Frezowanie na maszynie 5 osiowej - potrzebna pomoc

Autor tematu
shwax
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7

Frezowanie na maszynie 5 osiowej - potrzebna pomoc

Post napisał: shwax » 20 lut 2013, 14:15

Witam Wszystkich serdecznie i bardzo proszę o pomoc w obróbce detalu na frezarce 5 osiowej. Chodzi mi o obróbkę powierzchni nr 1 i 2, zaznaczonych na obrazku. Długą, pochyłą powierzchnię poniżej (nr 3) udało mi się bez problemu obrobić stosując indeksowanie i zwykły cykl obróbki płaskich powierzchni.
Myślałem o tym, aby obróbkę 1 wykonać tak jak w przypadku obróbki ścian w kieszeniach, jednak nie mogę sobie z tym poradzić, mimo szeregu kombinacji. Czy ktoś mógłby pokazać w jasny, najlepiej obrazowy sposób, jak wykonać takie frezowanie? Pracuję na EdgeCAMie w wersji 2011R1.
Obrazek

Tagi:

dd1511
Posty w temacie: 2

Post napisał: dd1511 » 20 lut 2013, 16:32

Witam.
tak na szybko 2 sposoby w zależności od posiadanych narzędzi, gabarytów detalu i dokładności wykonania.

1. głowica pochylona na ok 90 st w osi B i obróbka planarna tych 2 powierzchni (frezem kulowym uzyskasz lepsza powierzchnię, jednak zostanie promień na połączeniu powierzchni 2 i 3)

2. tu rozbicie na 2 ścieżki i ustawienie 2 widoków, a mianowicie:
a) widok ustawiony tak, aby krótsza krawędź powierzchni 1 była osią Z i obróbka Z-finish
b) analogicznie dla powierzchni 2. Kąt między powierzchnią 2 i 3 wygląda na większy niż 90 st, więc frezem walcowym nie uszkodzisz powierzchni nr 3.

Nie mam dostępu teraz do CAMa, żeby zademonstrować co mam na myśli, ale może złapiesz mój tok rozumowania :)

edit:
niezawodny paint pomogl ;) do pkt 2 a) ilustracja

Obrazek
zdjecie

Wojtek1982

Post napisał: Wojtek1982 » 20 lut 2013, 17:32

Kolego

Jeżeli możesz podeślij bryłę (z lenistwa nie chce mi się go modelować) a do jutro podeślę Ci instrukcję co i jak możesz wykonać

Pozdrawiam

Autor tematu
shwax

Post napisał: shwax » 20 lut 2013, 17:39

shwax pisze: a) widok ustawiony tak, aby krótsza krawędź powierzchni 1 była osią Z i obróbka Z-finish
No dobra, ale jak to zrobić? Chyba muszę zdefiniować jakoś zero w tym miejscu, tak? Tylko jak?

Kąt między tymi powierzchniami faktycznie jest większy niż 90st, myślałem wiec, że uda mi się jakoś wymusić obróbkę "bokiem frezu", stycznie do pow.2, a nie czołowo. Niestety brakuje mi pomysłów w jaki sposób to zrealizować.

Ten detal zamodelowałem na szybko, żeby pokazać o co mi chodzi. Oryginalny, który chcę obrobić jest trochę inny - kąt między 2 i 3 płaszczyzną jest mniejszy, jednak nadal jest to więcej niż 90st. Załączę tą bryłę, którą pokazałem na początku, jeśli ktoś będzie tak dobry, żeby pokazać mi co i jak łopatologicznie na tym przykładzie to będę naprawdę wdzięczny.

P.S. Model stworzony w Inventorze 2012
Załączniki
Część1.zip
(64.02 KiB) Pobrany 276 razy

dd1511

Post napisał: dd1511 » 21 lut 2013, 01:05

Nie miałem styczności z EdgeCamem, więc nie wiem jak dokładnie to zrobić w tym sofcie, ale w Surfcamie wygladać to może tak:

dla obróbki 5 osiowej bokiem freza:
powierzchnie nr 1 zaznaczasz jako prowadzącą, pozostałe jako powierzchnie kontrolne.
Ja wybrałbym typ obróbki , który w Surfcamie nazywa się "połączenie między 2 krzywymi", i zaznaczasz wtedy jako dolną krzywą dolny dłuższy kontur powierzchni nr 1, jako górną krzywą górny dłuższy kontur powierzchni nr 1. skok, czyli parametr nazwany "ilość przejść" w Surfcamie wedle uznania (materiał, oczekiwana jakość, frez itd).

analogicznie druga powierzchnia - i to bedą chyba najszybsze sposoby.

