Z wykształcenia jestem chemikiem i po wielu próbach udało mi się dobrać składniki i proporcje, aby uzyskać woski o bardzo dobrych parametrach tech.
Frezowanie modeli w woskach ma wiele zalet, np. jeśli potrzebuje się precyzyjny prototyp lub model do odlewania na wosk tracony oraz do wykonania modeli na formy silikonowe.
Zalety wosku:
- wosk jest jednorodny o dużej twardości około 50-53 Shore D.
- używając odpowiednich frezów można pominąć frezowanie zgrubne, co pozwala na oszczędzenie czasu. Jedynym ograniczeniem jest max długość robocza frezów.
Osobiście frezowałem np. reliefy na głębokość 4,5 cm, a powierzchnia wychodziła od razu idealnie. foto z popiersiem kobiety.
- w przeciwieństwie do wosków dostępnych na rynku mój wosk może być frezowany bardzo małymi prędkościami i jest to nawet wskazane przy głębokim frezowaniu.
- możliwość wielokrotnego wykorzystania wosku, wystarczy powtórne przetopić w bloki.
- jest możliwość szlifowania papierem ściernym, wosk nie klei się do papieru i nie ciągnie, po prostu sypie się jak puder, a potem można wypolerować na lustro.
- jedną z ważnych zalet frezowania wosków jest nietępienie się frezów.
Mam pytanie, czy ktoś jest zainteresowany woskiem do frezowania?
Po prostu zastanawiam się, czy byłby odpowiedni zbyt, bo mógłbym zlecić produkcję gotowych bloków.
W tej chwili mógłbym wykonać mniejszą ilość bloków, ze względu na minimalne ilości zakupu półproduktów musiałbym znaleźć kilku chętnych na minimum 40kg.
Wszystkim zainteresowanym wyjaśnię jakich frezów należy użyć i w jaki w sposób powtórnie przetopić woski.
Wosk mogę przygotować w formie okrągłych bloków o maksymalnym ciężarze 6 kg, średnicy do 290 mm i nie wyższych niż 100mm.
Ewentualnie mogę wyfrezować bloczki i kręgi na małej frezarce , w tej chwili max fi 290x80mm.
W tej chwili cena za 1kg wosku 40zł.