EdgeCAM vs. ...

Autor tematu
fajny-henio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

EdgeCAM vs. ...

Post napisał: fajny-henio » 12 mar 2008, 09:33

Ciekaw jestem opinii uzytkowników na temat EdgeCAMa w stosunku do innych systemów CAMowskich:
- cena a możliwości,
- możliwości a możliwości,
- przyjaznośc dla użytkownika,
- łatwośc opanowania oprogramowania,
- popularnośc.
Z góry dzieki za wszystkie wypowiedzi :wink:

Teoria: wiemy wszystko, a nic nie działa.
Praktyka: wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Połączenie teorii z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dlaczego.

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 mar 2008, 10:53

Witam
Były dyskusje na ten temat na forum , użyj funkcji szukaj
Tu podobny temat
https://www.cnc.info.pl/topics51/co-wyb ... +mastercam

A tu temat który założyłem i do dziś nie mam sposobu na mój problem
https://www.cnc.info.pl/topics51/stozek ... vt5511.htm
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 12 mar 2008, 13:04

Ostatnio rozmawiałem z kolegą który używa na co dzień EdgeCam - spróbował popracować z Mastercam-em i jak sam powiedział że z ciężkim sercem musi przyznać że mastercam prezentuje niestety wyższy poziom obróbki.

Awatar użytkownika

leksel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: leksel » 30 kwie 2008, 09:46

nie wiem jak jest w innych camach ale mnie sie pracuje dobrze i sporo można w nim zrobić
Sinumerik840D-toczenie/frezowanie/fanuck-programowanie/EdgeCAM/Solid_Edge/Inventor/Solidworks

MartinPop1980
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: MartinPop1980 » 08 sty 2009, 18:34

Pracuje na codzień w EdgeCam 12.5 a w domu do róznych innych spraw używam MasterCam X2 i stwierdzam że MasterCam wiele lepszy :-)

Awatar użytkownika

cinek_80
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: cinek_80 » 08 sty 2009, 23:59

Czytając tytuł posta - jakiś tam xxxCAM vs ... zastanawia mnie czy osoba pytająca nie ma xxxCAM'a i chce się podbudować że używany inny jest równie dobry czy też na odwrót... Wg mnie porównywanie programów dobre było w latach 90-2000 kiedy to były trzy kombajny na rynku, myślę tu o NX, Catia i Pro/E, a inne gdzieś tam raczkowały i do nich można było porównywać. Obecnie na rynku oprogramowania CAM możliwości programów są bardzo zbliżone. Wydaje mi się jakby wymienione przeze mnie programy przystopowały, a te które raczkowały obecnie nie odstępują im pod żadnym względem. Powiem więcej, wg mnie rozwijają się szybciej i dynamiczniej...

Odpiwedzi:
- cena a możliwości - cena na poziomie innych xxxCAM, możliwości w zależności od umiejętności programisty, co tu dużo pisać profesionalny program CAM.

- możliwości a możliwości (nie rozumiem co artysta miał na myśli malując ten obraz), może tak - co sobie wykupisz to będziesz miał, kupisz toczenie 2-osiowe to nie będziesz mógł wiercić promieniowo itd. Jeśli pytasz o szczegóły to możemy rozkładać na czynniki pierwsze poszczególne cykle i opcje, może wtedy ustalimy możliwości EC ale czy to ma sens???

- przyjazność dla użytkownika - program w języku polskim, bardzo czytelny, bardzo przejrzyste ikony, bardzo intuicyjny i przede wszystkim to co mi się bardzo podoba w odróżnieniu od innych xxxCAM to ładny interfejs co bardzo sprzyja pracy i nauce.

- łatwośc opanowania oprogramowania - jak wspomniałem program w języku polskim, kupujesz książkę w języku polskim z ćwiczeniami i masz darmową samoedukację, coś nie wiesz piszesz na forum, potrzebujesz płytkę z najnowszą wersją wypełniasz ankietę na stronie dystrybutora i przysyłają za free, nawet oferują pomoc jak coś się nie wie np. przez maila.

- popularność - co mam pisać, wśród znajomych, na studiach, na forach, targach, seminariach wszędzie słychać o EC, dzięki ogólnodostępnej wersji EC Student Edition i książce wg mnie jest bardzo popularny. Nie powiem już ilu jest użytkowników w Polsce EC w wersji CRACx... To pozostawiam bez komentarza.

To jest moja prywatna opinia, każdy może mieć inne odczucia i się nie dziwię. Jak z większością tematów - ile użytkowników tyle opinii. Gdyby wszyscy mieli jednakowe zdanie byłoby nudno.

Pozdrawiam

Mariano

Post napisał: Mariano » 13 cze 2009, 18:16

Witam.

Potrzebuję praktycznych informacji na temat porównania ECAMa i Mastercama. Jestem studentem, interesuję sie systemami CAM. Wiem, że jest tu sporo fachowców i chciałbym, abyście porównali te dwa programy. Kilka naprawdę praktycznych uwag. Który wygodniejszy, który ma opcje, jakich nie ma drugi, gdzie łatwiej pewne rzeczy zrobić. Nie żądam wskazania lepszego, każdy ma zapewne plusy i minusy, o to mi właśnie chodzi.

Z góry dzięki :)

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: kaleena » 13 cze 2009, 19:37

Proponuję przetestować wersje demo, edu i tym podobne, i przekonać się samemu, biorąc ten sam detal do obróbki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”