Frezarka - problem z geometria
Rozbieganie przekatnych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 14
Frezarka - problem z geometria
Witam wszystkich!
Mam ploter frezujacy o polu roboczym 2000x3000x150.
Sterowanie PikoCNC, naped to serva z przekladniami i listwami zebatymi.
Geometria ustawiona na kwadracie 300x300 i 1500x1500, roznica w przekatnych okolo 0.1mm. Problem wystepuje przy wycinaniu kola. Im szybciej wycinam tym wymiary na przekatnych coraz bardziej sie rozbiegaja.
Przyklad
Dla fi500 posuw 1000mm/min roznica na przekatnych 0.05 dla f5000 roznica 0.4mm dla f10000mm/min roznica 0.85mm.
Dla fi 1500 posuw 1000 roznica 0.05 dla f 5000 roznica 1.2mm dla f10000mm/min roznica 2.5mm
Dla kazdej predkosci pomiary w osi X i Y zawsze mieszcza sie w tolerancji +/- 0.02mm
Czy ktos ma pomysl gdzie szukac problemu?
Mam ploter frezujacy o polu roboczym 2000x3000x150.
Sterowanie PikoCNC, naped to serva z przekladniami i listwami zebatymi.
Geometria ustawiona na kwadracie 300x300 i 1500x1500, roznica w przekatnych okolo 0.1mm. Problem wystepuje przy wycinaniu kola. Im szybciej wycinam tym wymiary na przekatnych coraz bardziej sie rozbiegaja.
Przyklad
Dla fi500 posuw 1000mm/min roznica na przekatnych 0.05 dla f5000 roznica 0.4mm dla f10000mm/min roznica 0.85mm.
Dla fi 1500 posuw 1000 roznica 0.05 dla f 5000 roznica 1.2mm dla f10000mm/min roznica 2.5mm
Dla kazdej predkosci pomiary w osi X i Y zawsze mieszcza sie w tolerancji +/- 0.02mm
Czy ktos ma pomysl gdzie szukac problemu?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Frezarka - problem z geometria
Przeczytałem to ze trzy razy i dalej nie rozumiem... Napisz to proszę po ludzku...
Bo ni w ząb nie mam pojęcia co to są przekątne koła... Przekątna łączy przeciwległe kąty w wieloboku... No chyba, że zamiast koła masz kółkąt to wtedy zrozumiem
Bo ni w ząb nie mam pojęcia co to są przekątne koła... Przekątna łączy przeciwległe kąty w wieloboku... No chyba, że zamiast koła masz kółkąt to wtedy zrozumiem

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Można się domyślić łatwo że "przekątne koła" to są prostopadłe do siebie średnice... Więc przez przesady 
Czyli można podsumować że im większa droga pod większym obciążeniem tym większa odchyłka od wymiaru?
A jak wyglądają miary gdybyś zamiast kół wycinał porównywalnej wielkości kwadraty? Tzn. czy występuje to tylko w czasie interpolacji kołowej czy również w liniowej?

Czyli można podsumować że im większa droga pod większym obciążeniem tym większa odchyłka od wymiaru?
A jak wyglądają miary gdybyś zamiast kół wycinał porównywalnej wielkości kwadraty? Tzn. czy występuje to tylko w czasie interpolacji kołowej czy również w liniowej?
-
Panowie to jest powazny problem.
Przekatna kola to inaczej jesgo stednica.
Kwadraty i prostokaty wycina dobrze tak jak pisalem do 0.1mm roznicy na przekatnych a przy wycinaniu kol srednice mierzone w osiach X i Y sa z dokladnoscia do 0.05mm ale jak mierze srednice pod katem 45 ° do osi to roznica wymiarow tych srednic wynosi jak powyzej posalem. Roznie w zaleznosci od predkpsci.
Przekatna kola to inaczej jesgo stednica.
Kwadraty i prostokaty wycina dobrze tak jak pisalem do 0.1mm roznicy na przekatnych a przy wycinaniu kol srednice mierzone w osiach X i Y sa z dokladnoscia do 0.05mm ale jak mierze srednice pod katem 45 ° do osi to roznica wymiarow tych srednic wynosi jak powyzej posalem. Roznie w zaleznosci od predkpsci.
