Witam.
Mam enkoder inkrementalny z sygnałem TTL Heidenhain ERN 1020 i nie bardzo wiem jak go podłączyć do UHU lub Wieloryba.
Kabel ma 11 żył, rozpiska i wykres w załączonym PDF.
Na chłopski rozum to podłączenie powinno wyglądać tak:
Encoder +5V do UP, Encoder GND do 0V, kanał A do Ua1, kanał B do Ua2 i ... 7 przewodów niepodłączonych.
Nasuwa mi sie stado pytań i wdzięczny będę za odpowiedzi na nie:
1. Ufać "chłopskiemu rozumowi" ??
2. Co to za linie Ua1, Ua2,Ua0 z kreskami??
3. Do czego służy Ua0 ?
4. Czy UaS które wygląda na detekcję sprawności enkodera jest jakoś do wykorzystania z amatorskimi sterownikami?
5. Czy Up i Sensor UP oraz 0V i sensor 0V są już zmostkowane w enkoderze czy mają być zmostkowane poza nim ??
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Enkoder Heidenhain - podłączenie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Enkoder Heidenhain - podłączenie
- Załączniki
-
- MA_ERN_1020_ID58442791[1].pdf
- Enkoder Heidenhain ERN 1020
- (198.21 KiB) Pobrany 1011 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To jest prawidłowa konfiguracja.Voor pisze:Encoder +5V do UP, Encoder GND do 0V, kanał A do Ua1, kanał B do Ua2 i ... 7 przewodów niepodłączonych.
Linie "z kreskami" to sygnały zanegowane, których używa się do transmisji różnicowej.
Pozostałe sygnały są bez znaczenia, gdyż UHU ich nie obsługuje. Obecność mostków sprawdzisz zwykłym omomierzem.
-
Dzięki Leoo. Znacznie lepiej być pewnym niż się tylko domyślać.
Trafiłem na ogólny artykulik o rodzajach enkoderów, może się komuś przyda>> rodzaje enkoderów- podstawy
I już wiem do czego służy linia Ua0.
Trafiłem na ogólny artykulik o rodzajach enkoderów, może się komuś przyda>> rodzaje enkoderów- podstawy
I już wiem do czego służy linia Ua0.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Pin 2 i 12 zmostkowac
Pin 10 i 11 jw
(Zwykle są mostkowane na wtyczce, fabrycznie), skoro masz już negacje sygnałów to ja wykorzystaj - będziesz dużo bardziej szczęśliwy.
Ua0 to marka referencyjna
Jaka masz śrubę / przekładnię czyli ile jednostek wyjdzie Ci na 1mm (oczywiście ze zboczami)
Pin 10 i 11 jw
(Zwykle są mostkowane na wtyczce, fabrycznie), skoro masz już negacje sygnałów to ja wykorzystaj - będziesz dużo bardziej szczęśliwy.
Ua0 to marka referencyjna
Jaka masz śrubę / przekładnię czyli ile jednostek wyjdzie Ci na 1mm (oczywiście ze zboczami)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Zmostkuję jeżeli jeszcze nie są.
Co do przełożenia to będzie bardzo duże. Chcę zrobić na silniku DC Lenze 185 W oś x w tokarce do drewna.
Wstępne założenie jest takie aby jak najmniej ingerować w mechanikę (koszty) więc pozostają listwy zębate moduł 2,5. Przełożenie dobiorę jak zmierzę siły potrzebne do przesunięcia suportu. Suport na Tarflenie na łożu żeliwnym na sucho.
A do zastosowania tej negacji potrzebny mi będzie jakiś układzik elektroniczny
Pozdrawiam
Co do przełożenia to będzie bardzo duże. Chcę zrobić na silniku DC Lenze 185 W oś x w tokarce do drewna.
Wstępne założenie jest takie aby jak najmniej ingerować w mechanikę (koszty) więc pozostają listwy zębate moduł 2,5. Przełożenie dobiorę jak zmierzę siły potrzebne do przesunięcia suportu. Suport na Tarflenie na łożu żeliwnym na sucho.
A do zastosowania tej negacji potrzebny mi będzie jakiś układzik elektroniczny

Pozdrawiam