Filtracja oleju z wody
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Filtracja oleju z wody
Witam
Mam olej , który jest częściowo zmieszany z wodą.
Czy istnieje jakiś prosty sposób / filtr / separator aby tą wodę automatycznie odseparować.
Wiem ,że można to zrobić spuszczając z dna zbiornika wodę bo ma większą gęstość , ale wymagało by to uwagi i podejrzewam ,że nie da rady zrobić tego zbyt dobrze robiąc to w ten sposób.
Mam olej , który jest częściowo zmieszany z wodą.
Czy istnieje jakiś prosty sposób / filtr / separator aby tą wodę automatycznie odseparować.
Wiem ,że można to zrobić spuszczając z dna zbiornika wodę bo ma większą gęstość , ale wymagało by to uwagi i podejrzewam ,że nie da rady zrobić tego zbyt dobrze robiąc to w ten sposób.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Filtracja oleju z wody
I już wszystko wiadomo.
Teoretycznie mógłbym spróbować próżniowo bo pompy próżniowe mam , ale ciekawe ile czasu potrzeba ?
Bo rozumiem ,że partię oleju umieszczamy w próżni i woda zaczyna wrzeć w temp pokojowej / paruje i jest usuwana przez pompę próżniową?
Teoretycznie mógłbym spróbować próżniowo bo pompy próżniowe mam , ale ciekawe ile czasu potrzeba ?
Bo rozumiem ,że partię oleju umieszczamy w próżni i woda zaczyna wrzeć w temp pokojowej / paruje i jest usuwana przez pompę próżniową?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Filtracja oleju z wody
Taka różnica, że do zasobnika pompujesz zaolejone chłodziwo. Odwirowane dajesz znów do zbiornika chłodziwa, a olej wylatuje drugą rurką do podstawionego wiaderka.
To działa, dlatego o tym piszę. A oczywiście, że trzeba dobrać pompowanie tak, żeby był płyn w zbiorniku centryfugi i równocześnie, żeby się nie przelało. Ale cała maszynka jest właśnie na bazie wirówki do mleka zrobiona.