Witam, ostrzegam na starcie jestem całkowicie zielony w kategorii frezarek. Mam do wykonania projekt wrzeciona frezarki poziomej z podtrzymką, a samej frezarki nigdy na oczy nie widziałem dlatego mam kilka pytań natury praktycznej.
1. W jaki sposób montujemy frez na frezarkę poziomą z podtrzymką? Z tego co widziałem/przeczytałem o frezarkach, frezy zazwyczaj montuje się poprzez wpust, aczkolwiek podtrzymka trochę utrudnia sprawę montażu. Wydaje mi się iż widziałem frezarki w których podtrzymkę da się od montować, aczkolwiek wolałbym się upewnić
2. W jaki sposób osadzamy wrzeciono w podtrzymce? Czy osadzamy je poprzez najnormalniejsze łożysko?
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Frezarka pozioma - kilka pytań praktycznych.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Frezy mocuje się na trzpieniach frezerskich, a trzpienie we wrzecionie. Rysunek prostego wrzeciona frezarki poziomej masz poniżej.
Trzpienie są najczęściej mocowane we wrzecionie na różnego typu stożkach i zabezpieczone przed wypadaniem pod wpływem sił występujących przy frezowaniu. Na rysunku masz wrzeciono ze stożkiem MK, w tym przypadku trzpień zaciągany jest osiowo wkrętem. Przy krótszych trzpieniach nie stosuje się podtrzymek. Trzpień jest łożyskowany w podtrzymce ślizgowo (tuleja brązowa) lub za pomocą łożyska. Wiele frezarek ma też napęd w belce. Rysunki trzpieni znajdziesz w katalogach producentów, zajrzyj też na strony naszego sponsora.
Trzpienie są najczęściej mocowane we wrzecionie na różnego typu stożkach i zabezpieczone przed wypadaniem pod wpływem sił występujących przy frezowaniu. Na rysunku masz wrzeciono ze stożkiem MK, w tym przypadku trzpień zaciągany jest osiowo wkrętem. Przy krótszych trzpieniach nie stosuje się podtrzymek. Trzpień jest łożyskowany w podtrzymce ślizgowo (tuleja brązowa) lub za pomocą łożyska. Wiele frezarek ma też napęd w belce. Rysunki trzpieni znajdziesz w katalogach producentów, zajrzyj też na strony naszego sponsora.
- Załączniki
-
- Wrzeciono_1.jpg (172.54 KiB) Przejrzano 1524 razy
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzięki wielkie, czyli gwoli ścisłości na schemacie który załączyłeś 1004 to wrzeciono i trzpień jest zamontowany na całej długości wrzeciona od strony stożka? A na schemacie frezarki wygląda to w ten sposób, dobrze rozumuje? [URL=http://]http://imageshack.us/f/203/image062d.jpg/[/URL] Sorki jeśli pytania wydają się na pewno trywialne, ale chcę mieć pewność że rozumiem jak to działa.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wykaż trochę chęci i wygoogluj sobie obrazki dla hasła "trzpień frezerski". Nie ma sensu ich tutaj kopiować. Trzpienie ze stożkiem MK (taki stożek ma pokazane wrzeciono), jest mocowany tylko w części stożkowej, a przez część cylindryczną przechodzi długi wkręt zaciągający trzpień. Wrzeciono na rys. rozpoznałeś prawidłowo 
A podany przez Ciebie link nie działa

A podany przez Ciebie link nie działa

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