-
Nie mam zdjęcia maszyny. Maszyna stoi w robocie. i muszę ją naprawić w poniedziałek czyli jutro.
pogladowo wyglada bardzo podobnie do " Ploter frezujący SERON 2130 Standard"
http://seron.pl/product/ploter-frezujacy-2030-standard/
Dodane 5 minuty 50 sekundy:
Róźnica jest tylko taka że listwy maja proste zęby zamiast skośnych.
pogladowo wyglada bardzo podobnie do " Ploter frezujący SERON 2130 Standard"
http://seron.pl/product/ploter-frezujacy-2030-standard/
Dodane 5 minuty 50 sekundy:
Róźnica jest tylko taka że listwy maja proste zęby zamiast skośnych.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
A jaką tolerancję przewidział producent tej maszyny?
Jaką tolerancję jesteśmy w stanie uzyskać po stronie mechanicznej napędów?
Najpierw sprawdzamy tolerancję liniowości osi xyz.
Czy oś Z jest idealnie w pionie?
Jaką wysokość obrabianego materiału zbieramy przy tej odchyłce?
Jaką tolerancję jesteśmy w stanie uzyskać po stronie mechanicznej napędów?
Najpierw sprawdzamy tolerancję liniowości osi xyz.
Czy oś Z jest idealnie w pionie?
Jaką wysokość obrabianego materiału zbieramy przy tej odchyłce?
XPROJEKT.eu
-
Liniowości nie mam jak zbadać na 3metrach długości. Musiałbym załatwić firmę która to zbada interferometrem laserowym a to jest koszt.
Oś Z jest w pionie. sprawdzone czujnikiem zegarowym o dokładności 0,01mm
Obrabiany detal to plexa 3mm grubości.
co ciekawe gdyby nie było prostoliniowości to to samo koło wycinane w rożnych miejscach na ploterze by miało różne przekoszenia a ma takie samo.. jedynie tylko jak zmieniam posuw to się zwiększają błędy.
Myśle ze to jest cos z tym pikoCNC albo z servami
Dodane 2 minuty 23 sekundy:
dokładność maszyny ± 0,01 na każdym napędzie wg producenta.
sprawdziłem tez luzy nawrotne i wynoszą około 0,015mm.
co ciekawe gdyby nie było prostoliniowości to to samo koło wycinane w rożnych miejscach na ploterze by miało różne przekoszenia a ma takie samo.. jedynie tylko jak zmieniam posuw to się zwiększają błędy.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Nie sądzę by dokładność maszyny mechaniczna wynosiła 0,01 mm i na jakim odcinku?dsmturbo pisze: ↑19 lis 2017, 15:38Liniowości nie mam jak zbadać na 3metrach długości. Musiałbym załatwić firmę która to zbada interferometrem laserowym a to jest koszt.
W takiej tolerancji to nawet listwy zębate nie są wykonane.
Obrobił bym max kwadrat (z małym obciążeniem) jaki jest tylko możliwy i pomiar przekątnych.
Kalibrujemy maszynę by przekątne były idealnie takie same.
Robimy jeszcze raz test i pomiar. Sprawdził bym obróbkę w obu kierunkach czy się zmienia.
XPROJEKT.eu
-
podejrzewam ze mechaniczna jest na poziomie 0,05mm.
Co do ustawiania to tak zrobiłem ze frezowałem prostokąt o wymiarach 1500x1500 i różnice na przekątnych mam 0,1mm przy prędkości frezowania 1m/min potem zwiększyłem prędkość do 15m/min i wynik ten sam.
potem frezowałem mały kwadrat 300x300 i wyniki te same.
Wiec zacząłem wycinać koła i okazało się że dla małych posuwów 1m/min to wycina ok ale jak zwiększę prędkość do 5m/min lub więcej robi jajo. A produkcyjnie musi pracować na prędkościach 7-10m/min.
Wiec nie wiem co mam robić dalej...
Jutro jeszcze sprawdzę wycinanie koła w prawo i lewo.
Co do ustawiania to tak zrobiłem ze frezowałem prostokąt o wymiarach 1500x1500 i różnice na przekątnych mam 0,1mm przy prędkości frezowania 1m/min potem zwiększyłem prędkość do 15m/min i wynik ten sam.
potem frezowałem mały kwadrat 300x300 i wyniki te same.
Wiec zacząłem wycinać koła i okazało się że dla małych posuwów 1m/min to wycina ok ale jak zwiększę prędkość do 5m/min lub więcej robi jajo. A produkcyjnie musi pracować na prędkościach 7-10m/min.
Wiec nie wiem co mam robić dalej...
Jutro jeszcze sprawdzę wycinanie koła w prawo i lewo.