Frezarka Maho z Niemiec
Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezarka Maho z Niemiec
Przy takim maleństwie też bym się za bardzo nie martwił o podłogę, bardziej żeby była praktyczna w utrzymaniu. Wypoziomowane jest ważne, możesz się też rozejrzeć za wibroizolatorami, (poduszkami) o ile nie ma ich razem z obrabiarką.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 83
Dla mnie bedzie to największy sprzęt jaki posiadam
Już z tokarką TUM 25 1300 kg mialem problem z wypoziomowaniem, ciężko bylo podnieść w odpowiednim miejscu żeby podłożyć. Maho Ma stopę 70cm na 90cm wiec dużo wiecej kg na cm. Generalnie nie jestem specjalistą w transporcie maszyn i trochę się tego boje...
Z drugiej strony jak postawię tą maszynę na krzywej podłodze to już tak zostanie na amen i bedzie mnie to męczyć że nie poświęciłem troche na wyprostowanie podłogi...
Czy jest jakaś opcja- klej do kafelek, super szybkoschnąca wylewka itp żeby wykonanc malutki placek pod tą frezarkę tak żeby za tydzień było w miarę twarde? To pytanie raczej na fora budowlane

Już z tokarką TUM 25 1300 kg mialem problem z wypoziomowaniem, ciężko bylo podnieść w odpowiednim miejscu żeby podłożyć. Maho Ma stopę 70cm na 90cm wiec dużo wiecej kg na cm. Generalnie nie jestem specjalistą w transporcie maszyn i trochę się tego boje...
Z drugiej strony jak postawię tą maszynę na krzywej podłodze to już tak zostanie na amen i bedzie mnie to męczyć że nie poświęciłem troche na wyprostowanie podłogi...
Czy jest jakaś opcja- klej do kafelek, super szybkoschnąca wylewka itp żeby wykonanc malutki placek pod tą frezarkę tak żeby za tydzień było w miarę twarde? To pytanie raczej na fora budowlane

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Jak zrobisz wystający z podłogi katafalk to dopiero będziesz miał kłopoty z przestawianiem.
Niczym innym niż dźwigiem i widłakiem tego nie ruszysz.
Jak podłoga jest płaska to przynajmniej podjedziesz rolkami transportowymi i lagą albo podnośnikiem dźwigniesz.
Niczym innym niż dźwigiem i widłakiem tego nie ruszysz.
Jak podłoga jest płaska to przynajmniej podjedziesz rolkami transportowymi i lagą albo podnośnikiem dźwigniesz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
kill_gil pisze:Z drugiej strony jak postawię tą maszynę na krzywej podłodze to już tak zostanie na amen i bedzie mnie to męczyć że nie poświęciłem troche na wyprostowanie podłogi...
Maszyny nie stawiasz na zasadzie powierzchnia podłogi do powierzchni maszyny. Stawiasz ją na stopach, coś takiego jak to:

4cm spokojnie takimi stopami zniwelujesz. Nie przejmuj się. Jak podłoga baaaardzo słaba to możesz jakąś blachę większą pod stopy podrzucić ale pewnie da radę. U mnie jarocinka stała w szopie na drewnianej podłodze o grubości ok 5cm gdzie pod deskami nie było nic i po kilku poprawkach i podstawianiu udało się ją jakoś w miarę ustawić. Więc u Ciebie tym bardziej powinno dać radę

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Blacha grubości 15-20 mm powinna rozwiązać problem. Robisz tak, najpierw w blasze wiercisz otwory pod gwint (obojętnie jaki, dziesiątkę, dwunastkę) później robisz drewnianą ramkę o wielkości blachy. Rozrabiasz w wiaderku trochę betonu (może być mieszanka) i wylewasz, w otwory w blasze wkręcasz śruby i na nich wkładasz blachę do ramki. Opuszczając poprzez wykręcanie kolejnych śrub (blacha siada i spod niej wypływa beton) równocześnie poziomujesz blachę. I masz super powierzchnię pod maszynę.
Jeśli chcesz mocować śrubami do podłoża, to wcześniej musisz w blasze wywiercić otwory, żeby te śruby weszły.
Jeśli chcesz mocować śrubami do podłoża, to wcześniej musisz w blasze wywiercić otwory, żeby te śruby weszły.
-
- Posty w temacie: 25
Jasiu, litości, to jest mała maszynka...
Wibroizolatory lub w maksie kliny ustawcze (fiksatory), to wystarczy w zupełności żeby ustawić poprawnie taki sprzęt.
Wibroizolatory lub w maksie kliny ustawcze (fiksatory), to wystarczy w zupełności żeby ustawić poprawnie taki sprzęt.
-
dzięki za pomoc!!!
Będę w takim razie bez stresu poziomować stopkami i na blaszkach!
Wylewka jest zrobiona dość mocna ale niestety z zamierzonym znacznym spadem (ex obora). Jednak pomysł jasia jest genialny:) zanim beton stwardnieje to można na spokojnie wypoziomować blachę wręcz do perfekcji!
Będę w takim razie bez stresu poziomować stopkami i na blaszkach!
Wylewka jest zrobiona dość mocna ale niestety z zamierzonym znacznym spadem (ex obora). Jednak pomysł jasia jest genialny:) zanim beton stwardnieje to można na spokojnie wypoziomować blachę wręcz do perfekcji!
-
Hej, chciałem się pochwalić
Wczoraj przyszła moja Maho 500W2

