Elm-Chan servo - problem z krokami. Linuxcnc

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
bogus105
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Elm-Chan servo - problem z krokami. Linuxcnc

Post napisał: bogus105 » 29 lis 2013, 19:04

Witam Kolegów,

zainstalowałem linuxcncm skonfigurowałem biurkowy ploterek gdzie x,y to krokowce na najprostszych sterownikach SSK-01 (czy jak to się nazywa), natmiast Z jest napędzane silnikiem serwo sterowanym sterownikiem Elm-Chan. Silnik ma enkoder 100cpr. Puściłem standardowy program z napisem LinuxCNC i zaczęło frezować... Jednak podczas frezowania kolejnych literek frez coraz mniej wchodził w materiał - po prostu stopniowo się przesuwał do góry w miarę jak pracowała oś Z. Zacząłęm się przyglądać tematowi. W konfiguracji osi Z ustawiłem tak, aby jednostka równała się jednemu obrotowi osi silnika i kliknąłem 'Test this axis' i okazało się, że podczas cyklicznych zmian kierunku silnik nie zatrzymuje się dokładnie w tym samym miejscu. Enkoder na pewno jest ok, bo sprawdzałem na kilku różnych silnikach (również innych rozmiarów). Wymieniłem taśmę łączącą BOB ze sterownikiem. Sprawdziłem tor enkoder-mikrokontroler (po drodze jest wzmacniacz operacyjny LM393). Ominąłem też ten wzmacniacz i enkoder podpiąłem pod nóżki procka. Z resztą silnik trzyma pozycję jeżeli nie ma impulsów na wejściu sterownika. Niestety nie mam przejściówki na RS232 żeby podłączyć się do komputera w celu zobaczenia jakie nastawy są w 'elm-chan' (a nie pamiętam, bo składałem to ponad rok temu i leżało na półce...).

Co może tu nie grać?

Obrazek
Obrazek

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: ezbig » 29 lis 2013, 20:28

Nie jest tu przypadkiem winna mała rozdzielczość enkodera? Kiedyś też bawiłem się tym sterownikiem i silniki z enkoderem 100 musiałem odrzucić, nie mogłem ich okiełznać, dziwne rzeczy mi się działy. Potem testowałem z enkoderami 300 i z tych już byłem bardziej zadowolony.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 30 lis 2013, 05:07

Program tylko wysyła sygnały STEP i DIR i nie ma absolutnie nic do tego co się dzieje z osią.
Po prostu to nie program mierzy położenie, tylko sterownik.
Sam nie pamiętasz/nie możesz niczego sprawdzić, to po cholerę ludziom dupę zawracasz ?
Liczysz że ktoś jest jasnowidzem ?

.

Autor tematu
bogus105
Posty w temacie: 5

Post napisał: bogus105 » 30 lis 2013, 10:14

tuxcnc jakiś drażliwy - może zmień na szerszeń?

zadałem pytanie, bo może ktoś się zorientuje, że problem może leżeć poza sterownikiem.
Leży jednak w sterowniku - zmieniłem na uhu i śmiga bez problemu.
Za to uwaga o rozdzielczości enkodera jest bardzo ciekawa, wnosi do tematu i będę musiał to sprawdzić. Może chodzi tu o wzajemną relację rozdzielczości enkodera i rozdzielczości sygnału PWM wysyłanego z procka do mostka H?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 lis 2013, 14:13

bogus105 pisze:tuxcnc jakiś drażliwy - może zmień na szerszeń?
Po prostu szlag mnie trafia jak czytam nowy wątek "Złożyłem niedziałający sterownik - co mogłem spieprzyć ?"
Zanim zadasz komuś pytanie, to się zastanów czy on ma w ogóle prawo znać odpowiedź ...

Jeśli już mam się zabawić w jasnowidza, to stawiam na użycie uproszczonego algorytmu odczytu enkodera.
Takie uproszczone algorytmy są proste, ale gubią się na nawrotach.

.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 30 lis 2013, 14:13

bogus105 pisze:Leży jednak w sterowniku - zmieniłem na uhu i śmiga bez problemu.
Ja bym stawiał na złe zestrojenie. Enkoder jest małej rozdzielczości, więc przy niedostrojeniu masz dużą niestabilność. Według mnie UHU różni się tylko kosmetycznie od tamtego sterownika. Wcale bym się nie zdziwił jakby to było to samo. Ja informację o linuxCNC potraktowałem jako tło tematu, bo nie zakładam żeby to z nim były problemy. Musisz dostroić sterowniki, bo praca niedostrojonego serwa jest bez sensu.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 lis 2013, 14:53

ezbig pisze:praca niedostrojonego serwa jest bez sensu.
Takie serwo może wariować, ale gubić pozycji nie ma prawa.
Jest enkoder, jest jakiś rejestr pozycji, jeśli nie ma błędu w programie, to mogą się przy złym zestrojeniu dziać cuda, ale zawsze w tym samym miejscu.
Jeśli pozycja sobie płynie, to musi być błąd odczytu enkodera.

.

hecza
Posty w temacie: 3

Post napisał: hecza » 30 lis 2013, 15:44

Nie jestem elektronikiem i nie potrafię tego fachowo wytłumaczyć, ale -
…. nie wiem jak się ma sprawa przy sterowaniu za pomocą STEP/DIR, ale przy sterowaniu analogowym dostrojenie serwa w LinuxCNC ma podstawowe znaczenie i ma wpływ na gubienie pozycji.

Pozdrawiam

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 30 lis 2013, 23:50

tuxcnc pisze:Takie serwo może wariować, ale gubić pozycji nie ma prawa.
Jak jest przesterowanie, a z programu mamy szybkie ruchy to może przecież nie wyrabiać z pozycją. Będzie to wyglądać jak gubienie kroków.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 gru 2013, 07:56

ezbig pisze:
tuxcnc pisze:Takie serwo może wariować, ale gubić pozycji nie ma prawa.
Jak jest przesterowanie, a z programu mamy szybkie ruchy to może przecież nie wyrabiać z pozycją. Będzie to wyglądać jak gubienie kroków.
Jak się zada specjalny program, to będzie wyglądało jakby ....
To jest dopasowywanie faktów do teorii.
Przestańcie wszyscy pisać od rzeczy i nie na temat.

W pierwszym poście tego wątku jest napisane wyraźnie :
bogus105 pisze:Puściłem standardowy program z napisem LinuxCNC i zaczęło frezować... Jednak podczas frezowania kolejnych literek frez coraz mniej wchodził w materiał - po prostu stopniowo się przesuwał do góry w miarę jak pracowała oś Z.
To ewidentnie nie jest rozregulowane serwo, ono pracuje prawidłowo i stabilnie, tylko po każdej podróży w górę i w dół gubi informację o swoim położeniu.
Teoretycznie taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca przy prawidłowym zliczaniu impulsów enkodera.
Wszelkie błędy ustawień i mechaniki za każdym razem powinny być takie same, bo za każdym razem wykonywany jest absolutnie identyczny fragment programu !

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”