Filmik "dokumentalny" z topienia aluminium
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Jak można by było prosić kolegę Piroman1024, aby coś napisał na temat swojego pieca indukcyjnego szczególnie, jakiej jest częstotliwości ten gotowy i ten budowany. Już dość długo (jak czas pozwala) robimy piec indukcyjny do hartowania stali około 5KW częstotliwość, jaką uzyskujemy to ponad 500 kHz dopracowuje się teraz sterowanie i zasilacz. Liczymy, że za 2 miesiące powinien być gotowy.
Postaram się zamieścić zdjęcia jak się topi metal w piecu indukcyjnym w tyglu ceramiczno-grafitowym.
Postaram się zamieścić zdjęcia jak się topi metal w piecu indukcyjnym w tyglu ceramiczno-grafitowym.
- Załączniki
-
- 101_0118_resize.JPG (71.86 KiB) Przejrzano 9495 razy
-
- 101_0179_resize.JPG (116.37 KiB) Przejrzano 9514 razy
-
- 101_0186_resize.JPG (76.81 KiB) Przejrzano 9488 razy
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2005, 11:19 przez Piotrjub, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Co jak co ale do zabaw z w miare prostym metalem w topieniu metoda koksowa będzie najlepsza. Niestety kilka godzin grzania przy tak dużej mocy to nielada wydatek dla wielu z nas. A za pare groszy wystarczy kupić trochę opału zmontować nawet z cegieł mały piec, pozyskać dmuchawe i można się bawić.W tym oto momencie zapraszam kolegw obeznanych z tematem do podzielenia sie swoimi doswiadcyeniami w budowaniu i eksploatacji takich urządzeń. Natomiast doszedłem do wniosku że przy bardziej szlachetnych metalach metoda elektryczna zda lepiej egzamin
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
jako że zaciekawił mnie temat grzania indukcyjnego czy mógbym prosic o garść szczegółów ?
co to jest z czym się to je i co potrzeba do zbudowania dajmy na to pieca o mocy 10 kW ?
czy moglibyście Panowie podac kilka danych ?
to pewnie jest lepsze jak te grzalkowe - a nóż widelec będzie przydatne do nastepnego pieca
myslę ze inni tez chetnie poczytaja o tym
co to jest z czym się to je i co potrzeba do zbudowania dajmy na to pieca o mocy 10 kW ?
czy moglibyście Panowie podac kilka danych ?
to pewnie jest lepsze jak te grzalkowe - a nóż widelec będzie przydatne do nastepnego pieca
myslę ze inni tez chetnie poczytaja o tym
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Problemem nie jest sam w sobie piec indukcyjny. Na przykład piec indukcyjny do topienia 15kW częstotliwość 16 kHz zrobiliśmy już dawno (mniejsze również chodzi o moc). Ponieważ topimy nie ferromagnetyki to grzanie odbywa się poprzez tygiel grafitowy w obudowie ceramicznej (to grafit nagrzewa się a od niego metal). Problem zaczyna się wtedy, kiedy chcemy zbudować taki piec o częstotliwości ponad 100 kHz a bardzo duże schody zaczynają się od częstotliwości ponad 400 kHz. Jeśli chcemy hartować stal na wskroś to możemy to robić i piecem 16 kHz, ale jeżeli zakładamy hartowanie stali powierzchniowe do tego potrzeba dwóch rzeczy wysokiej częstotliwości, ( czym wyższa tym płyciej hartujemy materiał) i odpowiedniej mocy, aby zdążyć przedmiot na tyle szybko nagrzać, aby ciepło nie zdążyło uciec wgłęb materiału.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Piece które buduję oparte są na lampach elektronowych.
Ten zbudowany wykorzystuje lampę GM70 i garstkę elementów(cewkę ,3 kondensatory , dławik).
Częstotliwość jest rzędu megahercy - dokładnie nie mierzyłem.
Jeżeli przedmiot jest niewielki grzanie następuje w kilka sekund i przedmiot nagrzewa się tylko powierzchniowo.
Ten piec co buduję jest oparty o lampę GU-81 tyle że z częstotliwością chcę zejść gdzieś do 1MHz.
Moc wyjściowa raczej niewielka ok 1-2KW.
>Piotrjub
Czy mógłbys zapodac schematy pieców które już zrobiłeś lub wysłać mi na pw lub maila.
Z góry dzięki.
Ten zbudowany wykorzystuje lampę GM70 i garstkę elementów(cewkę ,3 kondensatory , dławik).
Częstotliwość jest rzędu megahercy - dokładnie nie mierzyłem.
Jeżeli przedmiot jest niewielki grzanie następuje w kilka sekund i przedmiot nagrzewa się tylko powierzchniowo.
Ten piec co buduję jest oparty o lampę GU-81 tyle że z częstotliwością chcę zejść gdzieś do 1MHz.
Moc wyjściowa raczej niewielka ok 1-2KW.
>Piotrjub
Czy mógłbys zapodac schematy pieców które już zrobiłeś lub wysłać mi na pw lub maila.
Z góry dzięki.
"Mathematics is the language of nature"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W ofercie firmy KANTHAL są grzałki ceramiczne , które powinny zainteresować kolegów planujących budowę małych pieców elektrycznych. Uważam, że w przypadku pieców oporowych powiniśmy zwrócić uwagę na jak najlepszą izolację cieplną całego urządzenia i minimalizowanie jego masy, gdyż wszystkie elemety grzeją się do wysokiej temperatury - czyli kosztuje to czas i energię tak jak piszą koledzy. Energia z koksu i węgla może być faktyczne tańsza.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.