Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
A nie lepiej zasypać stolik piachem? Zawsze będziesz mógł go odciągnąć przy pomocy odkurzacza i kawałka wężyka.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 91
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Witam , liczyłem na to że grono użytkowników ZX7045 i podobnych wyjdzie z ukrycia
Super bo będzie można podzielić się pomysłami i spostrzeżeniami
Zapraszam do dzielenia się wszelkimi uwagami w tym temacie
@tomchlop filmik profi , widzę że już montaż ogarnięty , ja się dopiero uczę
a wracając do tematu nie uważasz że ten stół to overkill jak dla tej frezarki ? jeszcze beton do tego . Taka konstrukcją myślę będzie i tak sztywna , ewentualnie przykręcić do podłogi lub ściany .
Generalnie pomysł Staszek 83 jest całkiem dobry , w razie przenosin lub reorganizacji warsztatu , można piasek odessać .
Minus jaki widzę to taki , że piasek ciągnie wilgoć i profil może rdzewieć od środka ale to można wcześniej psiknąć tam jakąś farbę
Edit : Jak już poskładasz , zmierz proszę luz na wrzecionie . Zastanawiam się jakie biecie jest akceptowalne na luźnej pinoli i ile można z nim zjechać poprawiając fabrykę.
Pozdrawiam .

@tomchlop filmik profi , widzę że już montaż ogarnięty , ja się dopiero uczę

a wracając do tematu nie uważasz że ten stół to overkill jak dla tej frezarki ? jeszcze beton do tego . Taka konstrukcją myślę będzie i tak sztywna , ewentualnie przykręcić do podłogi lub ściany .
Generalnie pomysł Staszek 83 jest całkiem dobry , w razie przenosin lub reorganizacji warsztatu , można piasek odessać .
Minus jaki widzę to taki , że piasek ciągnie wilgoć i profil może rdzewieć od środka ale to można wcześniej psiknąć tam jakąś farbę
Edit : Jak już poskładasz , zmierz proszę luz na wrzecionie . Zastanawiam się jakie biecie jest akceptowalne na luźnej pinoli i ile można z nim zjechać poprawiając fabrykę.
Pozdrawiam .
Zapraszam na mój kanał :
https://www.youtube.com/channel/UCjjybS ... PrLNRdElYQ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Mam tą frezarkę. Po dopracowaniu jest wdzięczną maszynką. Stół swoja droga powinien być solidny. Czy potrzebne zalewanie betonem?. Raczej nie. Wiotkość objawia się przy szybszych posuwach i grubszym wiórze. A problem leży w skrętnym mocowaniu głowicy do słupa. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono. To jest obszar do przykręceniu stalowych płyt wzmacniających z obu stron. Głowica z przekładnią jest bardzo ciężka i te śruby mocujące to rozwiązanie słabe. W moim przypadku ani razu nie potrzebowałem skręcać głowicy. Od tego jest imadło uchylne. Takie płyty zamocuję w przyszłości.

