Miałem bardziej na myśli jak oryginalna śrubę trapezowa wyjąć z maszyny ale podejrzewam że trzeba rozwalić wszystkie zębatki od posuwu i tam będzie przykręcona na jakimś łożysku.kamar pisze: ↑22 sty 2022, 16:37Nie wiem jak jest w Machu, w LinuxCNC backlash określasz dla każdej osi w konfiguracji.
Napęd Y mam tak zrobiony:
![]()
Więcej powinno być widać w temacie.
Dodane 35 minuty 38 sekundy:
I faktycznie widać wszystko
modernizacja-frezarki-4fya-t23983.html
Frezarka FWA 41M - Retrofit CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
Re: Frezarka FWA 41M - Retrofit CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Jak chcesz mieć cnc, to wywalasz wszystkie mechanizmy, trapezówki też, mają zostać tylko "prowadnice" i ewentualne miejsca na montaż śrub tocznych nakrętek i napędów. No te duperele z hydrauliki wspomagającej ma sie rozumieć po częsci zostaną. Reszta sio.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
To niewiele pomogę, dziesieć lat z hakiem mineło.rezolutnydaniel pisze: ↑22 sty 2022, 17:23Miałem bardziej na myśli jak oryginalna śrubę trapezowa wyjąć z maszyny ale podejrzewam że trzeba rozwalić wszystkie zębatki od posuwu i tam będzie przykręcona na jakimś łożysku.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 30
W pierwszym etapie wyrzucam X i Y zastępuje tocznymi. Z zostawię oryginalne i zobaczę jak to się sprawdzi. Może dla mnie wystarczy i nie będzie trzeba wycinać połowy maszyny. 🥰
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
U Kamara masz frezarkę FYA 41, a Ty masz FWA 41m one różnią się dość znacznie. Przedewszystkim masz korbki od strony wrzeciennika. Pozatym sprzęgła są sterowane elektrycznie z czego wynikają pewne zmiany w budowie konsoli. Luzem na przekładni nie trap się bardzo bo przy dobrym nastawieniu bedzie pewnie i tak mnisjszy niż na pojedynczej nakrętce (i skasuje się sam grawitacyjnie, o ile nie przesadzisz z ciśnieniem oleju). Przełożenie tam jest 1:2 albo i 1:3 ( nie pamietam) więc pewnie można pominąć przekładnie pasową. Widzialem przekładnię zębatą między serwem a śrubą w znacznie dokładniejszej maszynie i nikomu luz miedzyzębny snu z powiek nie spędzał. Dlatego zostawił bym stare łorzyskowanie śruby, przekładnię zębatą i silnik od strony wrzeciennika (nad pompą chłodziwa) żeby się o niego nie potykać, jak uciągnie to nawet wyłącznie przez sprzęgło. Nie wiem czy to kwestia tylko mojego egzemplarza ale podnoszenie konsoli działało lepiej niż siłka ( kiedyś zepsuł się przyspieszony) nie wiem jak silnik bedzie sobie z tym radził na dłuższą metę.
Ps. Chętnie bym podyskutował co lepsze stare numeryczne czy manualne, ale nie chce zaśmiecać tematu.
Ps. Chętnie bym podyskutował co lepsze stare numeryczne czy manualne, ale nie chce zaśmiecać tematu.
-
- Posty w temacie: 9
Na 4 osiowym Heidenhainie bez problemu. Zwłaszcza frezem kształtowym.
Ponadto programuje się nawet skomplikowane kształty sto razy łatwiej, przesyłanie programów, a nawet wykonywanie w locie działa bez problemu, płynność pracy jest nieosiągalna od lat dla innych systemów CNC, i nie ma największej wady systemów opartych na PC, czyli właśnie PCta.
Ponadto programuje się nawet skomplikowane kształty sto razy łatwiej, przesyłanie programów, a nawet wykonywanie w locie działa bez problemu, płynność pracy jest nieosiągalna od lat dla innych systemów CNC, i nie ma największej wady systemów opartych na PC, czyli właśnie PCta.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!