Enkoder liniowy czy inkrementalny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Enkoder liniowy czy inkrementalny
Witam,
Co lepsze i dlaczego: enkoder liniowy 0,02mm czy inkrementalny 1000 imp/obrót.
Skok śruby kulowej 5mm, dł ruchu 500mm.
Pozdrawiam
Krzysztof
Co lepsze i dlaczego: enkoder liniowy 0,02mm czy inkrementalny 1000 imp/obrót.
Skok śruby kulowej 5mm, dł ruchu 500mm.
Pozdrawiam
Krzysztof
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
5mm skok /1000 imp/obrót daje rozdzielczość 0,005 mm przy bezpośrednim założeniu na śrubę, a co lepsze to zależy do czego ma służyć oraz kwestia ceny jednego do drugiego.
3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Chyba nie wiesz co porównujesz?dziki-piesiec pisze: Co lepsze i dlaczego: enkoder liniowy 0,02mm czy inkrementalny 1000 imp/obrót.
Enkodery rozróżniamy ze względu na rodzaj pomiaru na : liniowe i obrotowe
oraz ze względu na sposób pomiaru na : absolutne i inkrementalne....
Więc stosownym byłoby porównanie w jednej kategorii....
Ale z kontekstu rozumiem ,że chodziło Ci o porównanie liniowego i obrotowego...
Jeśli potrzebujesz mierzyć drogę a nie kąt obrotu to leszy będzie liniowy...
Pomijasz wtedy wszystkie pośrednie układy - śrubę , nakrętkę , sprzęgło.....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Pomija sie luzy, aczkolwiek kazdy układ servo ma pewne oscylacje w granicach kilku działek enkodera. Po zaistnieniu sygnalu układ potrzebuje odrobine czasu na reakcje na niego. W zwiazku z tym przy enkoderze liniowym spodziewałbym sie oscylacji w granicach odstępu działek enkodera (optymistycznie). O ile przy obrotowym takie oscylacje zostaną niejako skasowane przez luz nawrotny na srubie, o tyle przy liniowym luz ten wręcz zwiększy oscylacje samego silnika. Nie byłbym przekonany czy to sie sprawdzi. Dodatkowo enkoder inkrementalny 1024imp/obr wysyla na kazdą działkę 4 sygnały (dwa kanaly po dwa zbocza narastające i opadające) w związku z tym reakcja silnika na sygnał nie odbywa sie na 1/1024obr a na 1/4096 obr.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Cena nie gra tu roli bo mam zarówno liniowy enkoder jak i obrotowy i nie wiem, który lepiej zamontować do amatorskiej frezarki do stali.
Rozumiem (podsumowując) czyli jeśli dobrze ustawię PID serwo to liniowy będzie lepszy bo pominie wszelkie luzy, a obrotowy natomiast ma dużo większą rozdzielczość czyli w sumie jeśli nie ma luzów na śrubie to też będzie ok (a nawet uzyskam większą precyzję)?
Zauważyłem, że w praktyce większość maszyn ma enkodery obrotowe. Czy to jest podyktowane wyłącznie ceną czy są inne powody?
Jakbyście mieli wybierać, który byście zamontowali? Ja na tą chwilę chyba zamontuję obydwa i w praktyce sprawdzę jaka jest różnica (chociaż wolałbym tego uniknąć bo to dosyć czasochłonne).
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Rozumiem (podsumowując) czyli jeśli dobrze ustawię PID serwo to liniowy będzie lepszy bo pominie wszelkie luzy, a obrotowy natomiast ma dużo większą rozdzielczość czyli w sumie jeśli nie ma luzów na śrubie to też będzie ok (a nawet uzyskam większą precyzję)?
Zauważyłem, że w praktyce większość maszyn ma enkodery obrotowe. Czy to jest podyktowane wyłącznie ceną czy są inne powody?
Jakbyście mieli wybierać, który byście zamontowali? Ja na tą chwilę chyba zamontuję obydwa i w praktyce sprawdzę jaka jest różnica (chociaż wolałbym tego uniknąć bo to dosyć czasochłonne).
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Do amatorskiej to pewnie wszystko jedno. W porządnych maszynach montuje się liniały a nie bazuje na enkoderach obrotowych. Bo w takich maszynach zużycie nie powinno stopniowo regularnie pogarszać precyzji obróbki.
Odpowiednią charakterystykę regulacji dochodzenia zapewnia regulator. Oscylacje są wtedy, jeśli regulator jest źle dostrojony do napędu. W każdej maszynie jest jakiś luz i nie ma problemów z oscylowaniem narzędzia, jeśli to jest zrobione jak należy.
Bazowanie na enkoderach obrotowych to takie półbiedne rozwiązanie. Oczywiście o 2 klasy wyżej rozwiązania beż żadnego sprzężenia zwrotnego. Ale liniał to liniał. Niestety nic za darmo.
Odpowiednią charakterystykę regulacji dochodzenia zapewnia regulator. Oscylacje są wtedy, jeśli regulator jest źle dostrojony do napędu. W każdej maszynie jest jakiś luz i nie ma problemów z oscylowaniem narzędzia, jeśli to jest zrobione jak należy.
Bazowanie na enkoderach obrotowych to takie półbiedne rozwiązanie. Oczywiście o 2 klasy wyżej rozwiązania beż żadnego sprzężenia zwrotnego. Ale liniał to liniał. Niestety nic za darmo.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Enkoder obrotowy znacznie łatwiej zabezpieczyć a z liniałem to już różnie bywa, mam maszyny i z jednym i drugim rozwiązaniem ale w nowych maszynach przynajmniej tak wynika z moich obserwacji odchodzi się od liniałów.
3-osie FADAL
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Enkoder liniowy był znacznie lepszy od obrotowego w maszynach konwencjonalnych bo pokazywał faktyczną pozycje stołu nawet przy dużych luzach nawrotnych sruby. W maszynach CNC różnica się zatarła bo luzów ma nie być. Co Ci po precyzyjnym położeniu stołu jak i tak wyfrezowany otwór będzie jajowaty.dziki-piesiec pisze: jeśli nie ma luzów na śrubie to też będzie ok (a nawet uzyskam większą precyzję)?
Zauważyłem, że w praktyce większość maszyn ma enkodery obrotowe. i.