Filtrowanie spalin
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Filtrowanie spalin
Mam wielką prośbę o pomoc w następującej sprawie :jak oczyścić spaliny z lasera tnącego plexi.Może któryś z Panów ma jakieś gotowe rozwiązanie ewentualnie jakąś sugestię.
Z góry dziękuję za pomoc
Z góry dziękuję za pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dobremodyo pisze:puszczenie bąka tez jest nieekologiczne
bo zawiera gazy cieplarniane
wiec jak ci się zachce to zamontuj sobie filtr

u mnie tez sie podonie odbywa za okno z tym ze mamy załozone własne filtry
ale podejzewam ze ten filtr nic nie daje
pomijając fakt ze musiał bym go wymieniac co dziennie
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Filtrowanie spalin
Z tego co widze, jest troche firm, ktore oferuja systemy wyciagu spalin z filtrowaniem.Marek Grodzki pisze:Mam wielką prośbę o pomoc w następującej sprawie :jak oczyścić spaliny z lasera tnącego plexi.Może któryś z Panów ma jakieś gotowe rozwiązanie ewentualnie jakąś sugestię.
Z góry dziękuję za pomoc
Moze cos w tym stylu tbh.
Bartosz Sienkiewicz
-
- Znawca tematu (min. 80)
To bardzo duży problem. Jakiś czas temu też pytałem o to na forum.
U mnie skończyło się wyniesieniem lasera na teren przemysłowy, to chyba jedyne rozwiązanie przy cięciu produkcyjnym (przy różnych materiałach i grawerce tworzyw chyba aż tak nie śmierdzi, chociaż nie próbowałem więc do końca nie wiem).
Są systemy (m.in. firmy TEKA), ale nikt do końca nie potrafił powiedzieć, ile godzin wytrzyma sam wkład do filtra. A trochę on kosztuje...
U mnie skończyło się wyniesieniem lasera na teren przemysłowy, to chyba jedyne rozwiązanie przy cięciu produkcyjnym (przy różnych materiałach i grawerce tworzyw chyba aż tak nie śmierdzi, chociaż nie próbowałem więc do końca nie wiem).
Są systemy (m.in. firmy TEKA), ale nikt do końca nie potrafił powiedzieć, ile godzin wytrzyma sam wkład do filtra. A trochę on kosztuje...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Temat już się po trosze sam rozwiązał Przejrzałem co proponują firmy wyspecjalizowane i stwierdziłem ,że podstawowym czynnikiem czyszczącym jest węgiel aktywny więc zrobiłem prowizoryczny układ filtrujący z węglem aktywnym i wychodzi na to że to się sprawdza.Nie wiem jak będzie z trwałością wsadu ale to "wyjdzie w praniu"
Tak więc dziękuję za wszystkie uwagi i chęć pomocy oraz za to że mogłem dowiedzieć się więcej na temat fizjologii i ekologii zarazem.
Tak więc dziękuję za wszystkie uwagi i chęć pomocy oraz za to że mogłem dowiedzieć się więcej na temat fizjologii i ekologii zarazem.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Pytanie ile taki filtr wytrzyma i jak długo będzie skuteczny... Ponoć opary z plexi są najgorsze do filtrowania - są lepkie i filtry się zapychają. Podobno dlatego nikt nie chce określić żywotności wkładów w urządzeniach filtrujących.
A czy komuś udało się rozwiązać problem smrodu w pomieszczeniu? Wiadomo - maszyna w środku będzie śmierdzieć, zwłaszcza jeśli tnie się tylko plexę (ekstrudowana, mimo że pewni i dobrzy producenci - nie żadne wynalazki). Trochę śmierdzi wycięty materiał, trochę odpady - tak naprawdę nie wiadomo co najbardziej. Macie jakiś sposób na zniwelowanie zapachu?
A czy komuś udało się rozwiązać problem smrodu w pomieszczeniu? Wiadomo - maszyna w środku będzie śmierdzieć, zwłaszcza jeśli tnie się tylko plexę (ekstrudowana, mimo że pewni i dobrzy producenci - nie żadne wynalazki). Trochę śmierdzi wycięty materiał, trochę odpady - tak naprawdę nie wiadomo co najbardziej. Macie jakiś sposób na zniwelowanie zapachu?