Jeśli silnik 3x220V - to jaki?
Model?
Tak, czy inaczej, asynchronny silnik ma następne połączenia uzwojenij:
Trójkątownik, albo gwiazda.
3х220 - trójkąt.
3x380 - gwiazda.
Wystarcze poprostu zrobić odpowiednią komutację.
Jeżeli masz silnik Servo - szansa jest mała. On ma komutację stałą.
Falownik 3x400V - podłączenie silnika 3x230V
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Falownik 3x400V - podłączenie silnika 3x230V
Silnik w takim przypadku będzie działał z falownikiem ale trzeba :
1 zastosować szybki termik w układzie silnika ,z funkcją zgłaszania błędu
2. uruchomić w falowniku funkcję autotuning ( falownik sprawdza parametry silnika jak rezystancję ,prąd )
3. ograniczyć max częstotliwość która nie może być znamionową czyli 50-60Hz w standardowych falownikach .
i powinno działać ( jaki masz falownik typ ,model będzie łatwiej dyskutować na żywym organizmie) .
1 zastosować szybki termik w układzie silnika ,z funkcją zgłaszania błędu
2. uruchomić w falowniku funkcję autotuning ( falownik sprawdza parametry silnika jak rezystancję ,prąd )
3. ograniczyć max częstotliwość która nie może być znamionową czyli 50-60Hz w standardowych falownikach .
i powinno działać ( jaki masz falownik typ ,model będzie łatwiej dyskutować na żywym organizmie) .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ale brednie.
Jeśli tylko falownik pozwala na ustawienie napięcia to wpisujesz wszystko z tabliczki znamionowej i musi grać.
Po to falowniki maja mozliwość programowania żeby mozna było uzywać różnych silników.
Jeśli tylko falownik pozwala na ustawienie napięcia to wpisujesz wszystko z tabliczki znamionowej i musi grać.
Po to falowniki maja mozliwość programowania żeby mozna było uzywać różnych silników.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Tak jak pisałem, temat już w sumie nieaktualny. Ale dla ciekawych, silnik to wrzeciono Franz Kessler. Model praktycznie ten sam tylko na dwa różne napięcia oraz prędkości obrotowe (inna charakterystyka moment/obroty).
Falownik to chińczyk typowy dla wrzecion. Sparowany z konkretnym silnikiem do wrzecion producenta, przerobiony przeze mnie i przystosowany pod w/w wrzeciono dlatego nie ma absolutnie żadnego sensu podawać tutaj modelu. Wrzeciona już nie mam więc i problem nieaktualny
Falownik to chińczyk typowy dla wrzecion. Sparowany z konkretnym silnikiem do wrzecion producenta, przerobiony przeze mnie i przystosowany pod w/w wrzeciono dlatego nie ma absolutnie żadnego sensu podawać tutaj modelu. Wrzeciona już nie mam więc i problem nieaktualny