element ocynkowany i temperatura pracy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
element ocynkowany i temperatura pracy
Wyczytałam, że temperatura topnienia cynku to ok 420 stopni, jednakże, cynk zachowuje swoje własności do 100 stopni, a później coś się z nim dzieje, niestety nie wiem co bo nie mam odpowiednich materiałów. Czy w tej sytuacji ocynkowany (galwanicznie) element może pracować w otoczeniu do 100 stopni?
Tagi:
Re: element ocynkowany i temperatura pracy
Stal ocynkowana może być użyta do zastosowań wysokotemperaturowych do 200 ° C (392°F). Zastosowanie elementów ocynkowanych w temperaturze powyżej 200°C spowoduje złuszczanie cynku w warstwie międzymetalicznej a tym samym uszkodzenie powłoki cynkowej.monika_88 pisze: Czy w tej sytuacji ocynkowany (galwanicznie) element może pracować w otoczeniu do 100 stopni?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: element ocynkowany i temperatura pracy
- pozwole sie odniesc do powyzszej wypowiedzi.peritus pisze:Stal ocynkowana może być użyta do zastosowań wysokotemperaturowych do 200 ° C (392°F). Zastosowanie elementów ocynkowanych w temperaturze powyżej 200°C spowoduje złuszczanie cynku w warstwie międzymetalicznej a tym samym uszkodzenie powłoki cynkowej.monika_88 pisze: Czy w tej sytuacji ocynkowany (galwanicznie) element może pracować w otoczeniu do 100 stopni?
W angielskojezycznej wersji wikipedii znalazlem to co kolega napisal powyzej.
( haslo Hot Dipped Galvanized ). Poniewaz zaciekawil mnie ten temat ( mam jakies tam swoje doswiadczenia ze stala ocynkowana ), poszukalem opini w innych jeszcze miejscach.
Na Galvanizeit.org ( jak i na Gordtelecom ) znalazlem dokument w ktorym autor twierdzi ze powloka ocynkowana galwanicznie moze byc uzywana ( w pracy ciaglej ) z powodzeniem do temperatur 200 C. Powyzej tej temp dochodzi do zluszczenia na granicy warstw miedzymetalicznych. Domniemywam ze ocynkowana stal moze zostac nagrzana do znacznie wyzszej temperatury i pracowac przez jakis czas nie tracac swoich wlasciwosci ( rowniez z wlasnego doswiadczenia ).
... I jeszce na temat tych faz miedzymetalicznych. W tej kwestii mowa jest o zluszczeniu pomiedzy warstwa czystego cynku a faza zelazo-cynku. ( Stroktura powloki cynkowanej ogniowo to: faza stali, faza stopu zelazo-cynk, czysty cynk i sama zewnetrzna powierzchni tlenkow cynku. Jesli nawet dochodzi do zluszczenia czesci powloki czystego cynku to detal wciaz chroniony jest przez te faze stopowa ktora nie ulega Luszczeniu.
Domyslam sie ze ten post ma cos wspolnego z doborem matialu do wykonania jakiegos detalu, ja zadalbym pytanie co to ma byc ze detal, w jakich warunkach dokladnie ma pracowac itp. Wcale nie jest powiedziane ze stal nierdzewna bedzie wlasciwym materialem dla danego zastosowania. Stal ocynkowana ogniowo ma kilka bardzo waznych zalet.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
jest to maszyna dla przemysłu spożywczego, gdzie wałek z tej stali niby ocynkowanej pracował by w pobliżu produktu spożywczego, a więc jaki jakikolwiek produkt korozji, czy jakieś złuszczona powłoka, która mogła by się oderwać od tego elementu absolutnie nie może trafić do wyrobu, w wałek znajduje się już nad pakowanym produktem. Maszyna będzie co jakiś czas pracować przez kilka dni 24h/ dobę a max. temperatura pracy otaczająca ten wałek to ok 200 stopni choć przewiduję, że więcej niż 180 nie będzie, ale wolę dmuchać na zimne
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2