elektropolerowanie-adresy firm

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

elektropolerowanie-adresy firm

Post napisał: Davido_olawa » 28 wrz 2007, 22:12

Witam wszystkich okazało sie że najlepsze efekty uzyskuje sie z elektropolerowania i szukałem firm które zajmują sie elektropolerowaniem aluminium niestety nie znalazłem żadnej która by podjeła sie polerowania aluminium zajmują sie tylko stalą.Wiec gdyby ktoś miał SPRAWDZONY adres takiego zakładu będe wdzięczny...

De profundis clamo ad Te, Domine

Tagi:

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: numerek » 29 wrz 2007, 00:34

no wiesz ! ..........
googlarka wypluwa co nieco
elektropolerowanie aluminium
z całej polski ...........

Autor tematu
Davido_olawa

Post napisał: Davido_olawa » 29 wrz 2007, 08:58

Chyba nie doceniasz mnie...
tak sie skłąda że wcześniej dzwowniłem do większej części tych firm z tego spisu...ale elektropolerowanie to tylko jest na papapierze!ALbo zajmują sie tylko polerowaniem stali albo wogóle!Wiec zamiast mi dawać linki gdzie już dzwoniłem daj sprawdzony adres(oczywiście jak masz :grin:) !

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 29 wrz 2007, 12:37

Chyba wiem, o co ci chodzi.

Jeśli masz na myśli np. ranty felgi, to stosuje się obróbkę płytką diamentową, a następnie lakier bezbarwny (tzw. klar).

Nie stosuje się elektropolerowania w stosunku do aluminium z prostego powodu - powierzchnia aluminium we wszystkich roztworach bardzo łatwo wchodzi w reakcje. Elektropolerowanie dotyczy tylko stali.

Polecam osełka i nafta (kosmetyczna, bo nie śmierdzi) i baw się. No i na koniec pasta polerska na filcu.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: numerek » 29 wrz 2007, 13:27

no tak ....... nie wiedziałem że dzwoniłeś - tym bardziej przykre że piszą o czymś czego nie oferują .....
cóż mogę ci doradzić - wiem napewno że Król w wawie robi elektropolerke
robi między innymi listwy progowe do płytek i potem to wszystko barwi na różne kolory
poza tym to nie wiem kto na 100 % robi taką usługę
ja ci nie wypoleruję bo poleruję tylko nierdzewkę .......:(
Nie stosuje się elektropolerowania w stosunku do aluminium z prostego powodu - powierzchnia aluminium we wszystkich roztworach bardzo łatwo wchodzi w reakcje. Elektropolerowanie dotyczy tylko stali.
błąd ! aluminium też się tak poleruje

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 29 wrz 2007, 16:47

Aluminium da się wypolerować elektrolitycznie, choć efekt zależy od składu chemicznego (głównie zawartości Si).

Problem w tym, ze się tego nie robi, bo po pewnym czasie mogą wyjść plamy. Kilka firm się w to bawiło i teraz owszem - wypolerują, ale od razu z allodynowaniem cieniutka warstewka tlenku, żeby lepiej trzymał lakier. Nikt na elektropolerowanie nie chce dać gwarancji, bo technologia jest dość nieprzewidywalna - zależy właśnie od jednolitości struktury stopu.

Warto zajrzeć na http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic115965.html - choć ja raczej bym szedł w wytworzenie powłoki tlenkowej i lakierowanie - jest trwalsze, a obecnie można nawet kupić (fakt - drogie) lakiery, ze detal wygląda jak po chromowaniu.

b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: b_j » 29 wrz 2007, 22:47

witam, a próbował kolega moze szkiełkowania ? obróbki mikrokulkami szklanymi ? jesli chodzi o obróbke aluminum bardzo dobrze sie sprawdza -efektem jest powierzchnia satynowa.duzo elementów z baranzy motoryzacyjnej wykańcza sie w ten sposob.
jesli chodzi o jakies namiary-szczegóły prosze na mejla pisac.

Autor tematu
Davido_olawa

Post napisał: Davido_olawa » 29 wrz 2007, 23:02

na początku chciałem obrabiać elementy aluminiowe w bębnach razem z wsadem z kulek metalowych ewentualnie kulkami ceramicznymi...jednak najlepsze efekty uzyskuje sie z elektropolerowania,ale co z tego jak nikt nie chce mi tego zrobić :cry: a jest sporo do roboty...

b_j

Post napisał: b_j » 29 wrz 2007, 23:18

jesli jest pan otwarty równiez na inne "mozliwości " prosze o kontakt na mejla . lub gg 3745803

tadgen
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Kontakt:

Post napisał: tadgen » 19 gru 2009, 14:05

Witam!

Chciałbym powiedzieć, że nasza firma nie ma problemu z elektropolerowaniem aluminium . Jesteśmy również w stanie elektropolerować blachy nierdzewne. Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą. Oferujemy wysoką jakość usług.
elektropolerowanie aluminium

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”