Formaty rysunkowe
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Formaty rysunkowe
Wg. mojej wiedzy nie powinno się wykonywać rysunków technicznych w formatach A3 w orientacji pionowej oraz A4 w orientacji poziomej. Niestety nigdzie nie mogę znaleść normy/ albo nawet zapisu w książce to potwierdzającego..a może mi się coś pomyliło i jednak są dopuszczone takie formaty rysunkowe?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Formaty rysunkowe
Również jestem wierny tej zasadzie i staram się ją stosować w codziennym życiu zawodowym.
Niemniej jednak w tej chwili nie jestem w stanie podać Ci źródła na piśmie.
A jedynym jest, to co wbito do łba przez dwa lata na lekcjach rysunku w technikum, prawie trzy dekady temu.
Niemniej jednak w tej chwili nie jestem w stanie podać Ci źródła na piśmie.
A jedynym jest, to co wbito do łba przez dwa lata na lekcjach rysunku w technikum, prawie trzy dekady temu.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Nie słyszałem o takim wymogu, może dlatego, że tych dekad upłynęło więcej.
Zawodowo też jej nie zauważyłem. Ułożenie formatu było raczej zależne od detalu i jego stosunku wys/ szer.
I jakie uzasadnienie takiej zasady poza odpytywaniem w pierwszych klasach technikum ?.
Wałek fi 20 długi na 150 mm jak narysujesz ?
Zawodowo też jej nie zauważyłem. Ułożenie formatu było raczej zależne od detalu i jego stosunku wys/ szer.
I jakie uzasadnienie takiej zasady poza odpytywaniem w pierwszych klasach technikum ?.
Wałek fi 20 długi na 150 mm jak narysujesz ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dativecase pisze: i jednak są dopuszczone takie formaty rysunkowe?
Oczywiście, że są dopuszczalne. Przez trzydzieści lat mojej pracy w różnych zakładach nie spotkałem się ze stosowaniem tej zasady. Prawdopodobnie wynikała ona z wygody archiwizowania takich rysunków w czasach kiedy były przechowywane w teczkach czy segregatorach. W bardzo starym wydaniu Dobrzańskiego były zasady i sposoby składania rysunków, Może tam ta zasada jest? Niestety nie mam już tej książki.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Rozdział o składaniu rysunków (jak poprzednik wyjaśnił) rozwiąże problem. Zasada jest taka, że po złożeniu tabliczka rysunkowa ma być widoczna na pierwszej stronie i POZIOMO. Wg mnie format A4 zawsze tylko w orientacji pionowej.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Na polibudzie miałem poruszany ten temat i ogólna konkluzja wśród prowadzących była taka że ważniejsza jest czytelność rysunku, więc "to zależy od rysowanego obiektu". Najlepiej to widać na przykładzie długich elementów do obrabiania na tokarce, bo taki "horyzontalnie" wykonany rysunek, powiedzmy wału, można wręcz sobie "przyłożyć" w czasie obróbki i porównać element obrabiany-rysunek mając wszystko w tej samej orientacji.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
OlmerPL pisze:wykonany rysunek, powiedzmy wału, można wręcz sobie "przyłożyć"
To się zgadza ale to podlega innej zasadzie o umieszczaniu rzutu głównego na rysunku. A po co wymyślono format A3? Mówimy tylko o A4, bo wg mnie ten podstawowy format zawsze tylko w pionie. Zgodzę się, że normy się zmieniają i to zwykle w kierunku upraszczania ale tu bym się upierał.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Kontakt:
Upierać się możesz tylko w imię czego ? Co to daje ?
A4 to najczęściej rysunki wykonawcze i właśnie one mają być przejrzyste i wygodna dla wykonawcy
a nie wymyślanie sztucznych zasad. Ramkę na rysunek przy maszynie masz na taki układ ?
Świeżutki przykład, właśnie dojechał :

A4 to najczęściej rysunki wykonawcze i właśnie one mają być przejrzyste i wygodna dla wykonawcy
a nie wymyślanie sztucznych zasad. Ramkę na rysunek przy maszynie masz na taki układ ?

Świeżutki przykład, właśnie dojechał :

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Słowo klucz, a w zasadzie zwrot "nie powinno" - nie oznacza, że nie można, po prostu preferuje się inne rozwiązania, ale jeżeli nie ma innego wyjścia... Zresztą to było w PN, jak jest w ISO, czy ANSI, to pojęcia nie mam, choć wszelkie programy rysunkowe dostarczają tabelek dla formatów od A4 do A0, zarówno poziomych jak i pionowych.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Kontakt:
Takich zwrotów to w starych książkach technicznych jest pełno. Najbardziej popularny - nie powinno się tego stosować bo wymaga wsadu dewizowego a tych nam brakuje