Witam
Jestem nowy na forum i dopiero uczę się programowania obróbki i drążenia. Dostałem zadanie wydrążenia w płycie z otworem rowka, wewnątrz otworu, coś w rodzaju rowka na pierścień osadczy. Potrafię ustawić technologię na drążenie wgłębne, doszedłem już do tego jak ustawić pożądany ruch przy pomocy G kodów G02, jednak nie potrafię połączyć złożyć tego w całość. Podczas ruchu po okręgu maszyna nie drąży tylko porusza się szybkim ruchem jak przy dosuwie. Z instrukcji wynika, że powinienem użyć komend w stylu M73 dla podtrzymania technologi lub M76 i M77 jako otwarcie i zamknięcie programowania ścieżki. Wszystkie próby jednak powodują wyskakiwanie różnych błędów.
Technologię generuję w postaci np:
N30 IC10.6 PL1.0 G90 G17 M96 Z-5 R0.2
W instrukcji wszędzie pojawia się technologia w stylu ET5.
Sterownik drążarki to Exowin MF10. Maszyna Exeron 312.
Proszę o jakieś podpowiedzi.
EXERON programowanie drążenia elektrodą po okręgu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Właśnie miałem nadzieję, że obejdzie się bez kontaktu z dealerem.
Może ktoś robił drążenie po jakimkolwiek zarysie, nawet po lini, nawet na innej drążarce. Wydaje mi się, że cała logika sterowania powinna być podobna, więc może będę w stanie przenieść to na moją maszynę.
Proszę o jakieś przykładowe programy, najlepiej z opisem poszczególnych kodów przypisanych do danego sterownika.
Może ktoś robił drążenie po jakimkolwiek zarysie, nawet po lini, nawet na innej drążarce. Wydaje mi się, że cała logika sterowania powinna być podobna, więc może będę w stanie przenieść to na moją maszynę.
Proszę o jakieś przykładowe programy, najlepiej z opisem poszczególnych kodów przypisanych do danego sterownika.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
"Właśnie miałem nadzieję, że obejdzie się bez kontaktu z dealerem. "
Niedobrze. Kontakt serwisów z klientem jest dla serwisów cennym sprzężeniem zwrotnym z rynku, dla klienta informacją autoryzowaną;
po kilkunastu latach zdziwisz się, że nikt nie przygotował części zamiennych do napraw tej maszyny ani informacji, skoro tak długo nikt o to nie pytał ...
Niedobrze. Kontakt serwisów z klientem jest dla serwisów cennym sprzężeniem zwrotnym z rynku, dla klienta informacją autoryzowaną;
po kilkunastu latach zdziwisz się, że nikt nie przygotował części zamiennych do napraw tej maszyny ani informacji, skoro tak długo nikt o to nie pytał ...