felery wykrawarek opinie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam i dziękuje za odpowiedzi.Jeśli chodzi o maszyny Trumpf to wiem że są dobre ale... (drogie). Raz rozmawiałem z gościem który 10 lat pracował na Amadzie i myślał że Trumpf go niczym nie zaskoczy a jednak
. Co sądzicie o firmie Boschert i jej maszynie z cięciem plazmowym połączonym z wykrawaniem narzędziowym. Mamy wykrawarkę firmy HACO omatick 212 .Jest ona dobra ,bo łatwa w naprawie (sami ją remontowaliśmy i nie było problemu) ma tylko system narzędziowy lekko skopany bo skręcenie narzędzia zabiera 10 minut.

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Kolego jezeli chodzi o wykrawarki to przede wszystkim wiele zalezy od tego jakim budzetem dysponujecie - jezeli jest to poziom 250k eur i wiecej to najlepiej trumpf, a jezlei szukacie maszyny tanszej to wlasnie boschert - ten sam system narzedziowy jak w trumpfie - moim zdaniem najlepszy i najtanszy w uzytkowaniu, bo masz w miare tanie narzedzia, wszystkie obrotowe, a do tego nie bawisz sie w jakies oprawy do stempli, ktore potrafia kosztowac ponad 1000 eur/szt. Z boschertem "mam stycznosc" juz pare lat i musze przyznac ze znaja sie na rzeczy - moze dlatego ze nadal buduja je sami w Niemczech a nie sciagaja z chin. Koniecznie jednak przy boschercie bierz automatyczne pozycjnowanie lap - maly wydatek a oszczedzi ci glupich tlumaczen operatora jak zapomni o ich przestawieniu - i jeszcze jedno - z doswiadczenia wiem, ze warto od razu wybrac wiekszy pakiet narzedzi (nawet na zapas) bo goscie daja wtedy spore rabaty na nie. Mi podobalo sie to, ze Boschert jako jeden z nielicznych dawal gwarancje bez limitu godzin pracy (np w trumpfie masz 2000h), ale nawet po gwarancji serwis pomaga przez telefon i nie pcha sie od razu z przyjazdem zeby cie wykasowac 9ale to dopiero kiedy boschert zalozyl wlasna firme w polsce) Acha - jezeli jestes z polnocy kraju to bedziesz mial chyba najlepszy serwis do wykrawarki - technik boscherta na polnocy ma taki leb do maszyn cnc ze naprawde szok - zna tyle maszyn ze bania mala, nie tylko ich maszyny.fyrek pisze:Witam i dziękuje za odpowiedzi.Jeśli chodzi o maszyny Trumpf to wiem że są dobre ale... (drogie). Raz rozmawiałem z gościem który 10 lat pracował na Amadzie i myślał że Trumpf go niczym nie zaskoczy a jednak. Co sądzicie o firmie Boschert i jej maszynie z cięciem plazmowym połączonym z wykrawaniem narzędziowym. Mamy wykrawarkę firmy HACO omatick 212 .Jest ona dobra ,bo łatwa w naprawie (sami ją remontowaliśmy i nie było problemu) ma tylko system narzędziowy lekko skopany bo skręcenie narzędzia zabiera 10 minut.
Co do boscherta z modulem plazmowym to widzialem te maszynke w zeszlym roku w poznaniu na targach i musze przyznac ze fajna konstrukcja - cialem ocynk 1mm i wyszlo ladnie, a czesc wykrawarkowa to typowy boschert wiec Ok. W razie pytan sluze pomoca.
Technologie CNC - zawsze ciekawe
-
Re: felery wykrawarek opinie
Witam,fyrek pisze:Witam.Szef kazał mi znaleźć wykrawarkę do zakupu.W grę wchodzą boschert,trupf, haco ze swym omatick'iem 212 lub inne jeśli będą atrakcyjne. Korzystając z tego że na forum jest dużo osób pracujących na różnych maszynach ,mam pytanie: Jakie są wady i czym się kierować przy wyborze?Wykrawarki mogą być używane lub nowe.
Mogę zaproponować różne typy wykrawarek które obecnie mamy w naszym zakładzie.
Aby to opisać musiałbym znać więcej szczegółów.
Proszę o kontakt ze mną telefonicznie pod numerem 502 256 124 lub na maile [email protected]
Pozdrawiam
Marek Szymański
-
Nie popadajmy tak w zachwyt tym trumpf-em bo jak wiadomo każda maszyna ma swoje wady i zalety....u Trumpfa ja widze np małą siłe wykrawania 220 kN ....niby piszą ze mogą wykrawac 8 mm tylko jakiej wielkości narzedziem przy tak niskiej sile wykrywania
przecież wiadomo że nigdy nie możem użyć max tych 22 ton tylko koło 80 %, max rozmiar narzedzia u nich w stacji to 76 mm .... iny producenci oferuja nawet 88 mm, czas zmiany narzedzia w porownaiu z tak niedocenianym rewolwerem jest u Trumpfa sporo dłuższy. Pozatym jakoś nieche mi sie wierzyć, ze koszt uchwytów narzedziowych razm z narzedziami do Trumpfa jest tańszy niż do amady... Metalowy stół z kulowymi podporami równeiż przy niektórej produkcji sie nie sprawdza bo może rysowac detale od spodu.

