Jestem na etapie projektowania przedniego amortyzatora do roweru MTB (taki eksperyment i zabawa w jednym). Początkowo miał być wykonany z włókna węglowego, ale konstrukcja będzie wymagała raczej zastosowania mocnego metalu, myślałem o stali nierdzewnej ale jest dość ciężka, także rozważam też aluminium, myślę o Fortalu (PA9). Potrzebowałbym elementy stworzone z płyt (formatek?) o grubości 10mm, z wyżłobionymi (nie wiem czy to poprawna nazwa) dwoma prowadnicami, rowkami o przekroju trapezu i szerokości 20mm, głębokości 4-5mm, długości około 250mm.
Mechanizm skoku goleni amortyzatora ma się opierać właśnie na dwóch takich elementach (na stronę) które będą wchodziły jeden w drugi (stąd trapez w przekroju prowadnic) no i zapewne wykonanie tych elementów będzie wymagało bardzo dużej precyzji aby zminimalizować wszelkie "luzy". Smarowanie byłoby zapewnione przez pastę teflonową (taką jak do prowadnic zacisków hamulcowych w autach). Wiem że Fortal daje się dość dobrze obrabiać, ale pytanie podstawowe, czy w ogóle takie płyty są dostępne w sprzedaży (10mm)? Z tego co widziałem to sklepy oferują tylko 8mm. Kolejne pytanie to jaka byłaby ewentualna cena takiej płyty, powiedzmy 50x50cm? Jako obeznani w temacie może wiecie ile coś takiego może kosztować. To taki projekt na długie jesienne i zimowe wieczory, zainspirował mnie amortyzator z lat 90-tych który jednak miał swoje wady, a zastosowanie prowadnic teoretycznie eliminuje te wady.
Powiem szczerze, że stal nierdzewna bardziej by mi się podobała (bo nie rdzewieje), ale obróbka jest podobno trudniejsza, no i waga też niekorzystna. No chyba że można by zastosować cieńszą płytę ze stali, ale biorąc pod uwagę fakt że stal nierdzewna jest około 4x cięższa od aluminium, to nawet przy użyciu płyty 4mm ze stali, obawiam się że może być zbyt cienka i nie dać rady, jak widzicie obliczeń dokładnych nie popełniłem jeszcze, ale pytam was już na tym etapie bo macie doświadczenie w pracy z tą materią, a ja nie

Przepraszam za długi wpis, ale chciałem opisać sprawę w miarę możliwości dokładnie. Za wszelkie porady i sugestie będę niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam
Jędrzej