Frezarka manualna.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Frezarka manualna.

Post napisał: Mariuszczs » 12 mar 2011, 08:27

Chciałem kupic głowicę frezową na płytki ( frez ) do frezarki FP 800. Zastanawiam się jaką największą uciągnie. Teraz mam fi 40mm, ale jest wyklekotana. Dostępne obroty na wrzecionie pionowym są max 810. silnik 1,7kW.
Do tego jakie płytki są najtańsze w użytkowaniu ?

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 12 mar 2011, 22:06

Będziesz mial problem z uzyskaniem odpowiedzi, dlatego że nie napisaleś co chcesz obrabiać. Jeżeli nie będziesz zbyt glęboko frezowal to przy tej mocy silnika możesz śmialo zalożyć nawet i 100. Warto podczas większego frezowania kontrolować temp. silnika bo to jedyne w tym przypadku zagrożenie. Co do plytek to ja używam glównie trójkątnych i kwadratowych bo te są dla mnie najbardziej dostępne i popularne z racji że dawniej byly często używane.

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 12 mar 2011, 23:12

chciałem miec do frezowania czegokolwiek ( stal )
ogólnie tą 40mm frezuję 1-2 mm w głąb bez problemu, jak jakieś utwardzane tak że wiór się żarzy na czerwono to max 0,5mm pociągnie, więcej maszyna stęka
myślałem właśnie nad 80 mm, ale jeśli nie pofrezuje nią 1mm to kupię mniejszą
np 63
silnik jest stary więc się nie zagrzeje - jest wielkości teraźniejszych 5 kW :mrgreen:

zastanawia mnie zastosowanie silnika 2 biegowego żeby zwiększyc obroty na wrzecionie dla fezów palcowych - bo co bym nie robił to i tak mam posuw i obroty na max bo na mniejszych posuwach gorsza powierzchnia wydaje mi się jest

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”