elektrownia wiatrowa model 3d łopaty śmigła
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
łopata smigłowca ma zazwyczaj profil NACA N8H12, kiedyś - np. Mi2 miało dzwigar rurowy zwęzający się ku koncówkom i nasadzane żeberka, na krawędzi natarcia pręt ołowiany, i keson przedni kryty sklejką, a potem całość płótnem i laminowana, obecnie robi sie to albo w postaci nasadzanych elementów albo z kompozytów.
Dynamika pracy łopat w smigłowcu jest odmienna od wiatraka chociaz ma porównywalne obroty - ze względu na moment reakcyjny i moment przechylający - łopaty u nasady maja przeguby pochylen odchylen i przekręcen - do zadawania kata natarcia i równowagi aerodynamicznej, ale to nie ta bajka więc nie bede mieszał
Dynamika pracy łopat w smigłowcu jest odmienna od wiatraka chociaz ma porównywalne obroty - ze względu na moment reakcyjny i moment przechylający - łopaty u nasady maja przeguby pochylen odchylen i przekręcen - do zadawania kata natarcia i równowagi aerodynamicznej, ale to nie ta bajka więc nie bede mieszał
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
nie pamiętam dokładnie -więc podac nie mogę ale ..
na elektrodzie jest kilka tematów na temat wiatraków , w jednym z nich był zamieszczony PDF z kształtami i rysunkami - i o ile mnie pamięć nie myli były też wymiary kąty natarcie itp, itd
ktos po prostu zrobił ksero jakiegoś wypracowania
jak przejrzysz tamte tematy i się nie zniechęcisz to naprawdę kopalnia wiedzy
swego czasu się napaliłem na wiatrak ale .. brak czasu i mi przeszlo
na elektrodzie jest kilka tematów na temat wiatraków , w jednym z nich był zamieszczony PDF z kształtami i rysunkami - i o ile mnie pamięć nie myli były też wymiary kąty natarcie itp, itd
ktos po prostu zrobił ksero jakiegoś wypracowania
jak przejrzysz tamte tematy i się nie zniechęcisz to naprawdę kopalnia wiedzy
swego czasu się napaliłem na wiatrak ale .. brak czasu i mi przeszlo

Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 21:57 przez numerek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
generator 3 fazowy 2,5kW, srednica tarczy 2,5m, najwieksza cieciwa łopaty około 400mm, profil clarkY około 6%, łopaty wykonane z poliestru łączone na srodku, nasada łopaty pelny odlew zywiczny, producent zaleca aby łopaty były luzno mocowane do piasty - zapewne chodziło mu o moment reakcyjny, bo wiatrak ma tendencje do "myszkowania" jakby szukał wiatru - zaobserwowałem to na moim doswiadczalnym, rozruch podobno przy wietrze 5m/s, jeszcze go nie odpalałem, na wiosce se postawie jak skoncze remont chaty, nie wiem jeszcze czy podłącze do tego baterie 25 akumulatorów (tak wynikło z obliczen wg markcompa) czy bezposrednio grzałki do ciepłej wody
-
- Kontakt:
jeszcze tego nie rozpracowałem do konca, ale mysle nad piastą z regulowanym skokiem i drązek od piasty do jakiejs płaszczyzny oporowej która od zbyt silnego wiatru pociagnie wajche i łopaty będą hamowac na ujemnych kątach - widziałem takie rozwiązanie w modelist konstruktorze zastosowane w poduszkowcu - gazetka z lat 80 tych z pionierami w środku i czerwonymi chustkami 
trzeba bedzie tylko wycechowac powierzchnie np dla wiatru powyzej 15 m/s

trzeba bedzie tylko wycechowac powierzchnie np dla wiatru powyzej 15 m/s
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Niektóre źródła podają, że turbina pionowa jest bardziej wydajna i startuje przy wolniejszym wietrze niż śmigła. Nie jest dla niej problemem kierunek ani siła wiatru. Podstawową różnicą między śmigłem wiatrakowym a samolotowym jest prędkość obrotowa. Te wiatraki z zachodu Europy mają kształty śmigieł samolotowych. A jaki kształt ma nasiono klonu ? Jakie są stare amerykańskie wiatraki ? Jakie nasze rodzime ? W ich łopatach był montowany gont ? Młynarze wiedzieli chyba jak wycisnąć z niego najwięcej. A czy wiatrak nie mógłby być składany na lato, rozkładany na jesień ?
Koledze bartuss1 pójdzie to tak, bez przełożenia, a taka prądniczka potrzebuje ze 30 N/m i obroty 1000/min ? 250/min ?
Koledze bartuss1 pójdzie to tak, bez przełożenia, a taka prądniczka potrzebuje ze 30 N/m i obroty 1000/min ? 250/min ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- z tego co czytałem to tak.Również przy mocnych wiatrach nie ma z nim tyle problemów co z tradycyjnym.podrzeźbi pisze:Niektóre źródła podają, że turbina pionowa jest bardziej wydajna i startuje przy wolniejszym wietrze niż śmigła.
- właśnie jak sobie popatrzyłem dzisiaj przez okno to pomyślałem że taki turbinowy by ładnie śnieg zbierałpodrzeźbi pisze: A czy wiatrak nie mógłby być składany na lato, rozkładany na jesień ?

*Tu jest fajny *programik do obliczeń wiatraków *
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.