Frezowanie drzwi stalowych
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Frezowanie drzwi stalowych
Witam, dotychczas zajmowaliśmy się obróbką drewna, jednak teraz nadszedł nowy temat - frezowanie drzwi stalowych.
Drzwi grubości 55 mm wypełnione styropianem, grubość blachy to ok 0,6 mm. Pytanie jakiego typu frezy najlepiej zastosować? Jak dobrać odpowiedni posuw i obroty. Dziękuje za pomoc
Drzwi grubości 55 mm wypełnione styropianem, grubość blachy to ok 0,6 mm. Pytanie jakiego typu frezy najlepiej zastosować? Jak dobrać odpowiedni posuw i obroty. Dziękuje za pomoc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Frezowanie drzwi stalowych
Grubość blachy 0.6mm to przepraszam co ty chcesz frezować? Wycinać elementy z płachty?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Frezowanie cienkich blach jest kłopotliwe, stosuje się triki np łapania cienkiej blachy pomiędzy 2 grubsze itd. Ale taniej i prościej zmienić obrabiarkę np na laser. Do cienkich blach najlepiej na laser typy fiber jak masz dużo tych drzwi.
Rysujesz rozkrój tych drzwi, razem z wszelakimi otworkami itd, wysyłasz komuś z laserem plik typu dwg/dxf a on ci to potnie tanio, szybko i dokładnie. Jak chcesz cokolwiek na tym zarobić, to porzuć wszelkie myśli o frezowaniu.
Rysujesz rozkrój tych drzwi, razem z wszelakimi otworkami itd, wysyłasz komuś z laserem plik typu dwg/dxf a on ci to potnie tanio, szybko i dokładnie. Jak chcesz cokolwiek na tym zarobić, to porzuć wszelkie myśli o frezowaniu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Niedoprecyzowalem, chodzi o "wycinanie" otworów na wylot, jednym przejazdem. Głównie chodzi nam o dobranie parametrów tak aby narzędzie się nie tepilo zbyt szybko.
Tak jak wspomniałem wycinanie będzie odbywać się w gotowym produkcie czyli drzwiach o grubości 55 mm.
Z moich informacji wynika, że wiele firm wykonuje takie operacje. Wcześniej wycinanie opierał się o zwykle wyż ynarki
Przykład można zobaczyć na filmie kimli, sam początek filmu
https://youtu.be/BZFbzzI7mho
Tak jak wspomniałem wycinanie będzie odbywać się w gotowym produkcie czyli drzwiach o grubości 55 mm.
Z moich informacji wynika, że wiele firm wykonuje takie operacje. Wcześniej wycinanie opierał się o zwykle wyż ynarki
Przykład można zobaczyć na filmie kimli, sam początek filmu
https://youtu.be/BZFbzzI7mho
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Parametry znajdziesz w katalogu ... , i zawsze można je zmniejszyć.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam,
bardziej niż parametrami przejmował bym się tym jak to wyfrezować aby jakość powierzchni była znośna. Myślę, że warto się zastanowić nad frezami do kompozytów (bo w sumie te drzwi to też kompozyt), tak aby górna i dolna blacha była dociskana do środka drzwi, tak żeby w jakimś stopniu zapobiec szarpaniu blachy i rozwarstwianiu się drzwi. Problem w tym, że taki frez będzie ściągał wszystkie wióry do środka, także średnio może się nadawać do puszczania go z pełny materiał. Chociaż przy np 2 ostrzach... Parametry i zużycie narzędzi to już wyjdzie na maszynie.

bardziej niż parametrami przejmował bym się tym jak to wyfrezować aby jakość powierzchni była znośna. Myślę, że warto się zastanowić nad frezami do kompozytów (bo w sumie te drzwi to też kompozyt), tak aby górna i dolna blacha była dociskana do środka drzwi, tak żeby w jakimś stopniu zapobiec szarpaniu blachy i rozwarstwianiu się drzwi. Problem w tym, że taki frez będzie ściągał wszystkie wióry do środka, także średnio może się nadawać do puszczania go z pełny materiał. Chociaż przy np 2 ostrzach... Parametry i zużycie narzędzi to już wyjdzie na maszynie.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Mam ten sam problem, od dłuższego czasu nie mogę dobrać odpowiedniego narzędzia do wwiercenia się i wycięcia okienek w drzwiach.
blacha 0,6mm + ok. 60mm do 80mm pianki + znowu blacha 0,6mm.
Czy ktoś już znalazł jakieś fenomenalne rozwiązanie ?
blacha 0,6mm + ok. 60mm do 80mm pianki + znowu blacha 0,6mm.