Słowem wstępu, ostatnio rozważam zakup frezarki 3020 albo 3040 na aliexpressie. Wiem że zdania są co do niej podzielone, ale w moim funduszu i do moich potrzeb nie znalazłem nic lepszego. Ogólnie miękkie materiały (max mosiądz) i gabarytowo niewielka, tak żeby na głębokim biurku się spokojnie mieściła (obydwa rozmiary ten warunek spełniają). Początkujący który chciałby się nauczyć w praktyce frezowania. Chciałbym też pracować na 4 osiach, wiem jak wykorzystać tą czwartą i do czego mi się przyda (żeby nie było głosów że wydziwiam

Znalazłem opinie że koncepcja tej maszyny nie sprawdza się w wersji 6040/6090 ze względu na duże gabaryty względem oferowanej sztywności. Jak sprawdzają się "młodsi" bracia i jaka jest pomiędzy nimi?
Co do mocy wrzeciona. Jaka jest w praktyce różnica między suchym 800W a mokrym 1,5kw (2,2kw w jakiejkolwiek opcji przekracza moje finanse)? O mniejszych nie myślę... jednak chce frezować a nie tylko posmyrać od czoła. Na pewno wiem że 1,5kw jest wielokrotnie cichsze. A tak to... o ile większe prędkości i głębokości mogę mokrym uzyskać, np. w drewnie, alu, mosiądzu?
Aktualnie da się znaleźć frezarki w opcji z USB jak np ta https://www.aliexpress.com/item/CNC-302 ... 49fa5bd004
Z tym że jest ona droższa o jakieś 200 euro od wersji z LPT. Powiedzcie czy warto się w to pakować, czy kombinować z osobnym sterowaniem (na które jak się nie mylę trzeba liczyć kontroler+sterowniki silników+falownik do wrzeciona+pompa do wody z zasilaczem), czy na start lepiej znaleźć kompa z lpt/karte rozszerzeń bądź uc100 (które jak wyszukałem nie wspiera części opcji mach3?)?