Przyszła kolej i na mnie...

Docelowo całość wykonana ze sklejki 18mm, boki bramy 18+18mm. Pudełko ze stołem użebrowane, tył bramy użebrowany. Podsys stołu realizowany za pomocą odkurzacza warsztatowego

Na projekcie nie widać osi Z - to jak na razie dla mnie element, który chciałbym zostawić na koniec. Brak też silników, ponieważ ich mocowanie doprojektuję później i w początkowej fazie produkcji frezarki, nie ma to większego znaczenia.
Docelowo maszyna ma pracować w miękkich materiałach, najczęściej PVC spienione 5mm, czasem plexi i dibond. Nie planuję frezowania miękkich metali, jednak jeśli dałoby się je frezować z minimalnym zagłębieniem, to nie miałbym problemu, żeby zostawić odpaloną frezarkę na całą noc

W temat elektroniki nie zagłębiałem się jeszcze w ogóle, lecz pewnie skorzystam z gotowych sterowników + silniki 1,9nm + krańcówki + czujnik wysokości narzędzia.
Nie planuję żadnego budżetu, ponieważ nie mam ciśnienia na szybką realizację. Mogę poczekać, by kupić jakieś lepsze wyposażenie. Całość chciałbym wyprodukować we współpracy ze znajomym stolarzem-hobbystą i znajomym elektronikiem-hobbystą

Chciałbym uzyskać od Was pomoc w formie kilku opinii na temat samego projektu, a zapewne wiele pytań wyniknie przy realizacji. Czy to ma prawo działać?

Jestem pokornym barankiem i każdą krytykę przyjmę z podniesioną głową

Pozdrówka,
Hubert