Frezarka do domowego użytku.

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Zainteresowany
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Frezarka do domowego użytku.

Post napisał: Zainteresowany » 04 maja 2015, 23:47

Witam serdecznie,
Trafiłem na to forum, gdyż poszukuję frezarki do domowego użytku.
Proszę bardzo o poradę, bo kompletnie się na tym nie znam, a potrzebuję dość szybko podjąć decyzję.
Wydaje mi się, że nie trzeba mi wysokiej klasy maszyny. Muszę się zmieścić w kwocie +- 300 zł (raczej "-").
Jedną z droższych (dla mnie) opcji jest ta frezarka .

Czy jest to sensowne urządzenie, czy możecie polecić coś innego/lepszego w podobnej, lub niższej cenie? :)

Dodam jeszcze, że frezarka znajdzie zastosowanie w pracach bardziej artystyczno-wykończeniowych niż w meblarskich. Proszę fachowców o wyrozumiałość. Jeżeli czegoś nie sprecyzowałem, to chętnie się poprawię.
Za pomoc z góry dziękuję!

Tagi:

devgru
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: devgru » 05 maja 2015, 02:09

W tej cenie i tak kupisz tylko chińskie zabawki.

http://allegro.pl/bass-pl-frezarka-gorn ... 67526.html

- w tej masz jeszcze "frezy" w gratisie.

Autor tematu
Zainteresowany

Post napisał: Zainteresowany » 06 maja 2015, 18:09

Dziękuję za propozycję. Niestety, ale z tego co udało mi się ustalić to firma BASS Polska nie cieszy się dobrą opinią.
Przeciwnie natomiast Black&Decker (z resztą mam od przeszło 12 lat kilka elektronarzędzi B&D), w związku z czym jeżeli nikt nie będzie mi w stanie zaproponować nic lepszego niż BASS PL, to ostanę przy swoim.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 06 maja 2015, 18:42

do takich zastosowan tylko kress, jesli cię nie stac, to niestety albo zacznij sprzedawac puszki po piwie albo inny złom, wywalanie kasy na jakiegos deckera czy boscha to nadal wywalanie kasy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
Zainteresowany

Post napisał: Zainteresowany » 06 maja 2015, 20:22

Może to i nie taki zły pomysł... Sezon się już zaczął, dziękuję pójdę i pozbieram.

Cieszę się niezmiernie, że Pan "fachowiec" jest taki bogaty. Muszę przyznać, że warsztat wygląda imponująco. Na stronę robioną przez licealistę pewnie poszło nieco mniej niż moje fundusze na frezarkę. Aczkolwiek wszystko rekompensuje "fachowa" domena Pana sklepu "World of project's" - sklep1468706.home.pl przeklikana ręcznie, bo na programistę nie starczyło.

Pozdrawiam Panie bogaty SOŁTYS DESIGN. Proponuję wkomponować "SŁOMA" pomiędzy, ale koniecznie po angielsku! Soltys Straw Design zaraz brzmi lepiej! :cool:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 06 maja 2015, 20:32

koleś, masz jakiś problem ?
doradzam ci kupic kressa a ty wysmiewasz moją strone sklepu bo nie jestem kwa programistą ? moze cie zawartośc zainteresuje a nie to czy strone sklepu czy strone firmowa robił licealista czy gimnazjalista, czy jestes kolejnym burackim krakusem pokroju oprawcy dupografii ?
przynajmniej mam warsztat i płace zus i jakos tam żyję i nie pi***olę się o 300 zł, może byś sie tak z łaski swojej przedstawil jakos bardziej zanim zaczniesz wysmiewać kogokolwiek ? bo jak na razie zaprezentowałeś się na poziomie 5 klasisty ze szkoły specjalnej
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

dawca87
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: dawca87 » 06 maja 2015, 20:38

Olaboga. Bartusia obrażajo...

A tak na powaznie to sprecyzuj domowy urzytek. Bartek moze miec racje. Jednak jesli to tylko raz na rok fazkę zrobić to faktycznie brać najtaniej.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 06 maja 2015, 20:43

Zainteresowany pisze:mam od przeszło 12 lat kilka elektronarzędzi B&D
Niestety, B&D i Bosch sprzed kilkunastu lat i obecne wyroby, to zupełnie inne bajki. Doradzałbym zakup czegoś, na co jeszcze Cię stać w dużym sklepie, jeżeli to możliwe, z 3 letnią gwarancją. Jak się rozsypie, to tam najłatwiej i najszybciej wymienisz na nową.
W tej cenie, to w zasadzie obojętnie, co kupisz, nie licz na trwałość i jakość. Tak już niestety jest.

P.S.
Nie mam strony internetowej :cool:
Lubię piwo, puszki zgniatam do worka i co jakiś czas sprzedaję na złomie. Pełen worek to 35 zł. Mieć albo nie mieć :roll:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 06 maja 2015, 22:04

Mam frezarkę tego typu i kupiłem tanią zamiast oznakowaną logiem znanej firmy.
Działa, robi co potrzebuje, ma dobrze zrobione ustawianie głębokości frezowania i wygodnie się prowadzi w materiale (lite drewno, płyty wiórowe, tworzywa). Trzeba się do narzędzia przymierzyć, sprawdzić funkcjonalność (odciąg, uchwyt, widoczność strefy roboczej, wygoda). Gdy pasuje cenowo i funkcjonalnie można kupić.

Trzeba mieć dobrą rękę do narzędzi, wiedzieć jakie są ich możliwości, nawet najlepsze łatwo zniszczyć nieumiejętnie się z nim obchodząc.

Jak jest większa robota to wolę mieć dwa tanie urządzenia mające co potrzebuję od jednego wszystko robiącego. To się opłaca - nie trzeba tyle wymieniać narzędzi w urządzeniach. Choćby zestaw wiertarek dostępny pod ręką.. jedna w stojaku, druga akumulatorowa, trzeba z wiertłem choinkowym do szybkiego wykonania otworów w obudowach i blachach i wiertareczki-zabaweczki do precyzyjnych robótek.

Pooglądaj warsztaty amerykańskich majsterkowiczów - miewają po kilkanaście wkrętarek akumulatorowych.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
Zainteresowany

Post napisał: Zainteresowany » 06 maja 2015, 22:28

Dziękuję bardzo. O takie odpowiedzi mi chodziło.
Co do zastosowania, to na razie potrzebuję zrobić rzecz śmieszną, jaką jest wyfrezowanie miejsca pod mechanizm zegarowy (w zegarze z europalet).
Nie wiem jak często będę z niej korzystał. Dopiero zaczynam swoją przygodę z drewnem. Pomysły mam i jeżeli pójdzie po mojej myśli to nie zawaham się kupić sprzętu wyższej klasy, a na dziś muszę się zadowolić czymś słabym. :wink:

Zapoznam się więc z dostępnymi ofertami i zgodnie z zaleceniami zwrócę uwagę na długą gwarancję i podstawowe parametry.

P.S.
Rozumiem poirytowanie niektórych z Was, kiedy kolejny amator wchodzi na forum i zadaje kolejne durne pytanie o sprzęt tani i do domowego dłubania. Gratuluję tym, którzy jednak zacisnęli zęby i odpowiedzieli z klasą i zrozumieniem. :wink: Dziękuję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”