Witam,
na konsultacjach z profesorem dowiedziałem się że do wykonania operacji muszę zamontować element w uchwyt trójszczękowy (element w kształcie walce) i go przefrezować... Chciałem uniknąć pytania czy na pewno uchwyt trójszczękowy (zawsze mi się to kojarzyło z tokarką, o frezarce nawet bym nie pomyślał) co by nie wyjść na nieuda, więc podpytuje tutaj. Czy jest to możliwe? Jak to się mocuje?
Frezarka - uchwyt trójszczękowy?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Albo używasz tarczy zabierakowej o średnicy większej niż średnica uchwytu z otworami na śruby mocujące. Tarcza zabierakowa jedną powierzchnią przylega wtedy do stołu a drugą do uchwytu po przeciwnej stronie niż szczęki. Mam taki uchwyt do frezarki na wyposażeniu i jest to wygodniejsze rozwiązanie niż mocowanie łapkami/laszami.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
super, dzięki jesteście wielcy
[ Dodano: 2014-11-12, 20:49 ]
Jeszcze mam jedno pytanie, ponieważ będę potrzebował ten walec wyfrezować pod kątem a obróbkę potrzebuje wykonać na frezarce konwencjonalnej. Czy w takim razie mogę jakoś ten uchwyt pochylić? Czy muszę stosować jakieś dodatkowe uchwyty/przyrządy?

[ Dodano: 2014-11-12, 20:49 ]
Jeszcze mam jedno pytanie, ponieważ będę potrzebował ten walec wyfrezować pod kątem a obróbkę potrzebuje wykonać na frezarce konwencjonalnej. Czy w takim razie mogę jakoś ten uchwyt pochylić? Czy muszę stosować jakieś dodatkowe uchwyty/przyrządy?