Frezarko-kopiarka 2D

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
DonBaton
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Frezarko-kopiarka 2D

Post napisał: DonBaton » 15 cze 2014, 13:29

Witam, chcę zaprojektować i zbudować frezarko kopiarkę, ze sterowanymi 2 osiami+ odczyt położenia na nich. Frez kątowy krążkowy powiedzmy fi80 by miał stałą pozycję napędzany na pasku, a obrabiany element by jeździł na osiach x i y. Chciałbym wykonywać programowanie obróbki na zasadzie obok frezu jest chowany sonda lub coś w tym rodzaju, która albo automatycznie odczytuje kształt lub ręcznie bym przejeżdżał po kształcie a trasa zapisywana byłaby jako program do wykonania (oczywiście wszystko skorygowane o odległość pomiędzy frezem a sondą, czyli do tego wzorcowanie frezu po założeniu). W przypadku drugiej opcji śruby toczne chciałbym, żeby nie były samohamowne, żeby można było łatwo przesuwać,czy to w ogóle zda egzamin bo opory przesuwania mogą spowodować problem z dokładnością ręcznego odczytu. Jestem nowy w CNC teraz sporo czytam, jeśli chodzi o konstrukcje to coś tam wymyślę, bardziej się zastanawiam nad tym kopiowaniem w jaki sposób zrobić odczyt profilu, może jednak jakiś odczyt optyczny? W końcu elementy obrabiane tylko 2d o grubości ~2-3mm, pole robocze 400x200, co podaje z zapasem x2. Konstrukcja zależy od tego jaki przyjmę rodzaj odczytu, więc proszę o pomoc i opinie. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Paweł

PS. Znalazłem taki skaner, zapewne cena jego jest wysoko, znacie może coś podobnego? A może da się skonstruować samodzielnie coś na zasadzie cienia? podświetlenie od dołu i pole ciemne to będzie profil, krawędź pomiędzy ciemnym a jasnym zamienić na tor pracy. Może jakieś inna optyka które mają taki pasek jak skaner z linku i na zasadzie odbicia? obrabiany będzie tylko metal więc będzie odbijał wiązkę. Czujnik z pojedynczą wiązką też chyba by dał radę tylko problemem by był chyba program który by sterował odczytem, bo aby osiągnąć dobrą prędkość odczytu trzeba by było zaprogramować tak, aby szukał tylko w okolicy złapanej krawędzi a nie jeździł po całej przestrzeni roboczej.

PS.2 Może coś takiego by się nadało? nie wiem jaka tam jest wielkość wiązki, czy są jakieś z wiązką poniżej 1mm?

PS.3 Może jednak element stykowy? tylko program do sterowania by musiał być jak w maszynie współrzędnościowej - wyższa szkoła jazdy. Przeczesywanie y co skok w x byłby strasznie mozolny

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 15 cze 2014, 19:39

Witam
Nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć w przypadku frezarki 2d. Jeżeli już chcesz zbydować taką maszyne to chyba lepiej zinwestować i dołożyć to sterowanie do osi z. Co byś nie robił to i tak CAD/CAM będzie Ci potrzebny a tam jest możliwość obróbki 3d i 2d więc po co kombinować. Żeby zacząć obróbke na cnc to i tak trzeba mieć wymiary. Po co robić coś w 2d kiedy do takiej zabawy jest potrzebna zwykła piła która sobie powicinasz kształty, jeżeli chcesz robić obróbke 3d to i tak musisz napisać program/plik z g-codami. Inna sprawa jest jeżeli chcesz coś kopiować ale wtedy kup sobie skaner 3d taki jak jest na allegro i jakiego używają ludzie którzy zajmują się wydrukami na drukarkach 3d i do tego oprogramowanie CAD. Po skanowaniu masz element w oryginalnych wymiarach i tylko muisz go przygotować do obróbki ewentualnie go przerobić.

robert

Autor tematu
DonBaton

Post napisał: DonBaton » 15 cze 2014, 20:05

Napisałem dokładnie co chcę osiągnąć 2 osie sterowane i możliwość "odczytu" profilu, a później wyfrezowanie tego profilu.

To ma być maszyna do kopiowania kluczy, automatyczna, więc są niepotrzebne 3 osie. Jeśli dwie osie to skaner 3D jest zbędny, zresztą po wstukaniu allegro to nie są ceny których oczekuje, po co dopłacać skoro nie będzie to używane? 2D będzie łatwiej przekonwertować na tor obróbki. Nie da się sterować bez g-codów tylko z zapisanego przejazdu po profilu?
Zresztą na pewno się da bo są takie maszyny http://www.expres.pl/oferta/produkt/uno ... 9-evo.html tylko ja myślę obecnie o tym, żeby klucz był czytany, a następnie wyjmuje i wkładam surowy do wycięcia, jeśli muszę zrobić ich 40 to tylko wkładam kolejne surówki.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 15 cze 2014, 21:21

A ja myślałem, że chcesz używać do czegoś innego takiej obrabiarki, to rzeczywiście masz racje taka Ci wystarczy. A co do skanerów to byłem na prezentacji takiego skanera którym właśnie skanowali klucz a później wydrukowali z plastiku a drugi wyfrezowali z metalu. Co ciekawe sam osobiście obydwoma kluczami otwierałem ten sam zamek.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”