efekty nieumiejętnego używania narzędzi

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.
Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 09 gru 2009, 16:44

Draco pisze:widzę po suwmiarce, że na 99% jest firmy LIMIT
mozna sie zapytać skąd ten wniosek? bo u mnie leży baaardzo podobna w domu od ziółtków i na oko z tak dużą pewnością bym nie był w stanie określić producenta :razz:

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tagi:

Awatar użytkownika

rudzik6
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: rudzik6 » 09 gru 2009, 18:00

Kwestia szanowania i myslenia przy uzywania narzedzi to tu jest problem, szczegolnie gdy komus cos pozyczamy. Ja lubie miec swoje i bardzo niechetnie pozyczam. Ostatnio sasiad pozyczal wlasnie suwmiarke, dalem mu najgorsza jaka mialem. Zwykle jak pozyczylem to mialem cos potem nie tak. Nie oszukujmy sie, przecietna kultura techniczna u nas jest jeszcze daleko, z roznych przyczyn. Dobrze, ze dzieki takiemu forum jak to, wzajemnie sie w tej mierze edukujemy. Pamietam, kiedys narzedzia byly drogie i trudno dostepne, ojciec zawsze mnie meczyl, uwazaj zlamiesz gwintownik, wiertlo, uwazaj na to uwazaj na tamto, mysl, a gdy sie cos popsulo to byl problem gdzie to teraz zdobyc, mowie o warsztacie hobbystow w latach 70. W 86 roku pracowalem na czarno w kilku warsztatach, u wlocha, fajne klasyczne samochody, ale wielka improwozacja narzedziowa. U ukrainca bajzel, u niemca widzialem swietne wyposazenie i porzadek ale i umiejetnosci. Polacy sa gdzie pomiedzy, jak na mapie ;-) To sie powoli zmienia, dzieki dostepowi do nowoczesnych technolgii i dzieki takim ludziom jak Wy. Zazdroszcze tego porzadku w warsztacie tego niemca, ja ciagle tak nie umiem....coz, slowianska dusza.
próbuję budowac rower 750W, skuterek 2kW, samochodzik 2x10kW DC ETEK RT) http://ev.arbiter.pl/galeria/e-samochodzik
http://ev.arbiter.pl/galeria/e-skuterek

Autor tematu
tuptus59
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

narzedzia

Post napisał: tuptus59 » 09 gru 2009, 18:58

Istotnie suwmiarka jest firmy LIMIT kosztowała w domu technicznym 380 zł,nie kosztuje 30 zł jak to niektórzy podejrzewają ,dużo jest narzędzi firmy LIMIT są bardzo dobrej jakośći.Składnica techniczna Eltech ma po dobrej cenie narzędzia tej firmy i paru innych ,ale to po czasie człowiek łapie kontakty z dobrymi dostawcami .To nie jest żaden liniał traserski kolego Rudzik ,tylko suwmiarka zdj nr 2 widać dokładnie co to jest.Kolego Kamil 1986 kup mi i koledze Draco po 10 szt takich suwmiarek skoro twierdzisz że to tanie badziewie po kilka złotych.Dla przykładu gwintowniki M4.5 FANAR kosztują 35 zł za komplet 2 szt.Kolego Bri zdjęcia są słabej jakosci szczeki do pomiaru wałka są wytarte czego nie widac na zdjęciu,,robiłem to zwykłym aparatem ,jestem w tej kwestii amatorem dopiero się uczę robić zdjęcia.Pracownik zapłacił za suwmiarkę kupił po prostu nową miał pare innych przewinien,suwmiarka tylko dopełniła czary ,dostał zwolnienie dyscyplinarne z wpisem do akt co zrobił.Celowo nie pisze co zniszczył oprócz suwmiarki ,ponieważ niektórzy orzekną że ja celowo coś wymyslam.Pozdrowienia dla kolegów Bydgost ,Draco, Leoo,Zacharius.Rudzik
tuptus

zdzicho

Re: narzedzia

Post napisał: zdzicho » 09 gru 2009, 19:17

tuptus59 pisze:co do ortografii nie jest wymagana, dobra bezbłędna pisownia na forum,to nie jest pismo do urzędu tylko zwykła dyskusja nikt na żadnym forum ani na żadnym innym portalu ,nie wymaga bezbłędnej ortografii.Zapewniam cię że umiem pisać poprawnie tak samo jak umiem mierzyć suwmiarką i mikromierzem.Obejrzyj sobie zdjęcia poczytaj o odpowiedzialnosci karnej kolego LEOO,NIECH TO Będzie przestroga na przyszłosć dla innych
Ciekawe rzeczy piszesz. Przeczytaj regulamin http://elektroda.pl/ i zapoznaj się z praktyką tego forum,a zobaczysz w jakim jesteś błędzie.
Umiesz mierzyć suwmiarką i ....czymś czego niema :lol: (To ,w kontekście całości ,Twoich wywodów).
Ostatnio zmieniony 09 gru 2009, 19:31 przez zdzicho, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
tuptus59

