Cześć, szukam informacji na temat odmian konstrukcyjnych/rodzajów elektrowrzecion. Jeżeli ktoś ma taką wiedzę lub wie gdzie takie informacje można znaleźć proszę o pomoc. Szukałem informacji po internetach, ale żadnych konkretów.
Chciałem jeszcze zapytać co znaczą oznaczenia elektrowrzecion: TSE, TSI, TSP, TSEV i TSAV. Wiem że są do szlifowania, ale nic poza tym.
Elektrowrzeciona- odmiany konstrukcyjne i oznaczenia
Odmiany konstrukcyjne i oznaczenia elektrowrzecion
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Elektrowrzeciona- odmiany konstrukcyjne i oznaczenia
Cześć, wyobraź sobie że niektórzy z nas ganiali po bibliotekach bo nie było internetu (a elektro-wrzeciona już były
teraz wszystko jest dostępne siedząc w domu. Problem z Tobą i ogólnie młodym pokoleniem polega na tym że nawet mając nieograniczone źródło wiedzy "klikasz tylko w pierwszą lepszą odpowiedź wyszukiwarki" i jeśli tam tej odpowiedzi nie ma - to temat uważasz za nierozwiązany...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Poszukaj w książce "Obrabiarki sterowane numerycznie" Honczarenki. Jest tam podrozdział o elektrowrzecionach.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ten wywód z du** kompletnie niepotrzebny. Nieprawdą jest że "kliknąłem tylko w pierwszą lepszą odpowiedź wyszukiwarki". Nie wiem skąd taki wniosek (w ogóle skąd Ty to możesz wiedzieć?) bo informacji o elektrowrzecionach szukałem akurat kilka godzin, także przykro mi że piszesz mi że jest ze mną problem, ale mam nadzieje że Ci ulżyło pisząc takie coś. Może zajmij się własnymi problemami, a nie problemami innych, których prawdopodobnie nie ma. Jak nie chcesz pomóc to nie pomagaj i nie pisz takich bzdur bo przecież mnie nie znasz. Znalazłem dużo informacji o elektrowrzecionach, ale akurat o odmianach konstrukcyjnych nie znalazłem nic konkretnego. I na stronach polskich i zagranicznych też.
A książkę obadam, dzięki.
A książkę obadam, dzięki.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Witam.
Nie wszystkie oznaczenia odnoszą się do elektrowrzecion.
TSE -elektrowrzeciono chłodzone powietrzem,do lekkiej obróbki.
TSI-wrzeciono napędzane przekładnią pasową,smarowane smarem stałym.
TSP-wrzeciono napędzane przekładnią pasową,smarowane smarem stałym.
TSEV-elektrowrzeciono chłodzone powietrzem,smarowane smarem stałym,do ciężkiej obróbki.
TSAV-wrzeciono napędzane przekładnią pasową,smarowane smarem stałym,do ciężkiej obróbki.
Nie wszystkie oznaczenia odnoszą się do elektrowrzecion.
TSE -elektrowrzeciono chłodzone powietrzem,do lekkiej obróbki.
TSI-wrzeciono napędzane przekładnią pasową,smarowane smarem stałym.
TSP-wrzeciono napędzane przekładnią pasową,smarowane smarem stałym.
TSEV-elektrowrzeciono chłodzone powietrzem,smarowane smarem stałym,do ciężkiej obróbki.
TSAV-wrzeciono napędzane przekładnią pasową,smarowane smarem stałym,do ciężkiej obróbki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Na stronie SKF w katalogu łożysk do wrzecion, na końcu jest kilka/kilkanaście przykładów konstrukcji elektowrzecion.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł