Problem mam taki - chcę połączyć doczołowo dwa arkusze blachy o grubości 2mm. Łączenie będzie w ogóle od spodu wzmocnione dodatkowym profilem, więc kwestia wytrzymałości mechanicznej nie jest istotna - byle się nie rozpadło od byle kopnięcia. Długość łączenia około metra. Chciałbym połączenie wykonać tak, aby styk blach po polakierowaniu był całkowicie niewidoczny. No i tu szczerze mówiąc nie widzę tego, żeby wykonać ciągłą spoinę (metodą przerywaną rzecz jasna - brzmi to śmieszne, ale wiadomo), bo musi być to wszystko w miarę proste.
Mam do dyspozycji MMA i TIG z pulsem (Kemppi Master). Spawać umiem.
Jak do tego się zabrać, jeżeli nie spawać - szpachla? Tylko to będą drzwi - więc nie wiem czy nie odpadnie, jak się mocniej trzaśnie. Cynowanie? Wygląda ciekawie, sprzęt potrzebny mam... A może jednak spawać punktowo, po trochu i szlifować? Pytam, bo nie chcę później klepać pokrzywionej blachy za parę stówek...
Doczołowe łączenie dwóch arkuszy blachy bez widocznej spoiny
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Doczołowe łączenie dwóch arkuszy blachy bez widocznej spoiny
Według mnie tylko TIG i gdybym to musiał zrobić, popunktowałbym gęsto blachy żeby się nie rozjechały i pojechałbym szwem z podawaniem spoiwa, grubo i "wystająco".
Potem szlifowanie, ale trudne i "artystyczne" - aż do płaskiej powierzchni.
Jeżeli pod spodem będzie łapało przetopy do profilu, to nie powinno pokręcić płaszczyzny.
A potem: np. 3M robi dyski fibrowe i dyski z włókniną ścierną - oba doskonałe.
Włóknina/dyski XL-RD jakby "miękko" szlifują, są różne gradacje, bardzo polecam do końcowej obróbki spawów które mają być "piękne".
PS: Mam nadzieję że to nie stal KO, bo taką ci pokręci że hej! Ale zwykła czarna powinna dać w miarę płaską powierzchnię.
Potem szlifowanie, ale trudne i "artystyczne" - aż do płaskiej powierzchni.
Jeżeli pod spodem będzie łapało przetopy do profilu, to nie powinno pokręcić płaszczyzny.
A potem: np. 3M robi dyski fibrowe i dyski z włókniną ścierną - oba doskonałe.
Włóknina/dyski XL-RD jakby "miękko" szlifują, są różne gradacje, bardzo polecam do końcowej obróbki spawów które mają być "piękne".
PS: Mam nadzieję że to nie stal KO, bo taką ci pokręci że hej! Ale zwykła czarna powinna dać w miarę płaską powierzchnię.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Skleić Epidianem?
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie będę się rozpisywał czy lobbował jakiejś metody bom laik ale może się sprawdzi cold welding tylko to dla cierpliwych (można spawać bez spoiwa jak i ze spoiwem):
P.S. Dobrze położona cyna powinna pracować wraz z podłożem ale......
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tu masz wszystko wyjaśnione:
https://youtu.be/CD9sz-PlNdA
https://youtu.be/CD9sz-PlNdA
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję kolegom za podpowiedzi! Dodatkowo jeszcze za tę ciekawą nasadkę do szlifowania papierem, z ostatniego filmu - fajna rzecz.
Czyli jednak spawać z pulsem - będziemy próbować! Żeby było śmieszniej - cieńkie blachy, często spawałem podobnie, tylko elektrodą otuloną z "odrywem". Ostatnio łatałem tak bęben betoniarki, blacha może do milimetra grubości. Da się, a jak się dobrze wyczuje moment, żeby wytopić żużel z poprzedniego "hefta", ale nie przepalić na wylot - to wychodzi nawet szczelnie
Tutaj blacha będzie oczywiście czarna, ale po polakierowaniu to ma wyglądać w miarę reprezentacyjnie, więc o żadnym falowaniu się materiału nie ma mowy.
Czyli jednak spawać z pulsem - będziemy próbować! Żeby było śmieszniej - cieńkie blachy, często spawałem podobnie, tylko elektrodą otuloną z "odrywem". Ostatnio łatałem tak bęben betoniarki, blacha może do milimetra grubości. Da się, a jak się dobrze wyczuje moment, żeby wytopić żużel z poprzedniego "hefta", ale nie przepalić na wylot - to wychodzi nawet szczelnie