Jeśli dobrze myślę to zasadniczą różnicą między frezarką cnc a drukarką 3d jest sama jednostka nanosząca roztopiony polimer. Jeżeli koledzy wiedzą to interesuje mnie:
1) jak się ta jednostka nazywa
2) gdzie ją kupić
3) jakim oprogramowaniem sterować taką drukarką
Dziękuję i pozdrawiam.
Drukarka 3D jako rozwinięcie frezarki cnc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ta głowica drukująca nazywa się extruder.
Niektóre drukarki mają jeszcze grzany stół.
A sterowanie jest zupełnie inne.
Nie stosuje się Macha czy LinuxCNC, tylko dedykowane płytki na których jest np. złącze na kartę pamięci z programem do nadrukowania, parę guzików i wyświetlacz LCD do temperatur, postępu drukowania itp.
Niektóre drukarki mają jeszcze grzany stół.
A sterowanie jest zupełnie inne.
Nie stosuje się Macha czy LinuxCNC, tylko dedykowane płytki na których jest np. złącze na kartę pamięci z programem do nadrukowania, parę guzików i wyświetlacz LCD do temperatur, postępu drukowania itp.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Pewnie, że można.
Do Macha nawet ktoś zrobił plugin do 3D.
A sterowanie temperaturą stolika można zrobić na zwykłych kontrolerach temperatury, najlepiej z PID`em.
Ja używam silikonowych, samoprzylepnych grzałek na 230V oczywiście od Chińczyków.
100 stopni mam w 50 sekund.
Ewentualnie można zrobić frezarkę z odpinanymi silnikami i krańcówkami na wtyczkach albo złączkach skręcanych (tzw. militarnych). 10 minut przezbrajania i mamy wash-and-go.
Do Macha nawet ktoś zrobił plugin do 3D.
A sterowanie temperaturą stolika można zrobić na zwykłych kontrolerach temperatury, najlepiej z PID`em.
Ja używam silikonowych, samoprzylepnych grzałek na 230V oczywiście od Chińczyków.
100 stopni mam w 50 sekund.
Ewentualnie można zrobić frezarkę z odpinanymi silnikami i krańcówkami na wtyczkach albo złączkach skręcanych (tzw. militarnych). 10 minut przezbrajania i mamy wash-and-go.
-
- Kontakt:
Dobra, może tak:
- Program przygotowujący pliki pod 3d to Slic3r. To taki CAM do drukarek 3d
- Slic3r ma opcję generowania gcodu dla różnych maszyn, w tym maszyn sterowanych Mach/LinuxCNC gdzie wytłaczarka jest traktowana jako 4 oś
- kontrola temperatury może odbywać się za pośrednictwem regulatora PID, kol. kak zrobił taką drukarkę i jest w tym dziale, wystarczy poszukać
- można drukować bez podgrzanego stołu. Najlepiej drukując PLA na plexy. Wtenczas wydruki się tak mocno przyklejają, że nie idzie ich odkleić;)
- Program przygotowujący pliki pod 3d to Slic3r. To taki CAM do drukarek 3d
- Slic3r ma opcję generowania gcodu dla różnych maszyn, w tym maszyn sterowanych Mach/LinuxCNC gdzie wytłaczarka jest traktowana jako 4 oś
- kontrola temperatury może odbywać się za pośrednictwem regulatora PID, kol. kak zrobił taką drukarkę i jest w tym dziale, wystarczy poszukać
- można drukować bez podgrzanego stołu. Najlepiej drukując PLA na plexy. Wtenczas wydruki się tak mocno przyklejają, że nie idzie ich odkleić;)