Witam, jakiś czas temu skonstruowałem frezarkę na podstawie stołu traserskiego oto filmik jak się sprawuje
Trochę o budowie
- prowadnice we wszystkich osiach 25 (thk hsr, thk shs, bosh rexroth)
- sruba X-3205 Y-2005 z-1605
-silnik 2,2 kw
- wrzeciono bt 30 przełożenie 1:1
O dokładności przesuwu oraz ustawień nie będę się rozpisywał wszystko ustawiane na kątownik w klasie 00 liniały w klasie 00 czujniki zegarowe błąd w każdej osi nie przekracza 0,01 na 300mm, interpolacja kołowa 0,02
Na filmiku stal C45 Frez franken Fi12 do obróbki zgrubnej vf=500mm/min ap=2mm ae=10mm, frez trochę uszkodzony wyłamane 1 pioro.
Ogólnie konstrukcja w miarę mocna aczkolwiek parę rzeczy znalazło by się do poprawy.
Frezarka bramowa
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezarka bramowa
Wygląda bardzo ciekawie, również mnie ciekawi wrzeciono. Bo wg. mnie wszystkie maszyny bez magazynu bądź szybkiej możliwości wymiany narzędzia nie nadają się, jako maszyny do firmy, jedynie hobbystyczne zastosowanuie, a po kanale na YT widzę, że coś się udało stworzyć do wymiany narzędzia.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Frezarka bramowa
Tak udało się wymyślić zamek i wrzeciono ma automatyczną zmianę magazynek też jest w planach ale pracuję teraz nad automatyka gdyż stworzenie magazynka pod względem mechanicznym nie jest trudne gorzej z linuxem