Frezarka narzędziowa
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Frezarka narzędziowa
Cześć,
koledzy szukam frezarki narzędziowej do wagi około 1,5t głównie do wiercenia, gwintowania i jakiś delikatnych szybkich prac. Z takich maszyn wpadła mi w około frezarka ruska 675 która jest bardzo bliźniacza do naszej Avia FNC 25. Miał ktoś z tym ruskim odpowiednikiem doczynienia, opłaca się tym typem interesować?
koledzy szukam frezarki narzędziowej do wagi około 1,5t głównie do wiercenia, gwintowania i jakiś delikatnych szybkich prac. Z takich maszyn wpadła mi w około frezarka ruska 675 która jest bardzo bliźniacza do naszej Avia FNC 25. Miał ktoś z tym ruskim odpowiednikiem doczynienia, opłaca się tym typem interesować?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezarka narzędziowa
W Opocznie ruhla vrb 2241 stoi. Nie oglądałem jej ale może warto sie przejechać.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Pracowałem kiedyś na takiej co miała mało w Z - to i nie powiercisz specjalnie, bo jak coś w imadle zamocujesz, to
już musisz mieć skracane wiertła zeby cokolwiek wywiercić w klocku grubszym niż 30-40mm.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-->bear, jeżeli znajdziesz w dobrym stanie/cenie, to warto rozważyć ALG200B.
Co do 675, powiem tak, w sąsiednim zakładzie(skądinąd doświadczalnym) wielokrotnie myśleli żeby taką wysłużoną puścić w świat - zawsze ją przed tym załoga wybroniła - pomimo iż na stanie mają FOPowską czterdziestkę(taka jakby spasiona FND32 z dołożonym sterowaniem numerycznym).
Co do 675, powiem tak, w sąsiednim zakładzie(skądinąd doświadczalnym) wielokrotnie myśleli żeby taką wysłużoną puścić w świat - zawsze ją przed tym załoga wybroniła - pomimo iż na stanie mają FOPowską czterdziestkę(taka jakby spasiona FND32 z dołożonym sterowaniem numerycznym).
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Bartollini pisze:W Opocznie ruhla vrb 2241 stoi. Nie oglądałem jej ale może warto sie przejechać.
Widziałem ale trochę "duża" z 7,5kW na pokładzie.
CFA pisze:Pracowałem kiedyś na takiej co miała mało w Z - to i nie powiercisz specjalnie, bo jak coś w imadle zamocujesz, to
już musisz mieć skracane wiertła zeby cokolwiek wywiercić w klocku grubszym niż 30-40mm.
Też racja, te małe narzędziówki mają nie wiecej jak 400mm, przeważnie 300-350mm.
NFZ pisze:-->bear, jeżeli znajdziesz w dobrym stanie/cenie, to warto rozważyć ALG200B.
Dzięki, będę polował
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
bear pisze:Widziałem ale trochę "duża" z 7,5kW na pokładzie.
Jeśli gabarytem Ci odpowiada to silnik zawsze można zmienić. Ja wiem że to kolejne koszty ale np. 7,5kW można sprzedać a za te środki kupić jakiś 3-4kW i będzie jak znalazł.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tam chyba tak jak w FUW jest sterowanie tyrystorowe. U nas z powodzeniem pracuje silnik 3 kW na falowniku. SUI 40 miała chyba 14kW mocy zainstalowanej na takim sterowaniu. A przy pięciu biegach mechanicznych to silnik 5.5 wystarcza z zapasem