Nie miałem styczności z EdgeCamem, więc nie wiem jak dokładnie to zrobić w tym sofcie, ale w Surfcamie wygladać to może tak:
dla obróbki 5 osiowej bokiem freza:
powierzchnie nr 1 zaznaczasz jako prowadzącą, pozostałe jako powierzchnie kontrolne.
Ja wybrałbym typ obróbki , który w Surfcamie nazywa się "połączenie między 2 krzywymi", i zaznaczasz wtedy jako dolną krzywą dolny dłuższy kontur powierzchni nr 1, jako górną krzywą górny dłuższy kontur powierzchni nr 1. skok, czyli parametr nazwany "ilość przejść" w Surfcamie wedle uznania (materiał, oczekiwana jakość, frez itd).
analogicznie druga powierzchnia - i to bedą chyba najszybsze sposoby.
Co do wcześniejszego:
Chyba muszę zdefiniować jakoś zero w tym miejscu, tak? Tylko jak?
tak, zgadza się.
Tyle, że tu znów pewnie różnie w róznych CAMach.
Dla SURFCAMa menu "utwórz -> widok" i pojawia się kilka strategii tworzenia widoków (3 pkt, pkt/linia, normalna, bieżący) - wybierasz normalna.
- jako pierwszy pkt osi Z zaznacz ten, co jest środkiem układu na moim obrazku
- jako drugi pkt osi Z zaznacz ten, gdzie os Z ma "iść w plus"
- jako trzeci zaznacz pkt, gdzie oś X "idzie w plus" (czyli prawy dolny róg powierzchni 1)
I widok masz zdefiniowany - teraz możesz robić obróbkę Z finish na tej ściance.
Maszyna powinna się ustawić tak samo jak w przypadku obróbki bokiem freza w 5 osiach
Jak się czyta brzmi to strasznie zagmatwane, ale nie jak otworzysz program i poklikasz to chwila moment.
Jak kolega Wojtek podeśle Ci gotowca to zobaczysz co i jak, ja niestety nie mam i nie znam SolidEdga - instrukcje dotycza SURFCAM 3.0, ale myślę, że w innych CAMach zasada działania taka sama, może nazewnictwo trochę inne.
pozdrawiam