narzedzia

Post napisał: tuptus59 » 09 gru 2009, 19:30

Kolego zdzicho powszechna nazwa używana w jezyku codziennym jest mikromierz rzadko kto używa nazwy mikrometr.Co ma regulamin forum elektroda.pl do regulaminu forum
cnc.info.pl.Nie robie żadnych wykładów aluzji ,ani wywodów,jak to sugerujesz.Zastanów się o co ci chodzi z tym regulaminem elektroda.pl ,napisz co ci leży na wątrobie ,bo coś masz a nie wiesz jeszcze sam co
tuptus

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 09 gru 2009, 19:40

Skoro szeroko rozwodzisz się nad kulturą techniczną ,to używaj nazewnictwa technicznego. Ten,, mikromierz "w kontekście twoich wypowiedzi , jest tym samym ,co trasowanie suwmiarką przez tego pracownika - i tylko tyle .Regulamin elektrody nie ma nic do regulaminu, tego forum ,ale ma wiele do tego tekstu:,,nikt na żadnym forum ani na żadnym innym portalu ,nie wymaga bezbłędnej ortografii". To bodaj Twoje słowa .
Też bym sie wkurzył ,gdyby ,ktoś ściorał mi suwmiarkę, ale też zaskarżyłbym takie zwolnienie do sądu ,gdybym je otrzymał .
I to by było na tyle.

Autor tematu
tuptus59

narzedzia

Post napisał: tuptus59 » 09 gru 2009, 20:02

Kolego Zdzicho proponuje dokladnie czytac co napisałem zniszczenie suwmiarki dopełnilo tylko liste jego przewinien,kodeks pracy mówi co pracodawca może zrobic w przypadku bezmyslnego i celowego zniszczenia narzędzi i maszyn jesli 3 dniówki tego nie pokrywaja sprawa jest w sadzie karnym,tego nie doczytałes ,czy ja zbyt małymi literami piszę?.Narzędzia powinno się szanować ,a nie na zasadzie ,mam to gdzies kupią mi drugie narzędzia,bo nie ja płacę,tak było kiedys teraz tak nie ma .Polacy mają miejsce pomiedzy Niemcami , a Ukraincami biorąc pod uwagę mentalnosć w pracy i szanowanie narzędzi ,jak to słusznie zauważył kolega Rudzik 6.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2009, 21:01 przez tuptus59, łącznie zmieniany 1 raz.
tuptus

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 09 gru 2009, 20:19

Panie Tuptus nie Przeszkolił Pan pracownika w zakresie obsługi to Pan masz...Wpisywanie Do akt pracownikowi not bardzo szybko wróci do Pana . Czy powiedział Pan pracownikowi ze nie mozna stosować suwmiarki jako cyrkla? Pewnie nie to może mu Pan skoczyć taka prawda...Czy to sie komus podoba czy nie.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lukadyop » 09 gru 2009, 20:22

Dajcie sobie spokój już z tymi narzędziami, prawie każdy trasował suwmiarka i każdemu spadła ( najbardziej ostrożnemu) a w pośpiechu to różne cuda się zdarzają, a wracając do zwolnienia twojego pracownika i dyscyplinarki to żeś w niezłe gówno wdepnął, sam sobie syfu narobiłeś, mała pomyłka i leżysz w sprawie zwolnienia tego pracownika.

Autor tematu
tuptus59

narzedzia

Post napisał: tuptus59 » 09 gru 2009, 20:59

Proszę o uważne czytanie postów nie tylko moich ale innych forumowiczów,nigdzie nie napisałem że jestem pracodawcą ,a to zasadnicza róznica ,panowie MIKE 217 i LUKADYOP CZYTAJCIE MOJE OSTATNIE POSTY dowiecie sie że zniszczenie suwmiarki nie było tylko jedyną i wyłączną przyczyną zwolnienia dyscyplinarnego tego pracownika.W firmie gdzie pracuje każdy pracownik przechodzi szkolenie bhp ,jest to bewzglednie przestrzegane pracownik miał 30 lat stażu to nie uczeń po szkole.żeby mu mówić zawiąż sznurowadła bo się wywrócisz

PRZEPRASZAM KOLEGE ZDZICHO jesli się poczuł dotkniety lub w jakikolwiek sposób obrażony przez moja wypowiedz nie zrobiłem tego celowo
tuptus

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”