Frez do drewna z laminatem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Jeżeli firma na F kończy się na ba to n/c.
Problemem jest strzępienie sklejki, łamania laminatu czy trwałość narzędzia?

To małej średnicy (od 6mm).

A to na wyrywanie sklejki.

To na delikatne włókno (szklane i węglowe przy małej grubości).
Obawiam się, że w Polsce ciężko biędzie znaleść narzędzie trzeciego rodzaju
(pat.)
PS. Na niebiesko PCD (tzw. "diament")
Jeżeli firma na F kończy się na ba to n/c.
Problemem jest strzępienie sklejki, łamania laminatu czy trwałość narzędzia?

To małej średnicy (od 6mm).

A to na wyrywanie sklejki.

To na delikatne włókno (szklane i węglowe przy małej grubości).
Obawiam się, że w Polsce ciężko biędzie znaleść narzędzie trzeciego rodzaju

PS. Na niebiesko PCD (tzw. "diament")
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
cięcie wodą odpada...
@frontside !
to ta firma
mój problem dotyczy właściwie każdego z Twojego opisu....
Frez szybko się tępi i zaczyna strzępić sklejkę...dramat..
ok, a gdzie mogę dostać podobne frezy ? i nie da się tego ująć w jednym narzędziu ?
był u mnie wczoraj człowiek z Le..z i dał nadzieję, wziął próbki i powiedział,że powinni dać radę.
@frontside !
to ta firma
mój problem dotyczy właściwie każdego z Twojego opisu....
Frez szybko się tępi i zaczyna strzępić sklejkę...dramat..
ok, a gdzie mogę dostać podobne frezy ? i nie da się tego ująć w jednym narzędziu ?

był u mnie wczoraj człowiek z Le..z i dał nadzieję, wziął próbki i powiedział,że powinni dać radę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Oststnie narzędzie jest specjalne i tylko jednego producenta i obawaiam się, że jedna sztuka nie wchodzi w grę (chyba, że masz w planach dużo frezowania). Narzędzie nie jest też tanie. Gdybyś potrzebował konkretnie to proszę PW.
Ja bym próbował środkowego Typ "Speedy" Wg. firmy która to wymyśliła (Leuco), zwykle nazywany turbo w Polsce. Z tym problem może być ze średnicą (min. 12mm). Ważne, żeby zmieścić się z załamaniami tak żeby zawsze działał kompresyjnie. Wiec "zachodzenie" przeciwnegłych płytek max 3mm w twoim przypadku.

Coś takiego byłoby idealne podejrzewam, ale średnica... Ostrze ma kąt "spirali" ponad 45 więc bardziej tnie jak nóż niż frezuje.
Oststnie narzędzie jest specjalne i tylko jednego producenta i obawaiam się, że jedna sztuka nie wchodzi w grę (chyba, że masz w planach dużo frezowania). Narzędzie nie jest też tanie. Gdybyś potrzebował konkretnie to proszę PW.
Ja bym próbował środkowego Typ "Speedy" Wg. firmy która to wymyśliła (Leuco), zwykle nazywany turbo w Polsce. Z tym problem może być ze średnicą (min. 12mm). Ważne, żeby zmieścić się z załamaniami tak żeby zawsze działał kompresyjnie. Wiec "zachodzenie" przeciwnegłych płytek max 3mm w twoim przypadku.

Coś takiego byłoby idealne podejrzewam, ale średnica... Ostrze ma kąt "spirali" ponad 45 więc bardziej tnie jak nóż niż frezuje.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
@frontside,
dzięki odezwę się do tej firmy,
a powiesz jeszcze, czy problemem może być to, że mój materiał jest wygięty, to makiety, więc coś na kształ fali...tzn na odcinku 20 cm jest powyginany na kilka stopni, więc frez nie zawsze atakuje materiał pod kątem 90 stopni.
No i max u mnie może być 6mm, to największy koszyk jaki mogę zainstalować.
dzięki odezwę się do tej firmy,
a powiesz jeszcze, czy problemem może być to, że mój materiał jest wygięty, to makiety, więc coś na kształ fali...tzn na odcinku 20 cm jest powyginany na kilka stopni, więc frez nie zawsze atakuje materiał pod kątem 90 stopni.
No i max u mnie może być 6mm, to największy koszyk jaki mogę zainstalować.