Frezarka FWA 41M - Retrofit CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
Re: Frezarka FWA 41M - Retrofit CNC
I zaś kulą w płot

Dodane 57 sekundy:
Jest

Już pomijam to , że LinuxCNC pracuje w czasie rzeczywistym. Porównujesz procesory rodem z wczesnego Atari czy ZX spektrum z dzisiejczymi PC ?
-
- Posty w temacie: 9
Porównuję urzadzenia przemysłowe, do przeznaczonych do pracy w domu/ biurze.
Pecet z jakim systemem by nie pracował nie jest przeznaczony do pracy w otoczeniu silników, falownikow i innych zakłócaczy i możesz zaklinać rzeczywistość, ale pozostaje to rozwiązaniem stricte amatorskim.
Pecet z jakim systemem by nie pracował nie jest przeznaczony do pracy w otoczeniu silników, falownikow i innych zakłócaczy i możesz zaklinać rzeczywistość, ale pozostaje to rozwiązaniem stricte amatorskim.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 9
No wybacz, ale to raczej Ty podpadasz pod wyznawcę linuxcnc
Na pewno tym się da osiągnąć każdy cel na miarę potrzeb amatorskich maszyn, ale do rozwiązań przemyslowych mu daleko, mimo, że mozna do tego podpiąć najnowszy, najszybszy procesor i kartę graficzną i co tam jeszcze, ale tutaj częstotliwość taktowania, czy ilość megapixli nie ma znaczenia.
Sory jeśli obrażam uczucia religijne co niektórych, ale bardzo mi z tego powodu wszystko jedno

Na pewno tym się da osiągnąć każdy cel na miarę potrzeb amatorskich maszyn, ale do rozwiązań przemyslowych mu daleko, mimo, że mozna do tego podpiąć najnowszy, najszybszy procesor i kartę graficzną i co tam jeszcze, ale tutaj częstotliwość taktowania, czy ilość megapixli nie ma znaczenia.
Sory jeśli obrażam uczucia religijne co niektórych, ale bardzo mi z tego powodu wszystko jedno

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
Myślę, że każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Ja laptopem i płytką za 100 zł steruję ruchami plotera z dokładnością ograniczoną jedynie precyzją mechaniki, a możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia. Patrząc na doświadczenie w pracy i warsztat @kamar śmiało można powiedzieć, że to po prostu działa i na pewno nie jest do "zabawy", a do wykonywania precyzyjnych elementów i konkretnej roboty. Żadne spawarki ( nawet z hf ), spadki napięcia lub falowniki nie zakłócają pracy laptopa i silników krokowych. Nigdy nie zauważyłem z tego tytułu żadnych niedokładności i błędów, aczkolwiek nie mam doświadczenia z maszynami CNC że sterowaniem oryginalnym, dedykowanym. Mach 3 i Linux na pewno jest szybszy, dokładniejszy i bardziej wydajny jak frezer, tokarz lub szlifierz z podziałki ( a co najważniejsze oni już nie istnieją lub im się nie chce..... ).
-
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
Jak to jest z dedykowanymi to się ostatnio przekonałem przy zakupie łożysk do masztu widlaka.
W sklepie z częściami do wózków - łożysko masztu do WW-1206:1214 nr kat.CBK468 - 135 netto niewiadomego pochodzenia
Na półce w sklepie z łożyskami - łożysko CBK 468 dobrej firmy - 58 brutto
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
Wracając do tematu frezarki. Są różne dokładności wykonania śrub i nakrętek jak i też różne rodzaje nakrętek. Różnice są w sposobie montażu, ale wydaje mi się że najważniejsze są różnice w luzie promieniowym. Wydaje mi się, że w mojej aplikacji nie będzie miało znaczenia czy będzie ona miała luz promieniowy 0.02 mm czy 0.04 mm. Seria podstawowa nakrętek Hiwina jest opisana, że służy do "transportu" natomiast ta z dokładnością 0.02 mm, że już do pozycjonowania. Co kupić, żeby później nie żałować ?
-
- Posty w temacie: 7
Kup najdokladniejszą na jaka masz przeznaczony budżet. A przede wszystkim największą jaka wejdzie. I dobrze by bylo z podwójną nakrętką do kasowania luzu. Programowe korygowanie luzu jest dobre dla frezowania prostych elelmentów prostych np. frezowanie po kwadracie. A jeszcze z czasem pojawi się zużycie wiec im bardziej to ograniczysz tym lepiej.