Ze względu na to, że elementy muszą być bardzo dokładne, a nie wiem, w jakim stopniu gotowy element różni się wymiarami od tego, co jest zaprojektowane w pliku CAD to mam kilka pytań.
Chodzi mi np o sytuację, gdzie otwór, w którym chcę zrobić gwint M3 musi mieć średnicę dokładnie 2,5mm (gwint będzie zrobiony przed malowaniem proszkowym, a na czas malowania w gwint będzie wkręcona śrubka M3, dzięki czemu nie będzie trzeba po malowaniu poprawiać gwintu gwintownikiem jeszcze raz) i chciałbym dostosować wymiary tego otworu i całej reszty elementu z pliku CAD w taki sposób, aby finalnie średnica tego otworu była właśnie 2,5mm.
Zlecałem kiedyś pewnej firmie wykonanie elementów z akrylu (cięcie laserem) i wtedy z każdego wymiaru zostało "odcięte" 0,1mm od wymiary w pliku CAD (czyli otwór o średnicy, w którym miał być gwint M3 musiał być zaprojektowany jako otwór o średnicy 2,3mm, natomiast otwór pod śrubkę M3 musiał mieć zaprojektowaną średnicę 2,8mm).
Czy w przypadku cięcia laserem aluminium istnieje identyczna zasada, że muszę wszędzie pododawać/poodejmować 0,1mm, aby finalny wymiar się zgadzał z tym, co w pliku CAD?
Pewnie niejeden powie, że 0,1mm to tak mało, że nie warto się tym przejmować, jednak na pewno trwałość gwintu M3 zrobionego w otworze 2,7mm będzie słabsza, niż zrobionego w otworze 2,5mm.
Podobno te 0,1mm w przypadku wycinania laserem akrylu po prostu "odparowywuje" podczas cięcia, ale nie wiem czy to po prostu nie ma związku z grubością wiązki lasera, która tnie po liniach wyznaczonych w pliku CAD .
Jak to będzie przy cięciu laserem aluminium?
Bardzo proszę o pomoc, bo długo już się męczę z tą moją obudową komputerową, a jakbym znał odpowiedzi na powyższe pytania to "raz dwa" bym skończył

Pozdrawiam serdecznie