Frezarka FXB-12
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Frezarka FXB-12
Zjadło mi temat, próbuję 2. raz...
Czy ktoś ma DTR do frezarki FXB-12 lub może podać o nie trochę informacji ( co można obrabiać, jaka jest końcówka wrzeciona itp)?
Czy ktoś ma DTR do frezarki FXB-12 lub może podać o nie trochę informacji ( co można obrabiać, jaka jest końcówka wrzeciona itp)?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
Kolego BYDGOST, odezwij się w sprawie tej DTRki, bo robi się kolejka chętnych !BYDGOST pisze:Czy to jeszcze aktualne bo wpadła mi w ręce DTR właśnie do FXB12 produkcji ZDZ Słupsk.
Masz ją zeskanowaną, czy jest to wer. papierowa na sprzedaż ? Nadal jestem zainteresowany !
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Już mówię. To jest wersja papierowa niestety, z którą nie chcę się rozstawać a nic do tej pory nie zrobiłem bo ............. nadrabiam zaległości po chorobie i naprawdę na nic nie mam czasu. Tak około świąt poskanuję co ciekawsze rysunki i zamieszczę tutaj a resztę prześlę zainteresowanym.
Myślę, że warto napisać parę słów o tej frezarce. Budowana była w wersji na postumencie i jako stołowa. Dzięki możliwości przestawiania napędu wraz z wrzecionem o 90 stopni, możliwe jest wykorzystanie jej jako frezarki poziomej lub pionowej. Dzięki bogatemu wyposażeniu stanowi odmianę małej frezarki narzędziowej. W zestawie jest stół pochylny, suport skrętny, stół obrotowy, imadło obrotowe, podzielnica, wytaczadło, masa trzpieni, tulejek a nawet mikroskop do ustawiania narzędzi ( opcja ).
Myślę, że warto napisać parę słów o tej frezarce. Budowana była w wersji na postumencie i jako stołowa. Dzięki możliwości przestawiania napędu wraz z wrzecionem o 90 stopni, możliwe jest wykorzystanie jej jako frezarki poziomej lub pionowej. Dzięki bogatemu wyposażeniu stanowi odmianę małej frezarki narzędziowej. W zestawie jest stół pochylny, suport skrętny, stół obrotowy, imadło obrotowe, podzielnica, wytaczadło, masa trzpieni, tulejek a nawet mikroskop do ustawiania narzędzi ( opcja ).
- Załączniki
-
- FXB12 - charakterystyka.zip
- (775.12 KiB) Pobrany 911 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam wszystkich
właśnie pojawiła się taka frezarka na aledrogo
wygląda na to że oprawki/tulejki do frezów sa jakieś nietypowe jak i rowki T-owe
(w dtrce jest rysunek z przekrojem przez wrzeciono)
w ZDZ Słupsk dawno juz zapomnieli o takiej maszynie.
Pytania :
czy dla nooba - jako pierwsza maszyna do nauki frezowania nada się to , czy lepiej coś w stylu X2 z opcją przeróbki na cnc w przyszłości
czy wogóle przymierzyć się do zbudowania od podstaw maszynki uzywając porządnych prowadnic, śrub łożysk przygotowując ją od razu pod cnc
czy brać FXB i ew przerobić wrzeciono na jakiś Mk2 czy inne powszechne mocowanie
Jestem zielony, bardzo chciałbym rozszerzyć swoje możliwości warsztatowe o wiercenie precyzyjne i delikatne frezowanie w metalu - delikatnie w stali , w aluminium i mosiądzu
dorabianie części mechanizmów, majsterkowanie, modelarstwo itp
jestem pod duzym wrażeniem maszynek cnc i ich nieograniczonych mozliwości wycinania wszystkiego - bardzo mnie taka wolność rajcuje
chciałbym zacząć swoją przygodę z tą technologią ale sami rozumiecie że nie stac mnie od razu na maszynę za nascie tyś
pokornie prosze o radę i z góry dziękuję za pomoc
właśnie pojawiła się taka frezarka na aledrogo
wygląda na to że oprawki/tulejki do frezów sa jakieś nietypowe jak i rowki T-owe
(w dtrce jest rysunek z przekrojem przez wrzeciono)
w ZDZ Słupsk dawno juz zapomnieli o takiej maszynie.
Pytania :
czy dla nooba - jako pierwsza maszyna do nauki frezowania nada się to , czy lepiej coś w stylu X2 z opcją przeróbki na cnc w przyszłości
czy wogóle przymierzyć się do zbudowania od podstaw maszynki uzywając porządnych prowadnic, śrub łożysk przygotowując ją od razu pod cnc
czy brać FXB i ew przerobić wrzeciono na jakiś Mk2 czy inne powszechne mocowanie
Jestem zielony, bardzo chciałbym rozszerzyć swoje możliwości warsztatowe o wiercenie precyzyjne i delikatne frezowanie w metalu - delikatnie w stali , w aluminium i mosiądzu
dorabianie części mechanizmów, majsterkowanie, modelarstwo itp
jestem pod duzym wrażeniem maszynek cnc i ich nieograniczonych mozliwości wycinania wszystkiego - bardzo mnie taka wolność rajcuje
chciałbym zacząć swoją przygodę z tą technologią ale sami rozumiecie że nie stac mnie od razu na maszynę za nascie tyś
pokornie prosze o radę i z góry dziękuję za pomoc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
frezarka
Frezarka z napędem ręcznym ma dwie ważne zalety: ręczny napęd jest uciążliwy i nadaje się tylko do doraźnych prac, poza tym ręczny napęd utrudnia uzyskanie dobrej powierzchni. Takie maszyny, podobne budowano w Ciechanowie. Budowa własnej maszyny jest znacznie łatwiejsza jak maszyna jest mała. Najtańszym rozwiązaniem jest tokarka stołowa z przystawką frezerską. Jak się ma dobry projekt to należy od razu budować to co jest potrzebne, a z czasem można uzupełniać.