HUD pisze:Ja stałem przed dylematem co kupić, ponad rok temu.Długo się zastanawiałem, i po gruntownej analizie kosztów zakupu i późniejszej eksploatacji wybrałem trumpfa, i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony, tym bardziej że kupiłem używaną maszynę.
I zgadzam sie z tym co napisał kol.przemo - nie mogę znaleźć większych wad maszyny.
-
Witam,
Zaczynałem od Boschert'a, potem był Global z LVD, następnie Trumpf TC1000 a po nim TC5000.
Ten ostatni wyprostowal konkurencję
Fakt: jest drogi;
Fakt: nie nadaje sie na produkcje jednostkową,detaliczną,
ale...
Przy określonym arkuszu blachy i zlecenia,
produkcji w liczbie kilkadziesiąt,
jest WYPASACZEM!
Kwestia wyboru maszyny zależy od profilu produkcji.
Faktem niepodważalnym jest to iż żadna wykrawarka młoteczkowa nie pokona Trumpfa w ilości uderzeń na sekunde.
Trumpf- Mercedes wśród wykrawarek;]
Pozdrawiam
Zaczynałem od Boschert'a, potem był Global z LVD, następnie Trumpf TC1000 a po nim TC5000.
Ten ostatni wyprostowal konkurencję

Fakt: jest drogi;
Fakt: nie nadaje sie na produkcje jednostkową,detaliczną,
ale...
Przy określonym arkuszu blachy i zlecenia,
produkcji w liczbie kilkadziesiąt,
jest WYPASACZEM!
Kwestia wyboru maszyny zależy od profilu produkcji.
Faktem niepodważalnym jest to iż żadna wykrawarka młoteczkowa nie pokona Trumpfa w ilości uderzeń na sekunde.
Trumpf- Mercedes wśród wykrawarek;]
Pozdrawiam

Anonimowość synonimem długowieczności
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
6 lat temu miałem kontakt z Amadą i powiem że mimo strasznego sterowania (bo to stary model monitor był nie większy niż wyświetlacz w iphone i multi guzików) to była nie do zajechania.
A po Trupfie można na pewno spodziewać się czegoś wysokiej klasy.
A LVD nie ma wykrawarek? Bo prasy krawędziowe ma świetne.
A po Trupfie można na pewno spodziewać się czegoś wysokiej klasy.
A LVD nie ma wykrawarek? Bo prasy krawędziowe ma świetne.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel