Mam pytanie
Do enkodera estun ( medel endekodera 35l2-25-5me-98-h-040-00) dostał się olej w niewielkiej ilości po przewodzie do środka.
Całe urządzenie w środku nosi ślady oleju ( nie kapie ale jest tam obecny ).
Problem jest w tym że serwo się rozstraja i gubi pozycję i to coraz bardziej.
Pytanie czym wyczyścić i czy to ma sens ?
Czy można wymienić sam enkoder i czy jego wymiana nie wpłynie na współliniowość poleczenia silnika z enkoderem ?
Enkoder naprawa czy wymiana
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Re: Enkoder naprawa czy wymiana
Jak masz podany typ enkodera, to na bank dostaniesz zamiennik osobno. Nie sprawdzałem typu, ale strzelam, że to pewnie jakiś optyczny enkoder inkrementalny. Jak nie masz myjki wibracyjnej, to w zasadzie chyba nie ma o czym mówić w kwestii naprawy poprzez usunięcie oleju, bo nie domyjesz tego tak jak należy.
Enkodery optyczne są mega wrażliwe na zanieczyszczenia. Więc jeżeli Twój pracuje w brudzie, to albo robisz osłony albo lepsza klasa szczelności albo inny typ enkodera, jeżeli coś takiego wchodzi w grę. Oczywiście, skoro jest już uwalony i go otworzyłeś, to możesz się bawić w mycie jakimś alkoholem czy cuś, ale nie rób sobie wielkich nadziei.
Takie jest moje zdanie. Można się z nim nie zgadzać.
Enkodery optyczne są mega wrażliwe na zanieczyszczenia. Więc jeżeli Twój pracuje w brudzie, to albo robisz osłony albo lepsza klasa szczelności albo inny typ enkodera, jeżeli coś takiego wchodzi w grę. Oczywiście, skoro jest już uwalony i go otworzyłeś, to możesz się bawić w mycie jakimś alkoholem czy cuś, ale nie rób sobie wielkich nadziei.
Takie jest moje zdanie. Można się z nim nie zgadzać.
Elektryka, Mechanika, Automatyka, ABB, PLC, Hydraulika, Pneumatyka, CAD 2D/3D bryła/powierzchnia, Części zamienne. - kontakt na PW. Czasem przydatna cierpliwość.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Hej.
Spróbuj tam gdzie naprawiają komórki - powinni mieć myjkę.
A na szybko - spróbuj izopropanol .
Ale - jak Kol. napisał - może być ciężko.
Warto próbować - enkodery tanie nie są.
pzd.
Spróbuj tam gdzie naprawiają komórki - powinni mieć myjkę.
A na szybko - spróbuj izopropanol .
Ale - jak Kol. napisał - może być ciężko.
Warto próbować - enkodery tanie nie są.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Dziękuję panowie spróbuję uderzyć na myjkę a w miedzy czasie zorganizuje nowy na podmianę .
Producent maszyny tak to wymyślił ze założył z jednego i drugiego boku serwa dwa elektrozawory powietrzne a tłumiki 3cm od enkodera.
Ręce opadają - - napisałem to żebyście nie myśleli że nie wiem co to za urządzenie i że potrzebuje czystości .
Olej najprawdopodobniej dostał się po przewodzie a serwo obraca się wokół osi o 360 stopni.
Producent maszyny tak to wymyślił ze założył z jednego i drugiego boku serwa dwa elektrozawory powietrzne a tłumiki 3cm od enkodera.
Ręce opadają - - napisałem to żebyście nie myśleli że nie wiem co to za urządzenie i że potrzebuje czystości .
Olej najprawdopodobniej dostał się po przewodzie a serwo obraca się wokół osi o 360 stopni.