyt duża metal się topi albo odkształca na frezie. Jak wiór Ci się przyczepi do freza to może się tak trochę z nim obracać co na dłuższą metę może doprowadzić do uszkodzenia wrzeciona, nie warto orać maszyny lepiej poszukać innego rozwiązania.

Autor tematu
mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mike217 » 16 lip 2012, 07:33

No cóż, temat dawno opanowany, było trzeba frezować bo tak miało być i koniec. Frezem 2 piórowym z hss idzie aż miło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”