Czytając tytuł posta - jakiś tam xxxCAM vs ... zastanawia mnie czy osoba pytająca nie ma xxxCAM'a i chce się podbudować że używany inny jest równie dobry czy też na odwrót... Wg mnie porównywanie programów dobre było w latach 90-2000 kiedy to były trzy kombajny na rynku, myślę tu o NX, Catia i Pro/E, a inne gdzieś tam raczkowały i do nich można było porównywać. Obecnie na rynku oprogramowania CAM możliwości programów są bardzo zbliżone. Wydaje mi się jakby wymienione przeze mnie programy przystopowały, a te które raczkowały obecnie nie odstępują im pod żadnym względem. Powiem więcej, wg mnie rozwijają się szybciej i dynamiczniej...
Odpiwedzi:
- cena a możliwości - cena na poziomie innych xxxCAM, możliwości w zależności od umiejętności programisty, co tu dużo pisać profesionalny program CAM.
- możliwości a możliwości (nie rozumiem co artysta miał na myśli malując ten obraz), może tak - co sobie wykupisz to będziesz miał, kupisz toczenie 2-osiowe to nie będziesz mógł wiercić promieniowo itd. Jeśli pytasz o szczegóły to możemy rozkładać na czynniki pierwsze poszczególne cykle i opcje, może wtedy ustalimy możliwości EC ale czy to ma sens???
- przyjazność dla użytkownika - program w języku polskim, bardzo czytelny, bardzo przejrzyste ikony, bardzo intuicyjny i przede wszystkim to co mi się bardzo podoba w odróżnieniu od innych xxxCAM to ładny interfejs co bardzo sprzyja pracy i nauce.
- łatwośc opanowania oprogramowania - jak wspomniałem program w języku polskim, kupujesz książkę w języku polskim z ćwiczeniami i masz darmową samoedukację, coś nie wiesz piszesz na forum, potrzebujesz płytkę z najnowszą wersją wypełniasz ankietę na stronie dystrybutora i przysyłają za free, nawet oferują pomoc jak coś się nie wie np. przez maila.
- popularność - co mam pisać, wśród znajomych, na studiach, na forach, targach, seminariach wszędzie słychać o EC, dzięki ogólnodostępnej wersji EC Student Edition i książce wg mnie jest bardzo popularny. Nie powiem już ilu jest użytkowników w Polsce EC w wersji CRACx... To pozostawiam bez komentarza.
To jest moja prywatna opinia, każdy może mieć inne odczucia i się nie dziwię. Jak z większością tematów - ile użytkowników tyle opinii. Gdyby wszyscy mieli jednakowe zdanie byłoby nudno.
Pozdrawiam