forma do wycinania plastiku
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
forma do wycinania plastiku
Witam
Myślę nad tym od dłuższego czasu ale jakoś nic nie przychodzi mi do głowy. Mianowicie chodzi mi o to, jak z plastikowej płytki powycinać takie małe (około 7 cm dł) płyteczki jak na rysunku.
Chodzi o to, żeby wszystkie miały dokładnie taki sam wymiar więc ręczne wycinanie odpada. Myślałem nad jakąś foremką tak jak do ciastek.. ale nie bardzo wiem jak to miałoby wyglądać
Może ktoś z Was rzuci mi nieco światła na tą sprawę...
Myślę nad tym od dłuższego czasu ale jakoś nic nie przychodzi mi do głowy. Mianowicie chodzi mi o to, jak z plastikowej płytki powycinać takie małe (około 7 cm dł) płyteczki jak na rysunku.
Chodzi o to, żeby wszystkie miały dokładnie taki sam wymiar więc ręczne wycinanie odpada. Myślałem nad jakąś foremką tak jak do ciastek.. ale nie bardzo wiem jak to miałoby wyglądać
Może ktoś z Was rzuci mi nieco światła na tą sprawę...
- Załączniki
-
- d
- Nowy Obraz - mapa bitowa.jpg (77.4 KiB) Przejrzano 5895 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Co do materiału, może to być jakiś elastyczny plastik, np taki z jakiego robi się korytka do kabli, gr 1 mm, Co do ilości to trudno mi określić. Na pewno nie 2 ani 5 ;]
Ma to być przetwornik do gitary elektrycznej. Te plastiki to boki szpulki. No i właśnie muszą być równe.
To nie ma być żadna filozofia, chodzi tylko o wycinanie tego kształtu na większą skalę.
A ile może kosztować taki wykrojnik?
Ma to być przetwornik do gitary elektrycznej. Te plastiki to boki szpulki. No i właśnie muszą być równe.
To nie ma być żadna filozofia, chodzi tylko o wycinanie tego kształtu na większą skalę.
A ile może kosztować taki wykrojnik?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Zamów sobie wykrojnik introligatorski.
Będzie kosztowal ok. 100 zl i wystarczy na kilkadziesiąt tysięcy uderzeń. Można zrobić wielogniazdowy , będzie szybciej i taniej.
Dokladność ok 0.20 mm , sztancować można w większości zakladów drukarskich lub introligatorskich na sztactyglu.
Jedno uderzenie to koszt 0.50 - 0.60 zl.
Będzie kosztowal ok. 100 zl i wystarczy na kilkadziesiąt tysięcy uderzeń. Można zrobić wielogniazdowy , będzie szybciej i taniej.
Dokladność ok 0.20 mm , sztancować można w większości zakladów drukarskich lub introligatorskich na sztactyglu.
Jedno uderzenie to koszt 0.50 - 0.60 zl.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam.Technologia wykonania elementu za pomoca wykrojnika jak najbardziej trafna .Miałbym jednak wątpliwiści czy na sztanctyglu.Przy docisku arkusz znajduje sie w pozycji prawie pionowej a po nieznacznym otwarciu wszystkie użytki spadna w dół.Proponował bym wykrawarke walcową gdzie wykrojnik leży na stole w pozycji poziomej.Na pewno będzie łatwiej wyjąć użytki.Może sie koledzy uśmieja ale działa ona na zasadzie wyrzymaczki w pralkach Frania tylko zamiast gumy na górnym wałku znajduje sie tworzywo (POLIAMID)a wykrojnik wraz z arkuszem tworzywa przepuszczamy przez wałki.Wykrojniki najczęściej zbudowane są na liniach tnących o wysokości 23 mm (sa jeszcze nacinające ,bigujace , perforujące ) w sklejce 20 mm.Za sume 100 zł myśle że zakład powinien wykonać wykrojnik 15 -sto użytkowy.
[ Dodano: 2008-06-03, 01:09 ]
Zapomniałem dodać że jeżeli ma byc zachowana duża precyzja to wypalanie sklejki powinno byc wykonane na laserze .Np firma Marbach. Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-06-03, 01:09 ]
Zapomniałem dodać że jeżeli ma byc zachowana duża precyzja to wypalanie sklejki powinno byc wykonane na laserze .Np firma Marbach. Pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Wykrojnik to takie sprytne urządzenie do wycinania kształtów. załóżmy że chcesz wyciąc z tektury jakąs okresloną liczbe elementów w kształcie np kwadratu. robisz wykrojnik czyli płyte ze sklejki na której rysujesz ów kwadrat, wycinasz po lini laserem albo piłą i w powstałe wyciecie wstawiasz specjalna blache która jest ostra jak nóż to taki rodziaj noża. masz teraz deske z nożem w kształcie kwadratu, kładziesz to na swojej tekturze i przyciskasz prasa. nóz wycina Ci kwadrat na tekturze. Można w ten sposób wycinac dowolne kształty. wiekszośc wykrojników wycina na raz kilka sztuk lub nawet kilkadziesiąt tego samego elementu. Teraz juz nieco jaśniej?