W sumie zapłaciłem 3200Euro(maszyna)+1450zł(transport)+500zł(wózek) w tym było już imadło Hilma hydrauliczne więc myślę że nie jest źle. Co mnie najbardziej cieszy, to to jest to, że na dokumentach z zakupu z 88r widnieje ta sama osoba która mi tą frezarkę sprzedawała... Ogólny stan jest całkiem dobry, świeże oleje, kompletna itp.
Mam do niej trochę dokuementów
Dokumenty:
Posiadam wszystkie schematy instrukcje, generalnie komplet od producenta. Jeśli ktoś będzie potrzebować jakiej informacji to służę pomocą- mówię biegle po niemiecku więc z rozszyfrowaniem też nie ma problemu
Oczywiście po podłączeniu trzeba było wpisać parametry. Udało ,mi się ruszyć osiami kilka cm potem wyskoczył błąd ale to dzisiaj na spokojnie się to ogarnie:
ogólnie zadowolony jestem

Wczoraj przyszła moja Maho 500W2

W sumie zapłaciłem 3200Euro(maszyna)+1450zł(transport)+500zł(wózek) w tym było już imadło Hilma hydrauliczne więc myślę że nie jest źle. Co mnie najbardziej cieszy, to to jest to, że na dokumentach z zakupu z 88r widnieje ta sama osoba która mi tą frezarkę sprzedawała... Ogólny stan jest całkiem dobry, świeże oleje, kompletna itp.
Mam do niej trochę dokuementów

Dokumenty:

Posiadam wszystkie schematy instrukcje, generalnie komplet od producenta. Jeśli ktoś będzie potrzebować jakiej informacji to służę pomocą- mówię biegle po niemiecku więc z rozszyfrowaniem też nie ma problemu

Oczywiście po podłączeniu trzeba było wpisać parametry. Udało ,mi się ruszyć osiami kilka cm potem wyskoczył błąd ale to dzisiaj na spokojnie się to ogarnie:

ogólnie zadowolony jestem

-
Maszyna działa już bezproblemowo osiągnięty był limit osi Y(Z) co nie pozwalało na włączenie.
Chciałbym jeszcze raz zadań pytanie dotyczące oprawek- SK40(ISO40) vesrus BT40. Wg dokumentacji oprawka to ISO 40:

Chciałbym na początek kupić oprawkę ER32 i coś do planowania. ER32 to nie problem ale z oprawką do narzędzia do planowania jaka by mi się podobała jest już problem. Chińska nazwa montażu to FMB22 np taka:
do tego tajemniczego montażu nie jestem w stanie znaleźć nic od SK40 (Iso40). Większość oprawek i narzędzi na aliexpress są dla BT40 niestety.
Czy ktoś z Was montuje BT40 zamiast SK40? Proszę o poradę jak podejść do tematu, kupić pierwsze narzędzia i nie żałować
.
Chciałbym jeszcze raz zadań pytanie dotyczące oprawek- SK40(ISO40) vesrus BT40. Wg dokumentacji oprawka to ISO 40:

Chciałbym na początek kupić oprawkę ER32 i coś do planowania. ER32 to nie problem ale z oprawką do narzędzia do planowania jaka by mi się podobała jest już problem. Chińska nazwa montażu to FMB22 np taka:

do tego tajemniczego montażu nie jestem w stanie znaleźć nic od SK40 (Iso40). Większość oprawek i narzędzi na aliexpress są dla BT40 niestety.
Czy ktoś z Was montuje BT40 zamiast SK40? Proszę o poradę jak podejść do tematu, kupić pierwsze narzędzia i nie żałować