Przygotowuję się do wykonania własnej frezarki 5-cio osiowej i potrzebuję pomocy. Wiem że to będzie trudne i zabierze mi to masę czasu i pieniędzy o włożonej pracy nie wspominając. Moje dotychczasowe doświadczenie w CNC to drukarka 3D i ploter Stepcraft które stopniowo ulepszam i modernizuje jednak zachciałem czegoś więcej. Pierwszy wybór padł na gotowca chińczyka HY-3040 ze stołem uchylno-obrotowym jednak opinii na temat tej frezarki jest niewiele pole robocze jest małe a sama konstrukcja jest mało solidna. Postanowiłem więc stworzyć coś własnymi rękami

Z manualnymi maszynami mam więcej doświadczenia niż z CNC, pod okiem fachowca remontowałem już kilkanaście frezarek i tokarek od zegarmistrzowskich aż po kilkutonowe maszyny i wiele się przy tym nauczyłem. Dostęp do tych maszyn mam więc mam możliwość wykonania niektórych elementów dużo taniej niż gdybym miał zlecać ich wykonanie jakiejś firmie.
A teraz do rzeczy, planuję zbudować maszynę 5-cio osiową z ruchomą bramą i stołem uchylno obrotowym o polu roboczym 300x300x300mm i potrzebuję porady w kwestii konstrukcji i materiału, najodpowiedniejsza wydaje mi się konstrukcja tego typu:

Na podstawę chciałbym zastosować mieszankę żywicy i wypełniacza mineralnego, to się chyba nazywa "epoxy granite". Można znaleźć wiele maszyn wykonanych z tej mieszanki jednak chciałbym usłyszeć opinie kogoś kto miał z tym swoje doświadczenie. Wszystkie maszyny jakie widziałem wykonane z tego materiału były względnie nieduże lub tylko ich niewielka część była z niego wykonana, nie wiem jak sprawdzi się przy większej konstrukcji ważącej około tony.
Rozważam także wykonanie konstrukcji stalowej, spawanej z płyt jednak powoduje to dużo problemów takich jak naprężenia i ściąganie spawów.
Kolejną kwestią jest stół uchylno-obrotowy. Myślałem nad zakupem używanego gotowego stołu i przerobieniem go jednak może okazać się bezużyteczny ze względy na zużycie. Nowy nie wchodzi w gre ze względu na zbyt wysoką cenę za element który zostanie przerobiony.
Na zagranicznym forum widziałem taki stół wykonany także z epoxy granitu z zatopioną w nim stalową ramą, tutaj nasuwa się pytanie, robić stół spawany z płyt stalowych czy odlewany z zatopiona stalową ramą? Jak mocne silniki będę potrzebował aby ruszyć stołem ważącym np 150kg przez przekładnie ślimakową?
Frezarka ma służyć głównie do obrabiania aluminium i miękkich materiałów jednak chciałbym aby była w stanie obrabiać także stal.
podstawa maszyny musi być wykonana a minimum dwóch elementów na wypadek przeprowadzki ( do piwnicy wszystkie wejścia prowadzą przez schody i muszę mieć możliwość wyniesienia maszyny w kawałkach z pomocą kilku osób).
Budowa maszyny na pewno zostanie udokumentowana na forum, przerwanie projektu nie wchodzi w gre