Co do wcześniejszego:
Chyba muszę zdefiniować jakoś zero w tym miejscu, tak? Tylko jak?
tak, zgadza się.
Tyle, że tu znów pewnie różnie w róznych CAMach.
Dla SURFCAMa menu "utwórz -> widok" i pojawia się kilka strategii tworzenia widoków (3 pkt, pkt/linia, normalna, bieżący) - wybierasz normalna.
- jako pierwszy pkt osi Z zaznacz ten, co jest środkiem układu na moim obrazku
- jako drugi pkt osi Z zaznacz ten, gdzie os Z ma "iść w plus"
- jako trzeci zaznacz pkt, gdzie oś X "idzie w plus" (czyli prawy dolny róg powierzchni 1)

I widok masz zdefiniowany - teraz możesz robić obróbkę Z finish na tej ściance.
Maszyna powinna się ustawić tak samo jak w przypadku obróbki bokiem freza w 5 osiach :)

Jak się czyta brzmi to strasznie zagmatwane, ale nie jak otworzysz program i poklikasz to chwila moment. :)

Jak kolega Wojtek podeśle Ci gotowca to zobaczysz co i jak, ja niestety nie mam i nie znam SolidEdga - instrukcje dotycza SURFCAM 3.0, ale myślę, że w innych CAMach zasada działania taka sama, może nazewnictwo trochę inne.

pozdrawiam

Autor tematu
shwax

Post napisał: shwax » 21 lut 2013, 01:48

dd1511, dziękuję Ci za dobre chęci, ale mówisz o zupełnie innym sofcie. Niby jest podobnie, a jednak trochę inaczej. Gdybym mógł zdefiniować zero tak jak opisujesz to już dawno bym to zrobił. Niestety w EdgeCAMie definiowanie zera trochę się różni.
Być może da się stworzyć zero, takie jak pokazałeś, ale ja nie wiem jak. Podobnie do samej operacji, na pewno istnieje prosta metoda, aby obrobić taką powierzchnię, ale niestety po wielu godzinach prób i błędów kończą mi się pomysły, dlatego zwróciłem się z prośbą o pomoc do osób, które lepiej znają EC.

Awatar użytkownika

leksel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: leksel » 21 lut 2013, 11:03

witam
nie wiem jakie są motywy stosowania 5 osi bo zawsze obowiązuje zasada jak najprostszymi środkami chyba że chodzi o prace dyplomowa.
detal który pokazałeś da sie obrobić w 3osiach
ale jak musisz koniecznie w 5 osiach kolega dobrze podpowiadał da się ustawi zera
podeślij inny format bo niemam INV na maila

Autor tematu
shwax

Post napisał: shwax » 21 lut 2013, 11:37

leksel, rozgryzłeś mnie, chodzi o pracę dyplomową, stąd 5 osi :smile: Próbowałem zaznaczone powierzchnie obrabiać przy użyciu indeksowania i cykli 3 osiowych, ale niestety uzyskany efekt nie do końca mnie zadowalał. Poza tym, jak wspomniałem na początku, chodzi mi jedynie o obróbkę w podobnych sytuacjach, bo detal docelowy ma inny kształt i nie nadaje się do obróki tylko i wyłącznie w 3 osiach. Inna sprawa to taka, że nie chcę tego programu porzucić z chwilą oddania pracy, więc chciałbym jak najwięcej dowiedzieć się o sposobach programowania obróbki w nim :wink: .

Co do samego tematu to już sobie poradziłem, udało mi się osiągnąć zamierzony efekt porzucając indeksowanie i stosując cykl 5 osi ze strategią "Równolegle do krzywej". Wcześniej zdjąłem z detalu cechę "Powierzchnia" i jedną krawędź jako "Prowadnice 3D"(W tym wypadku dla płaszczyzny 2 krawędź między 2 i 3). Dla powierzchni 1 analogicznie. Reszta to już kosmetyka i trochę testowania z różnymi ustawieniami, ale ogólnie wszystko działa tak jak chciałem. Może komuś się przyda :smile:

Niemniej jednak załączam podany wcześniej plik w innych formatach (na zapis których pozwolił mi inventor). Jeśli komuś udałoby się odpalić model, to będę wdzięczny za pokazanie innych, być może lepszych metod. Również chętnie dowiem się, jak zadeklarować zero w takim ustawieniu, o jakim pisał dd1511. Pozdrawiam.
Załączniki
Część1_F.zip
(63.95 KiB) Pobrany 283 razy

Wojtek1982

Post napisał: Wojtek1982 » 22 lut 2013, 18:32

Witam

Kolego Shwax wszystko w załączniku
Jest oczywiście jedna z wielu metod

Pozdrawiam
Załączniki
5 osi.rar
(512.13 KiB) Pobrany 387 razy

Autor tematu
shwax

Post napisał: shwax » 23 lut 2013, 02:30

Wojtek1982, dzięki za poświęcony czas i tak dobrze opisaną metodę rozwiązania problemu. Co prawda w końcu sam jakoś do tego doszedłem, ale dzięki Twojej instrukcji zwróciłem uwagę na kilka szczegółów, które mi umknęły. Już poprawiłem wszystko w swoim programie i jest super :smile: Myślę, że nie tylko ja skorzystam na Twojej pomocy. Jeszcze raz dzięki :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”