Estlcam
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Estlcam
W końcu się zebrałem i zakupiłem licencję na Estlcam.
Długo się do tego zabierałem, bo po pierwsze program działa w 100% bez licencji (jest tylko wkurzające oczekiwanie przy generowaniu kodu), a po drugie wcale go nie używałem, jakoś nie był mi potrzebny...
Zdecydowałem się na zakup licencji, bo 240 PLN to nie są wielkie pieniądze, licencja nie jest ograniczona czasowo, nie wiadomo co będzie w przyszłości, a tak to mogę spać spokojnie...
Autor programu należy do dość nielicznej grupy ludzi, którzy nie popadają w paranoję i nie traktują klientów jak potencjalnych złodziei i jeleni do wydojenia.
Zapytałem czy mogę używać jednej licencji na dwóch komputerach (ale nie równocześnie) i dostałem prostą odpowiedź że nie ma problemu.
Najgorsze co się może zdarzyć, to kiedyś w przyszłości nie będzie można aktywować nowej instalacji programu (bo aktywacja jest przez Internet). Ale wtedy pozostanie wersja darmowa, której da się używać, tylko mniej komfortowo.
To dość ważne, szczególnie w epoce subskrypcji, kiedy można poświęcić dużo czasu na naukę programu i nagle zostać z niczym, bo on przestanie się uruchamiać...
Używa ktoś?
Macie jakieś opinie czy porady?
Długo się do tego zabierałem, bo po pierwsze program działa w 100% bez licencji (jest tylko wkurzające oczekiwanie przy generowaniu kodu), a po drugie wcale go nie używałem, jakoś nie był mi potrzebny...
Zdecydowałem się na zakup licencji, bo 240 PLN to nie są wielkie pieniądze, licencja nie jest ograniczona czasowo, nie wiadomo co będzie w przyszłości, a tak to mogę spać spokojnie...
Autor programu należy do dość nielicznej grupy ludzi, którzy nie popadają w paranoję i nie traktują klientów jak potencjalnych złodziei i jeleni do wydojenia.
Zapytałem czy mogę używać jednej licencji na dwóch komputerach (ale nie równocześnie) i dostałem prostą odpowiedź że nie ma problemu.
Najgorsze co się może zdarzyć, to kiedyś w przyszłości nie będzie można aktywować nowej instalacji programu (bo aktywacja jest przez Internet). Ale wtedy pozostanie wersja darmowa, której da się używać, tylko mniej komfortowo.
To dość ważne, szczególnie w epoce subskrypcji, kiedy można poświęcić dużo czasu na naukę programu i nagle zostać z niczym, bo on przestanie się uruchamiać...
Używa ktoś?
Macie jakieś opinie czy porady?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Estlcam
ciekawe jak chcesz podłączyć arduino po lpt ?lapsteel pisze:używasz LPT czy USB
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Pytałem o to autora i dostałem odpowiedź, że można ale tylko niekomercyjnie.
Jeśli się używa programu komercyjnie to licencja przysługuje tylko na jeden komputer, nawet jeśli się nie używa jednocześnie.
Chyba, że coś się zmieniło w tej kwestii od czasu gdy pytałem, było to pewnie z rok temu.
Używam, ja akurat komercyjnie.
Frezuje w drewnie i drewnopochodnych, głównie są to obrysy, otwory i kieszenie więc do tego się nadaje. Robiłem też fronty 3d z pliku STL i również nie było problemu.
Jest kilka błędów, które kiedyś tam wyłapałem i zgłosiłem autorowi ale nie odpisał mi ani dziękuję ani pocałuj się w tyłek. Na pewno był problem z wstawieniem nadfrezowania w narożnikach, był też problem z zaokrąglaniem. Odległość od osi definiuje się geometrią narzędzia ale samo to nie działa, trzeba wpisać szerokość fazy (obojętnie jaką) aby zadziałało.
Były też inne problemy ale zapomniałem. Jak sobie przypomne, to napiszę.
Jak się nauczy go używać (a nie jest to trudne) to jest bardzo przyjazny, nie zrobił mi nigdy psikusa.
I najważniejsze, wszystkie opcje są na wierzchu a nie pochowane głęboko.
I łatwo się postprocesor przygotowuje.
Generalnie warto, za takie pieniądze nie można niczego więcej wymagać.
Używam tylko Cam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
240 zł to trochę dużo w porównaniu z piratami.
A co myślicie o BlenderCam, Easel, Carbide Create, LibreCAD, Heeks?
Dodane 57 minuty 1 sekunda:
"(...) Do użytku prywatnego można używać jednego klucza licencyjnego na kilku własnych komputerach, o ile nie jest to przesada(...)
- Jeśli jednak klucz licencyjny pojawia się na wielu różnych komputerach w krótkim czasie, to oczywiście nie jest to już OK...
Do użytku komercyjnego licencja jest na stację roboczą (...)"
A co myślicie o BlenderCam, Easel, Carbide Create, LibreCAD, Heeks?
Dodane 57 minuty 1 sekunda:
Według googletranslatora, Licencja Estlcam podaje następująco:
"(...) Do użytku prywatnego można używać jednego klucza licencyjnego na kilku własnych komputerach, o ile nie jest to przesada(...)
- Jeśli jednak klucz licencyjny pojawia się na wielu różnych komputerach w krótkim czasie, to oczywiście nie jest to już OK...
Do użytku komercyjnego licencja jest na stację roboczą (...)"
-
- Kontakt:
-
Na początku lat 90-tych piractwo było legalne. Czasy minęły, a przyzwyczajenia pozostały

Dzięki tuxcnc wczoraj zainstalowałem ESTLCAM do przetestowania. Wstępnie, program ciekawy, .....
Ostatnio zmieniony 18 cze 2023, 19:49 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Promowanie kradzieży własności intelektualnej
Powód: Promowanie kradzieży własności intelektualnej
-
- Kontakt:
Jeśli jesteś złodziejem to sprawa twojego sumienia.
Ale za pochwalenie tego typu występków na forum technicznym powinieneś dostać bana.
-
Dla mnie, zaletą programu jest możliwość zainstalowania na Window XP. Wykorzystałem stary laptop do sterowania grawerką cnc i nie muszę biegać z pendrivem do nowszego komputera.
Dużo postprocesorów.
Dość prosty program, co może być zaletą dla amatorów.