-
- Posty w temacie: 23
Cenna informacja.
Na ilu śrubach jest mocowana głowica,2 czy 3? I jaki ich rozmiar.
W zx50c są bodajże 3xM16 ale musiał bym sprawdzić...
Na ilu śrubach jest mocowana głowica,2 czy 3? I jaki ich rozmiar.
W zx50c są bodajże 3xM16 ale musiał bym sprawdzić...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 115
Jak zaczniesz frezować (w ogóle skrawać metal) to szybko się przekonasz, że masy (maszyny, czasem narzędzia) nigdy za dużo. Bo masa to nasz sprzymierzeniec w walce z drganiami (vide - zastanów się czemu maszyny produkcyjne są tak masywne..), dlatego każde jej dodanie (oczywiście tam gdzie trzeba) to tylko plus.wracając do tematu nie uważasz że ten stół to overkill jak dla tej frezarki ? jeszcze beton do tego . Taka konstrukcją myślę będzie i tak sztywna , ewentualnie przykręcić do podłogi lub ściany .
A sztywnego mocowania do podłoża (lub jeszcze gorzej - ściany) by maszynę "usztywnić" bym nie polecał właśnie ze względu na drgania. Obrazowo - jak myślisz czemu słychać głośna muzykę u sąsiadów 2 piętra wyżej w bloku ? Owszem betonowa gruba płyta posadzki przenoszone drgania wytrzyma, ale na dłuższą metę czy zbudowana z cegły lub pustaka (+ zaprawa) ściana w końcu nie zacznie się kruszyć ?. To już lepiej niech maszyna będzie ciężka, i stoi na wibroizolatorach, lub w ostateczności drewnianych klockach (drewno tez dobrze tłumi wibracje), dlatego kiedyś w betonowych posadzkach stosowało się "wyspy" z pionowo osadzonych drewnianych klocków na których stały maszyny. Ja swoje maszyny też mam mocowane nie bezpośrednio na wannie stolika tylko poprzez drewniane klocki, które dodatkowo wyrównują/dylatują ewentualne uchyby płaskości góry stolika. Stoliki stoją na wibroizolatorach (które jednocześnie służą do poziomowania)
frezarka - bukowe klocki 40mm pod maszyną, żółte ø85mm wibroizolatory pod stolikiem (tu z przodu jeszcze nie założone na śruby)

tokarka - 100mm dębowe klocki pod maszyną, ø 75mm wibroizolatory

Przy okazji pomysł na tanie plastikowe szuflady do stołów..
https://www.olx.pl/oferta/skrzynki-plas ... 0;promoted

a do frezarki drewniana wysuwana szuflada z (przesuwaną wewnątrz) wkładką dla trzpieni frezerskich, tulejek, i innych narzędzi...

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
U mnie w 7045 3x M14
@grawer - świetny patent, pomyśle o tym .
U mnie stół nie będzie zalewany ale pomyśle o jakiejś grubej gumie pod nogi stołu . Generalnie to mam zamiar go przykręcić do posadzki , nie mam sąsiadów

Dopasowałem tak aby pod nim zmieściła się szafka z szufladami jak na drugim zdjęciu .
Przy okazji wrzuciłem kolejną część walki z frezarką . Podobnie u tomchlop , odpada szpachla jak tylko się coś ruszy .
https://youtu.be/9-YWwqJTnhU
Mam też pytanie , ściągał ktoś pokrywę ? trzeba wyjąć łożyska ? czy wychodzi samo żeliwo a reszta zostaje ? Jak oglądałem to wydaje mi się że jakoś trzeba wybić to od wrzeciona .
Zapraszam na mój kanał :
-
- Posty w temacie: 42
InvaderBeer pisze:Mam też pytanie , ściągał ktoś pokrywę ? trzeba wyjąć łożyska ? czy wychodzi samo żeliwo a reszta zostaje ? Jak oglądałem to wydaje mi się że jakoś trzeba wybić to od wrzeciona
Mam podobną ZAY7025 i u mnie niestety pokrywa wychodzi z wałkami; do wyjęcia służą dwa gwintowane otwory w pokrywie. Wrzeciono ma wewnątrz dodatkowy przykręcany dekiel.

Potrzeba odrobinę cierpliwości aby to złozyć

-
Ufff , dobrze że mnie nie pokusiło aby to otwierać , przepłukałem tylko tak jak radzili koledzy

Jakie luzy na pinoli niezablokowanej są normalne w tej maszynie ? Zastanawiam się jak długo walczyć .
Pozdrawiam .
Zapraszam na mój kanał :
-
- Posty w temacie: 42
Bez paniki nie jest tak źle. W pokrywie są zaślepki do łożysk każdego wałka, wybijasz je przed montażem, to ułatwia składanie. Upierdliwe jest ułożenie tego wszystkiego w środku trzeba jeszcze przy tym zwrócić uwagę aby nie spadły wodzikiInvaderBeer pisze: ↑06 gru 2017, 20:07Ufff , dobrze że mnie nie pokusiło aby to otwierać , przepłukałem tylko tak jak radzili koledzyDzięki za info

-
- Posty w temacie: 7
Dzisiaj pomierzyłem śruby mocujące głowicę, u mnie w 7045 też są 3x M14.