Emulator Fdd
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Emulator Fdd
Witam!
Czy ktoś widział/słyszał o emulatorze FDD. Chodzi mi o fizyczny emulator który można by podłączyć do maszyny CNC (w gniazdo FDD) i dalej np do sieci LAN. Manewr ten wyeliminował by przenoszenie programów dyskietką. Emulator stacji FDD działał by jako dysk sieciowy...
pozdrawiam
Kredek
Czy ktoś widział/słyszał o emulatorze FDD. Chodzi mi o fizyczny emulator który można by podłączyć do maszyny CNC (w gniazdo FDD) i dalej np do sieci LAN. Manewr ten wyeliminował by przenoszenie programów dyskietką. Emulator stacji FDD działał by jako dysk sieciowy...
pozdrawiam
Kredek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam, kiedys mialem zamiar wykombinowac cos podobnego. W pracy mialem centrum, na ktrore byly wrzucane programy dyskietka. Ale dyskietki byly bardzo czesto popsute, bo ich nikt nie szanowal, porysowane wiorami itp. Z ppowodu czestego wymieniania napedu mialem w planach przerobienie wyjscia z dyskietek, na COMa lub LPT, ale pomysl jakos z czasem umarł.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Emulatora nie znalazłem, ale znalazłem człowieka (www.winkler.pl) który napisał dla mnie za bardzo dobrą cenę program udostępniający pliki maszynie. Maszyna PERUN przez port RS-232 pobiera pliki z udostępnionego foldera na komputerze.
Mistrzostwa świata! Dyskietkom mówimy: "Dziękujemy"
Mistrzostwa świata! Dyskietkom mówimy: "Dziękujemy"
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam!
Jestem trochę z innej branży i na tego posta trafiłem przez przypadek. Niemniej jednak znam rozwiązanie Waszego problemu.
Rozwiązanie to nazywa się Kfloppy i jest programem emulującym stację dyskietek poprzez port RS232. Nie mam pewności czy oprogramowanie jest w pełni Freeware jednak w sieci jest go pełno (można sobie wygooglać) . Schematów kabli jest też kilka. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę wrzucić typowy schemat kabla RS232-C (popularne złącze dyskietkowe) do typowej DB9 po stronie kompa.
Działa doskonale z robotami mi. Fanuc tak więc sądzę że z obrabiarkami też będzie działać.
Pozdrawiam
NiechcialA
Jestem trochę z innej branży i na tego posta trafiłem przez przypadek. Niemniej jednak znam rozwiązanie Waszego problemu.
Rozwiązanie to nazywa się Kfloppy i jest programem emulującym stację dyskietek poprzez port RS232. Nie mam pewności czy oprogramowanie jest w pełni Freeware jednak w sieci jest go pełno (można sobie wygooglać) . Schematów kabli jest też kilka. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę wrzucić typowy schemat kabla RS232-C (popularne złącze dyskietkowe) do typowej DB9 po stronie kompa.
Działa doskonale z robotami mi. Fanuc tak więc sądzę że z obrabiarkami też będzie działać.
Pozdrawiam
NiechcialA
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam
Zapewne szukacie takiego urządzenia
Jest to symulator stacji dyskietek 3,5".
Normalnie montuję je w instrumentach muzycznych , ale do maszyn także jest możliwość zamontowania.
Różnice są w doprowadzeniach sygnałów , ale wszystko da się zrobić.
Zamiennik FDD na USB obsługuje formaty 720kB i 1,44MB.
DS0,DS1,DS2.
To urządzenie działa tak samo jak firmy ipcas , ale jest dużo tańsze.
Zapraszam w tej sprawie do dyskusji.
Zapewne szukacie takiego urządzenia

Jest to symulator stacji dyskietek 3,5".
Normalnie montuję je w instrumentach muzycznych , ale do maszyn także jest możliwość zamontowania.
Różnice są w doprowadzeniach sygnałów , ale wszystko da się zrobić.
Zamiennik FDD na USB obsługuje formaty 720kB i 1,44MB.
DS0,DS1,DS2.
To urządzenie działa tak samo jak firmy ipcas , ale jest dużo tańsze.
Zapraszam w tej sprawie do dyskusji.